Politika

Brajović: Ulazak u NATO je istorijski trenutak za CG

Ivan Brajović

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović kazao je u intervjuu za Dnevne novine da je pristupanje Crne Gore NATO-u istorijski trenutak za Crnu Goru.

Opozicioni bojkot parlamenta, kako kaže, neminovno će se odraziti na podršku koju je opozicija dobila od građana.

On navodi da nijedna partija, koja se zalaže za referendum u NATO nije iskoristila ustavne mehanizme i pokrenula inicijativu za njegovo izdržavanje.

DN: Sjednicu na kojoj će poslanici Skupštine glasati o pristupanju Crne Gore u NATO zakazali ste za petak 28. april. Očekujete li da se opozicija vrati u poslaničke klupe kada na red dođe glasanje o NATO?

Brajović: Pristupanje NATO je istorijski trenutak za Crnu Goru i nikada, tokom višedecenijskog bavljenja politikom, nijesam imao dilemu da je to pravi put za našu državu. Generacija političara kojoj pripadam preuzela je na sebe odgovornost da realizuje tri velika cilja. Prvi je ostvaren kada smo obnovili državnost Crne Gore, drugi je punopravno članstvo Crne Gore u NATO, što znači dugoročnu stabilnost države i doprinos stabilnosti Zapadnog Balkana. Treći cilj, usmjeren kako na unutrašnje prilike naše zemlje, tako i na vanjsku politiku, jeste članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Očekujem da partije koje učlanjenje u NATO imaju kao jasan programski cilj to potvrde i u Skupštini na dan glasanja o tom izuzetno važnom pitanju za budućnost Crne Gore. Znamo da dio opozicije nema pozitivan odnos prema ovom pitanju, ali smatram da su i sebi i građanima dužni da sve argumente iznesu isključivo u Skupštini Crne Gore. Predstojeća politička dešavanja biće jasan znak i mjera političke odgovornosti.

DN: Šta mislite o insistiranju dijela opozicije na referendumu o tom pitanju?

Brajović: Skupština Crne Gore ima puni kapacitet i legitimitet da donese tu odluku, jer su se građani na izborima, glasajući za partije koje su, između ostalog, iznijele svoj stav i o ovom pitanju, de facto izjasnili i za to da li su za NATO ili ne. U svakom slučaju, očekujem da će apsolutna većina poslanika glasati za ulazak u NATO.
Podsjećam da je od svih država članica koje su pristupile NATO, referendum sproveden u samo dvije, koje su na to bile obavezane svojim zakonskim i ustavnim rješenjima.


Što se tiče insistiranja dijela opozicije kada je u pitanju referendum, podsjetiću vas da nijedna politička partija koja se zalaže za to nije iskoristila ustavne mehanizme i pokrenula inicijativu.

DN: Da li će Crna Gora biti zvanično 29. članica NATO od Samita u maju?

Brajović: Sve države su, osim Španije, okončale parlamentarne procedure, čime su iskazale jasnu političku podršku članstvu Crne Gore u NATO. Suštinski, mi smo članica. Podsjetiću vas da Crna Gora već učestvuje na svim sastancima NATO. Da li će ceremonijalni dio prijema Crne Gore u NATO biti obavljen do 25. maja ili koju nedjelju kasnije, nije od suštinskog značaja. Na predstojećem NATO Samitu, Crna Gora će svakako biti na mjestu koje joj pripada.

DN: Postoji li način sankcionisanja, eventualno “kažnjavanja” opozicionih poslanika zbog bojkota parlamenta?

Brajović: Ovdje je važno podsjetiti na tok događaja prije bojkota. Dio opozicije je učestvovao u Vladi izbornog povjerenja, koja je pripremala oktobarske izbore. Potpisali su zapisnike sa svih biračkih mjesta, probali da formiraju većinu, pa kad nijesu uspjeli onda je krenuo bojkot. Imali smo pozitivan izvještaj OEBS/ODIHR, sa minimalnim preporukama za unapređenje izbornog procesa. Imali smo raznih nedosljednosti na lokalnom nivou, gdje su im izbori bili regularni, sve zavisno od njihovog rezultata.

Formirali su poslaničke klubove i preduzeli aktivnosti kojima koriste privilegije iz poslaničkog statusa, a ne obavljaju poslaničke dužnosti. Kako bi mnogi revoltirani građani rekli, primaju platu, a ne idu na posao. Za sada im je uskraćeno finansiranje putovanja u inostranstvo i plaćanje njihovih stambenih potreba iz budžeta Skupštine.
Kada imate sve ove činjenice sa jedne strane i apsolutno neučešće u radu parlamenta sa druge, uvjeren sam da je građanima savršeno jasno o čemu je ovdje riječ. To će se neminovno odraziti na podršku koju su dobili od građana, jer bi upravo u njihovom interesu trebali u Skupštini da djeluju i predlažu rješenja.

