Politika

Brajović: Radno tijelo će biti formirano i ako Demokrate i Ura ne dođu

Brajović

Radno tijelo koje će se baviti izbornim zakonodavstvom biće formirano, bez obzira na to da li će u njemu od početka participirati sve parlamentarne partije, kazao je u intervjuu Pobjedi predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

On je poručio da se pripremne aktivnosti na formiranju skupštinskog tijela odvijaju u dobroj i konstruktivnoj atmosferi, bez obzira na političke razlike i neslaganja u nekim segmentima.

Misli da je svima stalo da doprinesu da naredni izbori budu organizovani u još boljem izbornom ambijentu.

“Naši razgovori nijesu usmjereni na to ko neće učestvovati u radu skupštinskog tijela, već na to ko treba i sa kojim pravima i ovlašćenjima da učestvuje. Preovladava stav da će pravo glasa imati poslanici, a pravo učešća akademska zajednica, referentne NVO i svi koji stručnim kapacitetima i znanjem mogu da pomognu. Očekujem da će preostalih devet poslanika Demokrate i Ura, kao predstavnici svojih glasača u Skupštini, prepoznati interes i pronaći mjesto u tom procesu. Uvjeren sam da zahtjevni zadaci koji se nameću u ovoj fazi demokratizacije našeg društva iziskuju odbacivanje isključivosti, spremnost na kompromis i postojanje političke vizije u interesu postizanja rezultata na opšte dobro. Smatram da ovo treba da se odnosi na sve učesnike procesa”, rekao je Brajović.

Predsjednik Skupštine osvrnuo se i na odluku Vlade da ponudi crnogorske aerodrome na koncesiju.

“Do sada ponuđena koncesiona dokumenta su, po našim analizama, nezakonita i neprecizna po više osnova Zakonu o koncesijama, Zakonu o državnoj imovini, Zakonu o radu, Zakonu o vazdušnom saobraćaju, Pravilniku o bližim uslovima za izdavanje sertifikata operatoru aerodroma i dr. Vjerujem da Vlada neće razmatrati takva dokumenta. Uz to, navedeni ponuđeni aranžman je nepovoljan, ekonomski neopravdan i sadrži elemente koji ga mogu činiti štetnim po državne interese”, naglasio je Brajović.

Podsjeća da su Socijaldemokrate jedina partija koja je napravila konkretnu finansijsku analizu alternativnog modela u odnosu na ponuđeni od Ministarstva saobraćaja i pomorstva, a to je da aerodromi sami uzmu kredit i investiraju više od sto miliona eura u unapređenje infrastrukturnih, odnosno poslovnih performansi.

“Dok je ovakva ponuda Ministarstva na stolu, mi smo ubijeđeni da je model koji mi predlažemo daleko bolji po državu, odnosno njene građane. U krajnjem, nijesu apriori Socijaldemokrate protiv bilo kojeg modela, jer bi to bio odraz površnosti, neozbiljnosti i neodgovornosti, ali smo beskompromisni u odluci da podržimo samo onaj koji građanima Crne Gore obezbjeđuje veću društveno-ekonomsku korist. Zato smo jasno saopštili da ćemo kroz javnu raspravu i u direktnom kontaktu sa Vladom pokušati da ubijedimo koalicione partnere, kao i manji dio javnosti koji podržava ponuđeni model koncesije, da prihvate naše argumente”, dodao je Brajović.

Na pitanje da li odnosi SD-a sa većim koalicionim partnerom zbog toga mogu ostati trajno poremećeni, odnosno može li doći do raspada koalicije, predsjednik Skupštinr kaže da su oni dva različita samostalna politička subjekta sa svojim programima, stavovima, odlukama i prijedlozima rješenja za pojedina pitanja.

“Bez obzira na visok stepen slaganja o važnim državnim pitanjima, nerijetko postoje i značajna mimoilaženja, od kojih neka zainteresuju javnost upravo na način kako ste me pitali. Naše viđenje dalje ekonomske održivosti i razvoja nameće nam obavezu da sada javno i argumentovano reagujemo, a zdravo koaliciono partnerstvo podrazumijeva između ostalog i sučeljavanje argumenata na mjestima gdje se donose odluke od najveće koristi za državu. Vidjećemo kakva će konačna odluka vezano za aerodrome biti donijeta, pa ćemo u skladu sa tim iznijeti i partijski stav”, istakao je Brajović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
equilibrium
Gost
equilibrium

Čim ga vidim dobijem želju da se odselim odavde.Sav jad bijeda glupost nepotizam podanička svijest koja ovoj državi ne da naprijed.Ova goveđa glava mi se gadi od kada je virio sa stepenica skupštine u Titogradu ’89 i tražio carstvo dušanovo.I ovo je nečesovi liderčić najgrđe partije sa ništa ljudima,piii.

Smijesno
Gost
Smijesno

Obavezno da zasijeda u Ramadu

Jokas
Gost
Jokas

Koliko je nedeljom rucak u ramadu,bih i ja da vidim kako je tamo ali sa svojim parama

Velimir
Gost
Velimir

KOGA NEMA BEZ NJEGA SE MOZE,
MOGLO BI SE I BEZ TEBE,BRAJOVICU ISTO KAO I BEZ RANJA,
VODI RACUNA NEMOJ PUNO DA GA KOPIRAS!

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Slažem se Velimire, mjesto Ranja su poturili Darka, mjesto Darka Braja, mjesto Braja…, lagano!

equilibrium
Gost
equilibrium

Ranja je za ovog bezmozgovića dubokih džepova institucija.Obični toalet papir.Ovaj lik i njegovi saborci nikada napustiti vlast neće,mislim dobrovoljno,ne pa sve da ih jašu kroz podgoricu po 10 sati dnevno.

Zeletin
Gost
Zeletin

Licemjerno i podmuklo neko ko je ostetio drzavu preko sto miliona eura(LIMENKA-PETLJA SMOKOVAC)da pise o drzavnim interesima!!!!!

Komsho
Gost
Komsho

Rijesit ce se sve u RAMAD-i. !!!!!

Krsto 150 lira
Gost
Krsto 150 lira

Dno dna nije mu granica!

Enigma
Gost
Enigma

Miloooo vrati nam Ranka ovaj je gori i podmukli od njega🤣

Send this to a friend