Politika

Brajović u Strazburu: Odbor za izbornu reformu odraz odgovornosti

Tokom prethodna četiri mjeseca, od održavanja posljednjeg okupljanja u Crnoj Gori, u parlamentu se aktivno radilo na brojnim aktivnostima, a dogovor vlasti i opozicije o odluci o formiranju privremenog odbora za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva predstavlja odraz odgovornosti svih političkih subjekata koji su pomogli njeno kreiranje i donošenje, prema građankama i građanima, kazao je predsjednik Skupštine Ivan Brajović na zasijedanju Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje POSP u Strazburu.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Brajović je podsjetio je da sada najveći dio opozicije učestvuje u radu Skupštine, formiran je odbor za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva, a takođe je i na Cetinjskom parlamentarnom forumu razgovarano o ovoj temi uz učešće poslanika iz regiona i relevatnih međunarodnih organizacija.

On je kazao da su ambiciozni zadaci koje ima Odbor potvrda ozbiljnosti Skupštine, kao i njene posvećenosti evropskom putu naše zemlje.

“Ambiciozni zadaci koje ima Odbor potvrda su ozbiljnosti Skupštine, kao i njene posvećenosti evropskom putu naše zemlje. Crnogorska vlast je, osnažena podrškom građana koju dobija u kontinuitetu, još jednom pokazala svoju demokratsku zrelost, spremnost na dijalog i otvorenost prema opoziciji i njenim prijedlozima”, naglasio je predsjednik Skupštine.

Kako je zaključio, bez obzira što je naše postojeće zakonodavstvo svojevremeno usvojeno jednoglasno, svjesni da je održavanje demokratskih izbora suština demokratije i preduslov bezbjednosti i stabilnosti, pa samim tim i sveukupnog razvoja svake države – spremni su da bez prestanka rade na usvajanju najboljih praksi i standarda.

Na današnjem zasijedanju POSP-a, nakon uvodnih izlaganja Brajovića i, sa njim kopredsjedavajućim POSP-a, Dejvida Martina, predsjedavajućeg delegaciji Evropskog parlamenta pri POSP-u, potom glavnog pregovarača, Aleksandra Drljevića, i ambasadorke Ane Janković u ime Austrije koja predsjedava Savjetom EU, učestvovali su i poslanici crnogorskog i evropskog parlamenta.

Potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović je akcentovao efikasan rad parlamenta, a govorio je i o sveobuhvatnosti u predstojećem radu privremenog odbora.

“Poslanik Adrijan Vuksanović je govorio o stanju pristupnih pregovora, Marta Šćepanović o napretku i rezultatima u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovang kriminala i korupcije, dok je Luiđ Škrelja izlagao na temu osnovnih prava i sloboda, uključujući slobodan i profesonalan rad medija. Iz redova opozicije u radu POSP-a aktivno učestvuje poslanik Ranko Krivokapić“, ističu u Skupštini.

POSP nastavlja rad sjutra, kada će poslanik Tarzan Milošević govoriti o ekonomskim performansama, a biće riječi i o ulozi Crne Gore u regionalnoj saradnji i njenom doprinosu stabilnosti na Zapadnom Balkanu, održivom razvoju i zaštiti životne sredine.

Kako su kazali iz Skupštine, u delegaciji našeg parlamenta je i poslanik Nedžad Drešević, a na kraju POSP-a biće usvojene preporuke i zajednička izjava.

Send this to a friend