Herceg Novi će biti potvrda dosadašnjih rezultata SD

DN: Kao lider Socijeldemokrata Crne Gore, koliko ste zadovoljni postignim rezultatima partije, od osnivanja do sada?

Brajović: Socijaldemokrate su ostvarile dobre rezultate od osnivanja do danas, posebno imajući u vidu da smo samostalno nastupili na svim izborima do sada. Tivat je bio naš vjetar u leđa. Osvojili smo preko deset odsto glasova, što je bio izuzetan uspjeh, posebno imajući u vidu da smo održali prvi kongres SD nepuna tri mjeseca ranije. Osvojili smo četiri mandata i postali druga najjača partija u opštini. Tada sam rekao da su ti izbori, samo prvi u nizu velikih izbornih uspjeha SD, a svakako i značajan pokazatelj odnosa snaga među partijama i na državnom nivou. Vrijeme je pokazalo da je taj stav bio ispravan, kao i vizija koju imamo od osnivanja partije.

Parlamentarni izbori u oktobru su pokazali da Socijaldemokrate imaju podršku građana u svakom kutku Crne Gore, a istovremeno, na lokalnim izborima u Andrijevici, Budvi, Kotoru i Gusinju smo ostvarili rezultat koji nam je omogućio da u svakom od lokalnih parlamenata imamo svoje predstavnike. Na primjer, u Opštini Gusinje imamo četiri mandata, predsjednika SO Gusinje i dio smo lokalne vlasti. U Nikšiću smo pokazali očigledan trend rasta, što za nas nije neočekivano, jer radimo ozbiljno i odgovorno. SD su samostalno osvojile tri puta više glasova u Nikšiću u odnosu na parlamentarne izbore u oktobru prošle godine. Potvrdu dosadašnjih uspjeha očekujem i na predstojećim izborima u Herceg Novom.

Svi ovi rezultati navode na zaključak da smo na pravom putu, da smo dosljedni nosioci izvorne socijaldemokratske ideje i da nam građani u sve većem broju ukazuju povjerenje. Dosljednost nije uvijek laka za izdržati i raduje nas činjenica da građani Crne Gore imaju dobro pamćenje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Karakterahah
Gost
Karakterahah

Brajovicu ti ces bit upisan u crnu istoriju crne gore zajedno sa pajovicem i dragom djurovicem .

Nato
Gost
Nato

Jedino dobro od nato pakta vidjece prostitutke kad budu marsirale ovuda strane vojne formacije.

ESTEFAN
Gost
ESTEFAN

i zenu Gerard Depardieu povedi u NATO

ana
Gost
ana

i jeste za istoriju. nijedna zemlja dobijala bombe a uzvratila davanjem teritorije za Nato bazu

Rade
Gost
Rade

Jos malo pa u Nato. Jos malo pa ce vojnici iz CG biti rasporedjeni na granicam Baltickih Republika sa Rusijom kao sto je kontigent od 300 hrvatskih vojnika spreman da okrene svoje oruzje prema Rusiji. Vidjeli ste vec kakva je zestoka reakcija stigla iz Rusije. Jos malo pa ce im se i nasi vojnici pridruziti. Kako ce to prihvatiti nasi… Više »

anuscg
Gost
anuscg

sad postajemo poligon ovih muslimana

nikola nikolic
Gost
nikola nikolic

okupacija gora od 1918.a u drzavi 10 000 spavaca rusa, sve neozbiljnije i neozbiljnije odluke donosi ova krininalna vlast.

sfrj
Gost
sfrj

Crni Brajo!

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Brajoviću Kralju najveći. Ti si naš budući kralj. Legenda postaješ uvodiš Crnu Goru u NATO

Prle
Gost
Prle

Mozda covjek stvarno tako misli,ali ja u to ne vjerujem !

Rade
Gost
Rade

Ulazak u Nato ulazak u veliku nestabilnost. Kada je Poljska usla u NATO samo poslije 3 sedmice morali slati svoje vojnike u ratu
na Kosovu. Samo 3 sedmice su bili mirni,ako popricate malo sa mladim Poljacima reci ce vam sto misle o NATO savezu.

Send this to a friend