Politika

Brajović u Ženevi: Crna Gora ima efikasan i jedinstven sistem azila

Primjenom Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, koji je stupio na snagu 1. januara, uspostavljen je efikasan i jedinstven sistem azila, kojim se implementiraju standardi međunarodnog humanitarnog prava i zaštite ljudskih prava, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na generalnom zasijedanju Skupštine Interparlamentarne unije IPU u Ženevi.

Iz njegovog Kabineta saopštili su da je Brajović poslanike 178 zemalja generalnog zasijedanja Skupštine IPU podsjetio da je tokom godina rata u okruženju, bilo potrebno obezbijediti smještaj i zadovoljiti elementarne životne potrebe za više od sto hiljada ljudi.

“S obzirom na tadašnje političke prilike u okruženju, ekonomske mogućnosti i stepen razvoja tadašnje Crne Gore, to je za nas predstavljalo veliko opterećenje i izazov. Uprkos svemu, uspjeli smo da sačuvamo stabilnost i budemo sigurno utočiste velikom broju izbjeglica. Zato često sa velikim zadovoljstvom i ponosom ističemo Crnu Goru kao pravi primjer moderne, građanske i iznad svega solidarne države, koja u kontinuitetu pronalazi adekvatne načine da se na human i dostojanstven način odnosi prema svima koji su primorani da napuste svoju zemlju”, istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore.

Tokom susreta sa predsjednicom Interparlamentarne unije IPU Gabrijelom Baron, bilo je riječi o važnosti različitih pogleda na pojedina pitanja od globalnog značaja, koja se razmatraju na zasijedanjima Unije, prije donošenja zakonskih rješenja.

Baron je, između ostalog, naglasila posvećenost Skupštine Crne Gore većoj zastupljenosti žena u parlamentu kroz inovirano zakonodavstvo, kao i druge aktivnosti kojima IPU treba da se posveti u narednom periodu.

Brajović je danas razgovarao i sa predsjednicom parlamenta Bugarske Cvetom Karajančevom o nastavku procesa integracija Crne Gore i Zapadnog Balkana tokom predsjedavanja ove države Evropskom unijom.

Predsjednica Skupštine Bugarske je nakon sastanka izjavila da je sa predsjednikom Brajovićem razgovarala na jasan i otvoren način i da sa Crnom Gorom vlada potpuna saglasnost u vezi sa njenim evropskim putem.

“Bugarska, kao predsjedavajuća Savjetu Evropske unije će vam pomagati na svaki način da postignete taj cilj, a bugarska Skupština, kao zakonodavno tijelo, može da pomogne Crnoj Gori preko svojih stručnjaka, strucnog znanja, kao i razmjenom informacija, da uskladi zakonodavstvo sa zakonima Evropske unije”, izjavila je Karajančeva.

Zastupljenost velikog broja država iz cijelog svijeta, bila je prilika za susrete između ostalih i sa predsjednicima parlamenata Indonezije, Jordana i Pakistana.

Brajović će se sastati i sa direktorom Centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga, a u Bernu ga očekuje prijem kod predsjednika parlamenta Švajcarske Dominika de Buana.

Delegaciju Skupštine Crne Gore na 138. zasijedanju IPU, pored predsjednika Skupštine čine poslanici Suad Numanović, Jovanka Laličić i Miloš Nikolić.

Interparlamentarna unija je globalna organizacija sa sjedištem u Ženevi, osnovana 1889. godine i okuplja 178 nacionalnih parlamenata. Aktivnosti Unije su bile ključne između ostalog za formiranje Arbitražnog suda u Hagu 1889, kreiranje Lige naroda 1919. i Ujedinjenih nacija 1945.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mustafa
Gost
Mustafa

Kano lupa ovaj covjek!

xyz
Gost
xyz

Brajović-Ramada, Numanović-tablice, Nikolić-Škrelja…

Send this to a friend