Politika

Brajović: SPC izaziva podjele u crnogorskom društvu

Srpska pravoslavna crkva, posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori, svojim djelovanjem na terenu i izjavama pojedinih crkvenih velikodostojnika izaziva podjele u crnogorskom društvu i istovremeno podriva političko i pravno ustrojstvo na kojima se temelji crnogorska državnost, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović, govoreći u Tirani na skupu o religiji kao instrumentu mira.

Brajović je istakao da istorija i tradicija Crne Gore najbolje mogu da svjedoče o tome da različitosti treba posmatrati kao prednost koja spaja i obogaćuje život građana, kao i da religije predstavljaju bogatstvo kulturnog i društvenog razvoja, a religijske slobode neotuđivi dio ljudskih prava.

Predsjednik Skupštine je kroz istorijski prikaz ustanovljenja katolicizma, pravoslavlja i islama, i spomenike kulture koji o tome svjedoče, podsjetio da su sve tradicionalne religije u Crnoj Gori imale značajnu ulogu u sveukupnom razvoju nacionalnog identiteta, njegovom kulturnom i društvenom uzdizanju.

Brajović je naglasio da je Crna Gora građanska, sekularna država, posvećena zaštiti vjerskih sloboda, koje tretira pitanjima lične duhovnosti i privrženosti pojedinca određenim vrijednostima

Shodno crnogorskom Ustavu, svima su zagarantovana i neprikosnovena prava vjeroispovijesti, organizovanja i djelovanja, a prema podacima Zavoda za statistiku današnje uprave, evidentirano je oko 40 različitih vjerskih zajednica.

“U želji da normativa prati dobru praksu i uspješan suživot više religija, povedena je javna rasprava o novom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Naša namjera je da zakonodavstvo uskladimo sa najvišim evropskim standardima, jer su jake demokratske institucije i vladavina prava preduslov sveukupnog razvoja i boljeg kvaliteta života naših građana”, kazao je Brajović.

On vjeruje da će Vlada i resorno ministarstvo ozbiljno i sveobuhvatno razmotriti predloge i sugestije koje su se čule na javnoj raspravi, kao i od strane Venecijanske komisije.

“Očekujem da će skupštinska rasprava o ovom zakonu u otvorenoj i stručnoj diskusiji dovesti do usvajanja najkvalitetnijih rješenja koja uređuju ovu oblast”, istakao je Brajović.

On je rekao da donošenje ovog zakona ima poseban značaj jer je riječ o delikatnom pitanju, koje sada počiva na zakonskim rješenjima iz 1977, a posebno ako imamo u vidu uticaj i učešće pojedinih vjerskih zajednica u raspadu  bivše Jugoslavije.

“Namjera je da se po prvi put u Crnoj Gori reguliše niz važnih pitanja: utvrdiće se prava i obaveze vjerskih zajednica; regulisati procedura registracije, odnosno evidencije vjerskih zajednica; na jasan i transparentan način riješiti pitanje državne imovine i regulisati pitanje vjerskog obrazovanja. U tom članu 19. npr kaže se da registracija vjerske zajednice nije obavezna. A da vjerske zajednice slobodno odlučuju o tome da li će zahtijevati upis u registar”, kazao je Brajović.

Dodaje da će novi zakon garantovati punu slobodu vjeroispovijesti.

“Država će zaštititi imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i obezbijediti da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države”, istakao je Brajović.

Predloženi zakonski tekst podrazumijeva i zaštitu prvorazrednih svjetskih kulturno-istorijskih spomenika na području Crne Gore.

“Ovo je posebno značajno s obzirom na činjenicu da se npr. SPC, posredstvom Mitropolije crnogorsko-primorske u Crnoj Gori, svojim djelovanjem na terenu i izjavama pojedinih crkvenih velikodostojnika izaziva podjele u crnogorskom društvu i istovremeno podriva političko i pravno ustrojstvo na kojima se temelji crnogorska državnost”, ističe Brajović.

Takođe, navodi, obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, koja je nestala nasilnim ukidanjem Crne Gore 1918, obaveza je svig koji su povratili državnost 2006.godine.

“Rješenja kojima težimo, moraju biti utemeljena na Ustavu i zakonu, našoj istoriji i tradiciji, i vjerujem da ćemo urediti i ovu oblast na način kako predviđa naš današnji skup- prije svega kao doprinos miru”, kazhao je Brajović.

