Politika

Brisel kritikovao Abazovića zbog napada na medije: Vlasti da promovišu slobodu medija, uzdržati se od političkog pritiska na novinare

U Izvještaju paketa proširenja Evropske komisije o Crnoj Gori, Brisel je ukazao na to što su visoki vladini zvaničnici u nekoliko navrata upućivali “snažnu kritiku u javnosti na račun rada javnog emitera i pojedinih privatnih medija”, naglašavajući da bi vlasti trebalo da se uzdrže od vršenja političkog pritiska na novinare. Podsjećamo, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović samo četiri dana nakon parlamentarnih izbora 2020. godine kazao je da treba ugasiti portal CdM javno poručujući da “takvi mediji ne treba da postoje”.

<<<Najnoviji izvještaj EK o Crnoj Gori: Sastav Skupštine bez presedana, neka ministarstva ne rade kako treba, pregovaračka struktura slaba, državna služba ozbiljno pogođena, trvenje izvršne i zakonodavne vlasti<<<

“Vlasti treba da promovišu okruženje pogodno za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, tako što će odmah reagovati i javno osuditi govor mržnje i prijetnje, i uzdržati se od vršenja političkog pritiska na novinare, uključujući i kroz njihove javne izjave”, navodi se u izvještaju.

Konstatuje se da je ostvaren ograničen napredak u rješavanju nasilja nad novinarima i medijima. Potrebni su, kako navode, dalji napori za efikasno istraživanje, vjerodostojno rješavanje i adekvatno sankcionisanje slučajeva napada na novinare.

Parlamentarna većina u obračunu sa pojedinim medijima

Hajka protiv medija i novinara kojima nije naklonjena vladajuća većina u Crnoj Gori krenula je odmah nakon parlamentarnih izbora održanih u avgustu 2020. godine.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović samo četiri dana nakon izbora poručio je da treba ugasiti portal CdM. Abazović je tada javno pozvao oglašivače da se ne reklamiraju na portalu CdM, a građane da izbrišu aplikaciju.

“Takvi mediji ne treba da postoje”, poručio je on, nezadovoljan što je CdM objavio informaciju o napadu na mladića u Nikšiću samo zbog toga što je nosio majicu sa crnogorskim obilježjem – grbom.

NVO “Ne damo Crnu Goru“, čiji je jedan od osnivača lider koalicije “Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, podnijela je krivičnu prijavu protiv publiciste Ranka Đonovića, zbog političke analize objavljene u Dnevnim novinama.

Javni servis je novoj vlasti bio na meti u kontinuitetu, prvo su se, podsjećamo, brutalno obrušili na tadašnju njihovu novinarku Tamaru Nikčević i njenog gosta Milorada Popovića, a okomili su se i na novinarku tog medija Dušku Pejović nezadovoljni pitanjima koja je u intervjuu postavila Abazoviću.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
omer
Gost
omer

a narod ce na kraju……

Miki
Gost
Miki

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Dolores
Gost
Dolores

Eto tako, “stručnjače” Abazoviću…poklon iz Brisela Ali-ekspresom…

Branka đukic
Gost
Branka đukic

Dečko ipo

Laza
Gost
Laza

Mala ipo

BBBB
Gost
BBBB

Ovaj je dno dna pa nize jos od toga pravi primjer ne covjeka

Gabelji barski
Gost
Gabelji barski

Za mene do sad je bio dobar dritan.

Gabelji barski
Gost
Gabelji barski

Dobar je dritan.

Miki
Gost
Miki

Kuci ga vodi kad ti je ovo dobro !!!

Eocky
Gost
Eocky

Dobar je kad spava

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Pi!!!

Kristina
Gost
Kristina

Kad će ovaj u zatvor više?

Snajperista 34
Gost
Snajperista 34

Dritan je Dobar političar samo ga neće niko podržati više,jedva cekaju da ga svrgnu sa trona,mile and Company

Srećko 🇲🇪
Gost
Srećko 🇲🇪

A i mi CRNOGORCI ga kritikujemo ali uzalud on samo sluša Vulina i Vučića dobiće sablju za nagradu kao Vojvoda

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Je li Dritan sto prixao o in4s-u? Ne?

Kristina
Gost
Kristina

Ovo je zastiđe ljudsko!

Bosko pg
Gost
Bosko pg

Kada Dritko skrca 21 milion vratice se na fabricka podesavanja. Do tada neka vam je sa srecom crnogorci sto ste glasali URAu i Demolrate. Jel to ta promjena na bolje sto ste trazili🤣🤣 zivite li bolje kao u svajcarskoj. Jel osvjezilo🤣

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ovo što čine po CG fašisti, to nije za kritiku, to je za zatvor !!!

Levis
Gost
Levis

Ovoga će biti još više.Prošao je taj početni period u kojem su na Zapadu trebali da ukapiraju kakva je ova vlast.Sada je jasno,više nemaju kredita

Jakvinta
Gost
Jakvinta

21 milion odrađuje posao, što smo se uvjerili za ovu godinu dana đe nam 90-te dobro ulaze u kuće…

Ljaljo
Gost
Ljaljo

Evropa je procitala vuciceve poslusnike

Lucije
Gost
Lucije

Da, da sve da kritikuju a eto on sada u Njemačkoj

Nadmašeni
Gost
Nadmašeni

U njemačku može otić ko god ima negativan pcr test i zna se ukrcati u avion

Eureka
Gost
Eureka

Vidi đe je i sa kim, pa probaj ti

Bbbbe
Gost
Bbbbe

Lucije U Njemačkoj je možda na saslušanju ?

Mico zabrdje🇲🇪
Gost
Mico zabrdje🇲🇪

Ne znaju sa kim imaju posla izgleda uopste !!

Send this to a friend