Politika

Broz je simbol društvenog i kulturnog razvoja Crne Gore

Josip Broz Tito

Politička javnost je možda podijeljena, ali istoričari nemaju dilemu-u Podgorici treba podići spomenik Josipu Brozu Titu. Sagovornici CdM-a ističu da je Tito simbol vremena razvoja Crne Gore.

<<<Podgorica je bila Titograd, Tito zaslužio spomenik<<<

Istoričar Adnan Prekić za CdM naglašava da se bavio socijalizmon i da je Crna Gora u tom periodu napravila najznačajnije pomake u civilizacijskom, kulturnom, ali i svakom drugom nivou.

“Josip Broz Tito je upravo simbol takvog vremena. Odnos prema vremenu i vrijednostima koje je njegovalo to vrijeme sa svim svijim problemima, ograničenjima koje se odnose na demokratizaciju društva, totalitarizam u kome smo živjeli, ipak ne možemo zaboraviti ni civilizacijske i kulturne prednosti koje je to vrijeme donijelo. Josip Broz je svakako simbol jednog vremena”, jasan je Prekić.

Dodaje kako je to vrijeme Crnoj Gori donijelo najznačajnije civilizacijske i kulturne iskorake u nekom pozitivnom smislu.

“U tom kontekstu, prihvatajući sva ograničenja tog vremena, ipak je to bio period kada je Crna Gora napravila najznačajnije korake u svom društvenom i socijalnom razvoju”, kaže on.

Boban Batrićević, istoričar, kratko je za CdM rekao da je ideja da se Titu podigne spomenik u Podgorici izvrsna.

““Svaka čast posnosiocima ideje. Suvišno je komemtarisati zašto je ova ideja sjajna kada je riječ o Josipu Brozu Titu”, poručuje Batrićević.

<<<Podgorica da podigne spomenik Josipu Brozu Titu<<<

Glavni grad Podgorica će podržati inicijativu o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu u Podgorici, kao čovjeku čije je ime Podgorica ponosno nosila 47 godina, s ciljem da nastavimo da se ponosimo tom tradicijom, rekao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na nedavnom sastanku sa predstavnicima UBNOR-a i antifašista Podgorice na čelu sa predsjednikom Borivojem Banovićem.

Mnoge političke partije podržavaju ovu inicijativu.

Istoričari širom regiona decenijama analiziraju vladavinu Josipa Broza. Mnogi ocjenjuju da je bio značajana ličnost, vrijedna poštovanja.

Kako su veliki govorilu o Titu

Titom su bile fascinirane i mnoge svjetske ličnosti.

“Ako je ovaj čovek metalostrugar, onda ja nisam kraljica Velike Britanije.” (Elizabeta II).

“Razlog zašto smo prestali da pomažemo Dražu Mihailovića i njegove četnike je jednostavan. On se nije borio protiv Hitlera. Odlučno smo na strani Tita, zbog njegove velike i hrabre borbe protiv njemačke armije… Partizani su sada gospodari situacije i predstavljaju smrtnu opasnost za Njemce” (Vinston Čerčil).

“Tito je jedan trenutak savjesti čovječanstva. Tako se osjeća svako ko se jednom s njim sreo… Tito je istorijska ličnost u najplemenitijem i najvišem smislu te riječi, čovjek koji stvara istoriju.” (Žan Kasu).

“Predsjednik Tito je čovek koji je razaranje i rat pretvorio u stvaranje i mir.” (Nil Armstrong).

“Titova odluka da se bori protiv nacista prekretnica je u istoriji Drugog svjetskog rata” (Frenklin D. Ruzvelt).

“Borca, predsjednika Tita, karakteriše mudrost, oštroumnost i prijateljski odnos prema ljudima. Predsjednik Tito je u svim srcima onih koji se bore za pravdu i slobodu, zbog svojih herojskih dostignuća”. (Jaser Arafat)

“Nestala je jedinstvena ličnost svjetske istorije” (Margaret Tačer)

“Onome ko ne zna koliko je dobro živi pod Titom, ja pomoći ne mogu!” (Rade Šerbedžija)

“Takvu jednostavnost nikad nisam doživjela ni pri jednom susretu sa slavnim ljudima.” (Sofija Loren)

“Otišao je jedan od velikih ljudi našeg doba, stvaralac istorije. Tito je, prije svega, bio izuzetno ljudsko biće. Ne može se, međutim, dijeliti njegova javna i privatna ličnost. On je imao izuetnu snagu i pokušavao je da ostvari savršenstvo.” (Indira Gandi)

“Tito je lider koji ima svoje principe, smisao za humor, sjajno pamćenje, i on se nas, Amerikanaca, ne boji!” (Ričard Nikson)

“U miru i ratu, Tito je dio istorije svijeta, u vrijeme sadašnje generacije i u vrijeme ranijih generacija. On je čovjek nepresušne snage, nepresušne mladosti, nepresušne borbenosti i nepresušne hrabrosti.” (Džimi Karter)

Doživotni predsjednik SFRJ

Broz, po zanimanju mašin-bravar, kao lider Komunističke partije 1941. pokrenuo je oružani ustanak. Iz rata izlazi sa činom maršala, kao legendarni vođa anitfašističkog pokreta.