Onje rekao da je hiljadugodišnje trajanje Crne Gore iznjedrilo i neke neuobičajene religijske običaje, tako da u Crnoj Gori postoje primjeri zajedničkog vjerovanja u svece koji su bili istorijske ličnosti, kasnije kanonizovani, u koje i danas vjeruju pripadnici sve tri najveće religije prisutne u našoj zemlji.

Konferencija u Tirani okuplja državne zvaničnike, predstavnike vjerskih organizacija, stručnjake za slobodu vjeroispovjesti i aktiviste iz Zapadnog Balkana, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gojko
Gost
gojko

Treba tebi nova tema jer je tema oko kartice vrlo aktuelna pa je najlakše tamo gdje je uvijek pallilo: napadni crkvu.

Draško
Gost
Draško

Samo se ti ne javljaj,čovječe sa bezbroj afera!

Polo
Gost
Polo

Svi učesnici su mu zamjerili zbog ovoga.

daka
Gost
daka

Najveci prevarant 80 hiljada na kartici rivoving i ti nesto pricas u spuz prevarantu

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Mikailo na sve načine pokušava da diskredituje jedinu pravu i priznatu NAŠU SPC.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Što si to poranio, imenjače? Bio kod Rista na raport pa te malo naribao, a?😬

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Imenjače, 4×2=?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Je li ti stigla direktiva iz NVO “cpc” (malim slovima, grehota je velika trošiti na produženu ruku Jehovnijeh svjedoka.)….?

Gile
Gost
Gile

A nema razlike između tvoje partije i spc

Vjecnadasi
Gost
Vjecnadasi

Crna Gora Crnogorcima,drzava je vjecna tako ce I bit!!!!!!!

Daka
Gost
Daka

Hiljadu godina drzavnosti no sto no ce vjecna bit,mozemo da se ponosimo

Branko
Gost
Branko

Crnu Goru su stvarali Crnogorci

SINDON58
Gost
SINDON58

I bit ce CPC

Prc CG
Gost
Prc CG

Cdm ?????

WoW
Gost
WoW

Ti si por istragom i to te diskredituje. Kuku nama Crnogorcima ako nas ti branis.

Brko
Gost
Brko

Boze oprosti im !

Serdar
Gost
Serdar

Brajoviću pokaži odakle ti novac pušti crkvu to nije za tebe .

Svjefol
Gost
Svjefol

Pa ti, dtuze Brajovicu, Zakon na dnevni red, usvojite ga i stvar rijesena. Pa Risto nek ide na Kodovo i bori se za srpstvo i pravoslavlje, na njemu poxnat nacin. Ali sto prije, da te zamolim…

Staxe
Gost
Staxe

Baš ima (nema) petlju…

Bnjj
Gost
Bnjj

Odakle ti novci Brajoviću objasni, pusti Crkvu

Džomba ⚪
Gost
Džomba ⚪

Kada sam se upoznavao sa jednom djevojkom iz Podgorice rekao sam joj:
Drago mi je. Džomba🙂
Ona: Šta Džomba?
Ja: Ma ovaj znaš…ništa…
I uglavnom nisam joj se svidio takav 👎😕

Polo
Gost
Polo

A na prošlim izborima je obećao razvojnu banku.

Srbi su Turci
Gost
Srbi su Turci

Čini vam se.spc company je dobra baš…

Marko
Gost
Marko

Ti nekome nesto da kazes…

Horason
Gost
Horason

Brajović raspiruje podjele u Crnoj Gori.

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Jes, samo SPC ima pare i moć, uz izgrađenu ostrašćenu kleronacionalističku podršku. To je kao kupina pustilo korjenje, ne miče se lako.

Cheese
Gost
Cheese

Najvece podjele je izazvala vladavina DPS-a, a cinjenica je da se pola nacije osjeca Srbima, i to ne mozemo da pridodamo SPC-u vec je cinjenica da se narod tako osjeca. I to je nas vjekovni identitet, tako da ako cemo istorijski da sagledamo stvari, upravo oni koji su donijeli nezavisnost izazivaju najvece podjele, raznim pokusajima otimanja imovine, sikaniranja druge polovine… Više »

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Neka se gospodin Brajović ostavi crkve. Političar je. Još ovaj mandat do izbora i onda će da bude neko/a drugi/a u Parlamentu.

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Zašto SPC nije crkva već obična sekta,kako je i tretira Vaseljenska patrijaršija? Zato što praktikuju etnofiletizam koja je jeres,zato što im je na prvom mjestu Sv.Sava a ne Isus,zato što im je srpstvo ispred hrišćanstva,i na kraju,zato što su okupatori !

