Politika

Brajović sa srpskim političarima: Odnosi su nam najbolji u posljednjoj deceniji

Politički odnosi na nivou rukovodstava Crne Gore i Srbije su sve bolji, a parlamentarna diplomatija, koja olakšava put saradnji na svim drugim nivoima, od posebnog je značaja, ocijenili su predsjednici parlamenata dvije države Ivan Brajović i Maja Gojković.

Brajović sa Gojković

Na zajedničkoj konferenciji za medije u srpskom parlamentu, nakon sastanka na početku zvanične posjete delegacije crnogorske Skupštine Srbiji, Brajović je rekao da je Crna Gora kontinuirano privržena izgradnji prijateljskih dobrosusjedskih odnosa sa Srbijom, koji su dodatno osnaženi regionalnim kontekstom i ciljevima obje države da budu članice Evropske unije (EU).

„Definisanje naših odnosa, pogotovo poslije sticanja nezavisnosti obje države omogućilo se ti odnosi relaksiraju i da svakoga dana sve više napreduju. Ono što je veoma važno da javnost naše dvije države zna da su istorijski odnosi vrlo kompleksni, često su bili ocjenjivani sa različitih pozicija, često ocjenjivani i kroz aspekt naših unutrašnjih potreba ali i potreba šireg okruženja“, kazao je on.

Brajović je naveo da su, kad ocjenjuju politički aspekt, u posljednjoj deceniji ovo sada sigurno najbolji odnosi na nivou rukovodstava.

„Pored toga, sva saradnja ekonomska, infrastrukturna, saradnja u turizmu ide svojim smjerom i tu nema nikakvih smetnji i nikakvih rezervi, nikakvih ograničenja. Takođe je vrlo važno da smo danas kao najodgovorniji ljudi Narodne Skupštine Srbije i Skupštine Crne Gore razgovarali o unaprjeđenju naše parlamentarne saradnje“, dodao je on.

Brajović je kazao da su ocijenili da je vrlo važno da parlamentarna diplomatija svojom fleksibilnošću može da doprinese ubrzavanju saradnje na svim drugim nivoima.

Brajović i Dačić

„Siguran sam da će i ova posjeta tome doprinijeti i, naravno, ovo je samo jedan nastavak posjeta na najvišem nivou između Crne Gore i Srbije“, kazao je Brajović.

Gojković je rekla da i Srbija i Crna Gora na jednak način posvećuju dužnu pažnju unapređenju bilateralnih odnosa i da na nivou parlamenta pokazuju primjerom da je dijalog među političarima dvije države koje vezuju mnoga i spoljnopolitička opredjeljenja, istorija, kao i očigledno zajednička budućnost u EU, nešto što je najneophodnije za razumijevanje.

 

Kako je dodala, jedni drugima daju značajnu i iskrenu podršku na tom putu.

„Razgovarali smo o mogućnostima da Berlinski proces dobije još jednu dimenziju, parlamentarnu dimenziju. Najavila sam uvaženom predsjedniku koji se slaže s tom idejom da predstavimo tu našu ideju svima koji čine Berlinski proces i najvjerovatnije će berlinski proces prvi put na sledećem sastanku koji će biti održan u Londonu prethodno dobiti i ovu dimenziju“, rekla je Gojković.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastancima u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić i prvim potpredsjednikom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem konstatovano je da je komunikacija Crne Gore i Srbije redovna, sadržajna i kvalitetna, kao i da je regionalna stabilnost preduslov ubrzanog ekonomskog razvoja.

Brajović i Brnabić

„Značajna pažnja bila je posvećena evropskoj perspektivi Crne Gore i Srbije, pri čemu je predsjednik Brajović i ovom prilikom naglasio zalaganje naše zemlje za „princip regate“ odnosno mjerenje pojedinačnog učinka država kandidata za članstvo u Uniji“, kaže se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fidelio Kastro
Gost
Fidelio Kastro

Med i mlijeko.Poceo da voli Srbe na daljinski.Nemoj nas voljeti ,onda znamo na cemu smo.

Vijek
Gost
Vijek

Dok si sa ranjom bio, bio si srbomrzac.

Ljuta
Gost
Ljuta

a sad se samo prerusio ali zmija dlaku mijenja a za vola ne znam…..to je vec vladika definisao …

Srb turcin
Gost
Srb turcin

Ljubav na nivou

evasardina
Gost
evasardina

Cudo da Dačić nije zapjevao

Ljuta
Gost
Ljuta

ne zna crnogorske ocigledno da ih ne zeli uciti

Podgoričanin
Gost
Podgoričanin

Crna Gora i Srbija će biti opet zajedno, ali u Evropskoj Uniji! ?

NHM
Gost
NHM

Kako se natovio. Još malo pa će imat trokut, ali sa jednim tjemenom gore i sa dva dolje.

doktor
Gost
doktor

Kažu da je Brajovićeva supruga ljepša od Gojkovićeve.

Fidelio Kastro
Gost
Fidelio Kastro

Ljepotica i zvijer.Mljac!

Send this to a friend