Politika

Bregu: Okruženje koje podržava inovacije i kreativnost pomaže našim demokratijama da budu jače

Foto: RCC

Postoji politička odluka o tome kada će naše ekonomije postati punopravne članice Evropske unije, ali postoji i odgovornost koju svi nosimo da približimo naše ekonomije evropskim standardima koji treba da budu prisutni ovdje u regionu. Za sve nas koji imamo određeni osjećaj nelagode nakon samita EU prošle sedmice moram reći da postoje dublje i konkretnije brojke i činjenice kojih se trebamo prisjetiti. 61 posto direktnih stranih ulaganja na Zapadnom Balkanu dolazi iz Evropske unije. To znači da te investicije transformišu znanja u ovom regionu, donose neke nove načine organizacije i timskog rada, kao i najbolje tehnologije, i upravo tim što su prisutne ovdje gradimo prava partnerstva,“ rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na ministarskom sastanku Platforme za Zapadni Balkan za istraživanja i inovacije, koji je organizovala Evropska komisija, a koji se održao danas u Tirani.

Ona je učestvovala je na okruglom stolu o istraživanjima i inovacijama „Saradnja akademske zajednice i privrednih subjekata radi ostvarivanja sinergija u trouglu znanja“ zajedno sa direktorom udruženja COST Ronaldom De Bruinom i zamjenicom generalnog direktora u Generalnoj direkciji Evropske komisije za istraživanja i inovacije Signe Ratso, kao moderatoricom.

„Postojanje okruženja koje podržava inovacije i kreativnost pomaže našim demokratijama da budu jače. Nije slučajno da su najdemokratskije ekonomije svijeta upravo one koje su i najinovativnije. Inovacije, saradnja i preduzetništvo su, dakle, itekako potrebni. Inovacije potencijalno predstavljaju prevagu i promjenu u razvoju preduzetnika u našem regionu, posebno preduzetnica, te im omogućavaju da ne budu izostavljene sa tržišta rada. Naša uloga kao Vijeća za regionalnu saradnju je da region približimo inovacionom i istraživačkom prostoru i mogućnostima koje se u njemu nude,“ dodala je Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju je ranije ove godine predstavilo Platformu za Zapadni Balkan za inovacije i istraživanja s ciljem da se olakša slobodan protok informacija između naših partnera i da se poveća korištenje postojećih mogućnosti. Platformom se promoviraju sinergije između glavnih zainteresovanih strana i unaprjeđuje se saradnja u ovoj oblasti, a cilj je i da se spriječi dupliciranje napora.

„Postoji razlog zašto se regioni u svijetu udružuju, a za region kao što je Zapadni Balkan, udruživanje znači povećanje težine koju imamo na globalnom tržištu. Tržišta se stalno mijenjaju i sklona su inovacijama i rješenjima. Ako nećemo intenzivno sarađivati jedni sa drugima, bit će nam teže da promoviramo naša tržišta i privlačimo direktna strana ulaganja,“ zaključila je Bregu.

 

Send this to a friend