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Vasejenska patrijaršija tretira Spc kao sektu, hihihihi, valjda si htio napisati CPC

boris
Gost
boris

vidis da ne zna nista. mlati bzv

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Čim pocnu afere i pitanja odakle im silni novci, kreditne kartice i krediti oni odma’ počnu priču o crkvi, džamiji, četnicima, ustašama, zastavi, himni i grbu… sve samo da se ne priča o korupciji, kriminalu, nepotizmu, neznanju i nesposobnosti

Fileopg
Gost
Fileopg

Zapitate li se ikad da li je možda dobri bog darova Amfilohija džipa od nekoliko desetina hiljada €.

Tomos
Gost
Tomos

Ne, novac du dali oni koji Ga podržavaju, i Njega i ono što prestavlja. Ti nisi, ne znam što se buniš…

Gojak
Gost
Gojak

I amfi ima neku revolving karicu sigurno, mozda prvo o tome pa onda o podjelama !!!

Fileopg
Gost
Fileopg

Dobri su ovi sa savjetima da prihvatimo okupaciju SPCa, SANUa, Srpske medijske mreže, a i njine vojske i policije i onda će biti mir, dobro ne traže da se još i natrtimo…

Region
Gost
Region

Vama nije odgovarala ne samo Sanu, nije vam valjala ni CANU pa ste napravili još jednu i dali joj ime DANU, vi ste politička sprdnja od sprdnje, i za sve nađete po 100 izgovora

Fileopg
Gost
Fileopg

Po ljepoti izraza i sveobuhvatnost misli lako se da zakljućiti da ste svetosavac….

Region
Gost
Region

Toj Cezar salati đe ti pripadaš, đe je sve pomješao sigurno nisam ja

Dangubic
Gost
Dangubic

Nisu uspjeli da potkupe,zalude ili prisile preko 40% od ukupnog pravoslavnog stanovnistva, pa sad ne znaju kako drugacije da dostignu magicnu broju od 50%,nego silom, otimanjem i ucjenama.
Da ovako nesto izjavi predsjednik skupstine, treba stvarno biti dobro fiju fiju

Tomos
Gost
Tomos

Brajoviću ti si stranku SDP koga je imala 2% na izborima podijelio na dvije po 1%.
To bi atom podijelio…
Isto tako ste napravili dvije Akademije nauka, i imamo zvanično više Akademika od Francuske…
U Crnoj Gori ima 51 politička partija…
I bi da napravite nekoliko Crkvi, i čudite se što vam se ne dozvoljava…

Tomos
Gost
Tomos

Ti bi i atom podijelio.
Pa stranku od 2%, podijeliti na dvije od po 1%, i imati obraza pričati o podjelama.
Imamo 51 stranku u Crnoj Gori…
Ovo je zemlja Stranaka i Kladionica…
I još da vas puste sa napravite 5-6 Crkvi…

Riki
Gost
Riki

Da neko voli više neštro tuđe nego sebe, ka ovi posrbijančeni crnogorci, to nema niđe. No sreća ima ih oko 5%.

Tomos
Gost
Tomos

Naravno za to vam se i čudimo da vam je Ankara i Tirana milije od svog. Da vam je draži Orhan Pamuk (pa kolo god velik bio) od za vas “genocidnog” Njegoša… Da prestavlja te Njegoša nepismenim. Pa kažete kada je pisao ovo nije mislio na ovo, no je mislio na ono. A kada je pisao ono mislio je na… Više »

Dusan
Gost
Dusan

Hahaha a eto vi mirite sve redom.. Sto je ovo, kad god ne afera neka, odmah se na SPC krece da se skreme paznja

Roro
Gost
Roro

Je li ti aplaudirao Tači?Pa može li gore moj dobri i pošteni Brajoviću?

Fiki
Gost
Fiki

Pošteni? Hahaha

Bar4me
Gost
Bar4me

Može, da ti aplaudiraju Rama, Tači i Haradinaj. Kao Vučiću skoro.

