Politika

Bregu: Alarmantan stepen povjerenja građana u vlasti na Zapadnom Balkanu

Foto: Armand Habazaj

Stepen povjerenja građana u vlasti i politiku generalno na Zapadnom Balkanu je alarmantan, s obzirom da 60 odsto građana ne vjeruje ni vladama ni parlamentima ni pravosudnim sistemima, prema nalazima novog izdanja Balkanskog barometra, a na osnovu podataka za 2018. godinu, saopštila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu obraćajući se u uvodnom dijelu učesnicima 7. Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana danas u Tirani.

“Prema istim nalazima, građani Zapadnog Balkana smatraju da je civilno društvo najfunkcionalnije tijelo koje može pozvati vlasti na odgovornost, jer naime svaki drugi građanin vjeruje da civilno društvo može imati presudnu ulogu u djelovanju vlasti, bolje nego mediji ili parlamenti. S obzirom da se građani uzdaju u organizacije civilnog društva i očekuju da one vrše pritisak na vlasti i imaju kritički pristup, ove se organizacije trebaju koncentrisati na četiri glavna elementa, a to su vladavina prava, jačanje institucija, primjena kulture građanskog pritiska, pri čemu se ne dozvoljava nepoštivanje prva dva elementa, i na kraju, izbjegavanje da postanu taoci vladinih sredstava kojima se u stvari kupuje ključni prostor za djelovanje. Civilno društvo ne treba nikog uvjeravati u svoju nezamjenjivu ulogu, posebno ne u našem regionu. Ono treba djelovati u skladu sa ovlaštenjima koja ima”, ocijenila je ona.

Bregu je pozvala organizacije civilnog društva da sa Vijećem za regionalnu saradnju i regionom rade na pripremi nove strategije Jugoistočne Evrope do 2030. godine.

Predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC), organizatora skupa, Luca Jahier, zamjenik ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Sokol Dedja i direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst učestvovali su u uvodnom dijelu Foruma zajedno sa generalnom sekretarkom Vijeća za regionalnu saradnju Majlindom Bregu, gdje su iznijeli svoja viđenja uključenosti civilnog društva na Zapadnom Balkanu.

Foto: Armand Habazaj
Foto: Armand Habazaj

Predsjednik Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora Luca Jahier naglasio je koliko je uloga civilnog društva važna u promociji pomirenja u regionu i istakao podršku procesu proširenja Evropske unije (EU) koji je „u interesu i naših partnera Zapadnog Balkana i iz Evropske unije, te i dalje treba biti jedan od prioriteta Unije“.

Zamjenik ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Sokol Dedja rekao je da je legitimitet demokratije osiguran samo kroz učešće civilnog društva i dodao da su posvećeni “istinskom učešću organizacija civilnog društva kako bi se osigurala podrška javnosti reformama, kao i održivost tih reformi”.

Direktorica za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst izrazila je punu podršku organizacijama civilnog društva i ponovila da “su one ključne za poticanje čvršćeg obavezivanja na promjene u političkoj kulturi”.

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana koji je počeo danas u Tirani trajat će dva dana, tokom kojih će biti riječi o brojnim zahtjevnim temama kao što su uloga organizacija civilnog društva u promociji regionalne saradnje (trgovina i investicije, povezanost i međuljudski odnosi), stanje socijalnog dijaloga, kao i osiguravanje prostora za djelovanje civilnog društva u regionu. Očekuje se da će se po završetku Foruma objaviti deklaracija sa preporukama organizacija civilnog društva.

Na Forumu se okupilo oko 150 ulesnika, uključujući i veliki broj predstavnika civilnog društva iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i predstavnici evropskih institucija, međunarodnih organizacija i vlasti iz regiona.

Kao i prethodnih godina, Vijeće za regionalnu saradnju je podržalo 7. Forum civilnog društva Zapadnog Balkana kojeg je organizovao Evropski ekonomski i socijalni odbor, a koji se održava u Tirani 16. i 17. aprila 2019. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

bregu lutka. i pametna.u cg nema civilnog drustva.sve botovi koji su cipovani.

Send this to a friend