Politika

Bregu: Balkan barometar otkrio da su neizvjesnost i ugroženost glavne brige naših sugrađana, ali tu su i neke dobre vijesti o korisnosti regionalne saradnje

Ovaj, sedmi po redu Balkan barometar pokazuje da su neizvjesnost i ugroženost glavne brige naših sugrađana, nako čega slijede i neke dobre vijesti o svijesnosti o korisnosti regionalne saradnje. Za 49 posto građana Zapadnog Balkana nezaposlenost je najveći problem, kao i za mlade ljude, dok je 46 posto najviše zabrinuto zbog ekonomske situacije. Pandemija je promijenila mišljenja i uticala na naše živote. Ljudi sad više oklijevaju da odu i rade u inostranstvu, 37 odsto građana bi to uradilo, što predstavlja opadajući trend u poređenju sa prošlom godinom, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na predstavljanju Balkan barometra 2021. danas u Tirani.

„Kao što smo predvidjeli prošle godine, pravi komšija se u nevolji prepoznaje. Građani Zapadnog Balkana su povećali svoju podršku regionalnoj saradnji i Evropskoj uniji. Balkan barometar bilježi kontinuiran porast podrške regionalnoj saradnji koju podržava 77 odsto građana, dok 69 odsto privrednih subjekata smatra da je kvalitet regionalne saradnje važan za njihovo poslovanje. Isto tako, podrška pristupanju i integraciji u Evropsku uniju je znatno porasla tokom godine pandemije, uprkos sporosti procesa proširenja. 62 odsto ispitanika vidi članstvo u Evropskoj uniji kao dobru stvar, kao i 66 odsto privrednika. Velika većina građana Zapadnog Balkana, 73 odsto, vidi Evropsku uniju kao najpoželjniji blok za trgovinu, dok se EU, po mišljenju 43 odsto ispitanika, našla i na prvom mjestu onih koji, kroz medicinsku i finansijsku pomoć, najviše pomažu u borbi protiv pandemije, daleko ispred Kine sa 14 odsto, Turske sa devet odsto i Rusije sa sedam odsto,“ dodala je Bregu.

Iz RCC-a dodaju  da se zamjenica šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Alessandra Viezzer pridružila generalnoj sekretarki Bregu na otvaranju skupa i istakla važnost ovog istraživanja za Zapadni Balkan.

Kako su naveli iz RCC-a, predstavljanje Balkan barometra završeno je panel diskusijom koju je vodio novinar i autor Tim Judah, dopisnik Economista za Balkan, u kojoj su kao panelisti učestvovali generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu, viši savjetnik pri Inicijativi Atlantskog vijeća za budućnost Evrope Jim O’Brien, zamjenica direktora i šefica ureda u Sofiji Evropskog vijeća za vanjske odnose Vessela Tcherneva, šefica programa i viša politička analitičarka Centra za evropsku politiku Corina Stratulat, ekonomista u Bečkom institutu za međunarodne odnose Branimir Jovanović i konsultant Vijeća za regionalnu saradnju za Balkan barometar 2021  Gentian Elezi iz Albanskog centra za konkurentnost i međunarodnu trgovinu (ACIT) koji su razgovarali o glavnim prioriteima za uspješan Zapadni Balkan.

„Privrednici sa Zapadnog Balkana primjećuju da će nesumnjivo imati koristi od putovanja u regionu sa ličnom kartom, o čemu se trenutno vode pregovori u okviru plana za zajedničko regionalno tržište. 61 posto ispitanika podržava ovu inicijativu, s obzirom da za putovanje između nekih ekonomija regiona i dalje postoje dodatne prepreke. Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga pomogao je skoro polovini ispitanika, njih 48 odsto, da uštede na telefonskim računima. To je pozitivan poticaj pripremama za 1. juli koji predstavlja važnu prekretnicu kada će cijene rominga biti smanjene na nulu unutar regiona“, rekla je Bregu na zatvaranju skupa.

Send this to a friend