Kurjak
Gost
Kurjak

I tebi tajkuni placaju dugove predsjednice skupstine!!!

anoniman
Gost
anoniman

i dok omladina odlazi iz drzave i ide za boljim zivotom dok drzava klica u dugovima i aferama dok se u crnogorskim gradovima mafija obracunava izmedju sebe radnici ostaju bez posla brajovic prica ko pravi podjele u crnu goru a ne vidi sta aktuelna vlast radi od drzave i od gradjana brajovicu ne skrecite paznu na druge nego malo pogledajte… Više »

Knaz
Gost
Knaz

Kaze gos. Brajovic hiladgodisnje ted.Cg. (poseti me ovo na Tudmana ”tisucugodisnje ceznje.. na drzavu” ) e tu smo Brajovicu po pitam kojim jezikom se govorilo (dok vi nijeste uzjahali vlas ) pa sto odbaciste trad. znamenja <pozlariste orla i dr. vezali ste se za davno nestalu Duklju i kao Cg. nije imala do sada kadar pa su drugi fal. istoriju…… Više »

knn
Gost
knn

Pricali su knjaze staroslovenski do nazad sto odina svi ovi koji danas pricaju srpski hrvatski makedonski bosanski crnogorski.I stosad smeta samo crnogorski.Jadno i tuzno od svih koji tako misle

Dzordz
Gost
Dzordz

Imas ti svojih problema.

Gorica
Gost
Gorica

Bolje da ne govori Brajovic nista jer ce nam i Mali Sengen biti daleko.

ime
Gost
ime

SPC,DPS, opozicija u CG, CPC i ostale organizacije izazivaju podjele u drustvu i jedno tako opstaju jer nemaju ideju oko koje ce da ujedine narod vec samo mute vodu!

Dzordz
Gost
Dzordz

Bravo pravo u centar

Budimo realni
Gost
Budimo realni

На свакој прослави коју направи МЦП као званице дођу вјерске вође католика и муслимана, а кад ИЗ или католици прослављају увијек су са њима и поглавари МЦП. Вјерни народ свих вјера се дружи, ради и посјећује и једини који мути и дијели, а знамо сви зашто је ова власт и њихови медији. Зато су и оформили квази цркву али су… Više »

Riki
Gost
Riki

Pope samo sanjaj da vas ima dosta. Zna se da je sekta spc najveće zlo u CG. Sekta od spc-a okuplja nacionaliste i četnike, u nju ne idu vjernici.

mne-more
Gost
mne-more

Mislim da u Evropi je potonja ostala okupatorska sekta spc u cg…Mislim da ovo iznesete gradjanima EU(oni bi ostali nijemi).Niko vise ne drzi okupatire ..Jeduno CG..tragedia

alo
Gost
alo

Ne interesuje to Katnica, dzaba ti sve

Titograd
Gost
Titograd

Svetosavska sekta!

Muro
Gost
Muro

Da ti vrnes pare od Limenke..pa pusti Rista …..

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Tako je Muro, ali što će kukavac, mora pokušat da skrene fokis sa njega!! :)))

istini za volju
Gost
istini za volju

U pravu si Muro, prijatelju. Brajović se hvata “Markovih konaka” a ne zbori koliko je stavio u džep.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Divlji korjen u CG spc treba sto prije iscupati

Brajo pošteni
Gost
Brajo pošteni

Reče li što o kartici, Ramadi, Petlji, Limenci i ostalim uspjesima!

Nevjernik
Gost
Nevjernik

A morao si nesto reci gosp Brajovicu,a da nijesi ti u centru zbivanja. Pa vi vladate na zavadi naroda. Nista normalno iz vasih glava na drum ne izadje.

Kotor66
Gost
Kotor66

Veoma interesantna stvar koju sam zapazio a ja vjerujem i vecina, cim je neko iz vlasti napadnut on proziva crkvu. Nemam nista licno protiv g. Brajovica jer on je samo pijun i brani se onako kako mu kazu. Steta diploma silnih kad glava sluzi za sisanje.

IzBrda
Gost
IzBrda

E još imaš obraza za mikrofon stat i nekoga ti da prozoveš ∅

Micko
Gost
Micko

Vala bas dje ti nadje da prozivas crkvu sad,bolje vidji sta ces sa sobom cinjet

mne-more
Gost
mne-more

Godinama rade u rusenju cg…Imati okupatora u svoje svetinje, u moderno vrijeme je antidemokratski cin?

Region
Gost
Region

Da i Papa je okupirao Italiju, ne sprdaj se

d.b.
Gost
d.b.

Sta bi sa tobom, pusti SPC

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ne pusti Bogami dok one ne puste nas I Crnu Goru

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ako je iko ikad izazvao podjele u našem društvu od turskih vremena pa do danas, to je ova vlast,a koja je zbog bogaćenja i privatnih interesa jednog ne malog broja pripadnika ove vlasti,a čemu smo svi svjedoci i o tome postoje brojne afere svaka bez sudskog epiloga, zavadila ne samo narode,nego i komšije,braću i porodice.

crnjanski
Gost
crnjanski

A sto srbalji zaratise sa svima to te sokoli jedino sve poraz do poraza ka vazda kroz istoriju

Send this to a friend