Politika

Bregzit neće negativno uticati na saradnju sa Zapadnim Balkanom

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović sastao se u Londonu sa političkim direktorom za međunarodnu i bezbjednosnu politiku u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, Nikom Gurom. Tom prilikom razmijenili su mišljenja o zaključcima sa nedavnog održanog NATO Samita, o odbrambenoj bilateralnoj i multilateralnoj saradnji, kao i aktuelnim političko-bezbjednosnom izazovima.

Ivanović je poručio da je zadovoljan intenzivnom saradnjom sa UK u oblasti odbrane i istakao značaj bilateralnih projekata koji doprinose jačanju i modernizaciji odbrambenih kapaciteta Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

On je podsjetio da je godina za nama bila veoma uspješna i dinamična, posebno naglašavajući značaj posjete kraljevskih borbenih aviona Crnoj Gori, čime je promovisan bezbjedan vazdušni prostor naše zemlje i odlična saveznička saradnja.

Posebno je istakao značaj usavršavanja crnogorskih oficira na prestižnim vojnim akademijama UK, kao i obuku pripadnika VCG u britanskim centrima, kroz koje značajno unaprjeđujemo ljudske resurse i odbrambene sposobnosti.

Imajući u vidu kompleksne bezbjednosne izazove koji zahtijevaju zajednički odgovor i tijesnu saradnju saveznica, Ivanović i Gur su saglasni da su sajber prijetnje faktor koji može ozbiljno uticati na nacionalnu i međunarodnu stabilnost. Zato je dogovorena snažna saradnja u toj oblasti i u domenu jačanja institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu.

Gur je istakao da se Crna Gora, kroz uspješno sprovođenje bilateralnih i multilateralnih projekata i kroz aktivan doprinos kolektivnom sistemu bezbjednosti, konstantno dokazuje kao kredibilan i pouzdan saveznik. Takođe, ističe značajnu ulogu Crne Gore u promovisanju evroatlantskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu.

Gur je naglasio da Bregzit neće negativno uticati na saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i istakao snažnu političku volju Ministarstva odbrane UK da nastavi intenzivnu odbrambenu saradnju dvije zemlje.

Send this to a friend