Za predsjednika države biran je sedam puta, a posljednji put 1974. doživotno. Kult ličnosti građen je decenijama.
Titova smrt označava početak kraja SFRJ, a u godinama pred raspad zemlje, počele su kritike i distanciranja od njegovog lika i djela. Tito je umro 4. maja 1980.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Nema mjesta za ratne zlocince, diktatore i tiranine poput Tita. Necemo slaviti za 50 godina ni Djukanovica a necemo ni Broza sada.

keva
Gost
keva

Ja sam bogomi mislio da nas je ta budalaština sa dizanjem spomenika prošla i da smo počeli da ličimo na normalne narode, kad ono ne lezi đavole mlađani gradonačelnik oće da ostane upamćen po dizanju spomenika …….. treba ga dić Šogu Mandiću, on je jedan od simbola Podgorice ! A gradonačelnik bi moga počet da nešto i radi, ovakve budalaštine… Više »

Sovljak
Gost
Sovljak

Ne treba nam spomenik, treba nam revolucija i komunistička partija ! Dolje nepravda i socijalna nejednakost! Dolje rasprodaja državne imovine !
Dolje eksploatacija radničke klase i seljaka ! Dolje međunarodni imperijalizam ! Fabrike radnicima ! Živjelo radničko samoupravljanje ! Dolje kapitalizam i kapitalisti Crne Gore ! Živjeli komunisti Crne Gore !

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Ti izgleda želiš amričke bombe. Šta je se desilo sa Libijom, Irakom, Sirijom ??? Sve su to bile socijalističke zemlje, lijepe za život. Ja do skora nijesam znao da je u Siriji živjelo 15- 20% hrišćana. Nit’ ih je ko dirao nit’ im je šta falilo nit’ je koga zanimalo ko su i šta su. I vidi šta se desilo… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Писмо Алберт Пајка (Масона)Ђузепеу Мациниу (Масону)који се залагао се за Уједињене Италије и Европе.”Драги брате Мацини, да бисмо завладали светом морамо да изазовемо три светска рата. Трећи мора бити против муслимана. А потом ћемо изазвати велику економску кризу, па глад. То су предуслови за увођење светске диктатуре.”Многи то повезују са догађајима везаним за Арапско пролеће, и рушење режима у Тунису,… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

“Istoričar Adnan Prekić za CdM naglašava da se bavio socijalizmon i da je Crna Gora u tom periodu napravila najznačajnije pomake u civilizacijskom, kulturnom, ali i svakom drugom nivou.” Jeste ovaj Prekić istoričar, a ja ne ali mu diplomu ne priznajem ako mu je pored svega CG u socijalizmu imala najveći pomak u civilizacijskom i kulturnom nivou. Zna li on… Više »

amo
Gost
amo

Samo mi odgovori na sto je licila Crna Gora od kraja prvog svjetskog rata,odnosno okupacije unuka kralja nikole pa do 60-tih,to jest kada se TITO odupro staljinu

Budimo realni
Gost
Budimo realni

За почетак била је већа.

Trimer
Gost
Trimer

A znas li ti koja je saka jada i selendra bila CG 1945? No tebi smeta sto se on zove Adnan,Crbine

Budimo realni
Gost
Budimo realni

ни мало ми његово име не смета сигуран буди Него пробај побит ово што рекох умјесто што млатиш.

Bazinga
Gost
Bazinga

Kad smo kod Ričarda Niksona, sjećam se priče kad je zapalio tompus pred njim. Svi prisutni su ga gledali zapanjeno, jer je pušenje bilo zabranjeno u Bijeloj kući. Čak ga je Nikson i opomenuo”Gospodine predsedniče, mi ovde u Beloj kući ne pušimo”. A Tito mu je odgovorio”Blago vama!” i nastavio da puši ko da se ništa nije desilo.Što je najsmješnije… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

PS: Neka pročitaju ove mlađe generacije šta je izjavio Vinston Čečil. I sve će im biti jasno!

Kodeks
Gost
Kodeks

Poslije titove pośete su promijrnili kodeks, tako da se za vrijeme klintona pušilo na oba uva a i sad u trampovo vrijeme

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Zato ga je poslije ispusio u propaloj Jugoslaviji.

Dijagnoza
Gost
Dijagnoza

Ođe je ovaj Đurišić jedini kršten !!!

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Evo opet Broz cijeli dan na naslovnu.Pa sto je mnogo mnogo je.

Posmatram te
Gost
Posmatram te

Koska je bačena!

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Ne da mi giancarlo da dođem da živim u Baru 💔👍

Tijana
Gost
Tijana

Zaključaj Djankarla u špajz xD i via Bar xD

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Tijana, evo ti plus za komentar. Možda neznaš, ali ja sam zaljubljen u tebe. Stalno si mi u mislima. Napravio sam fejs profil samo zarad’ tebe. Evo ga dolje : https://www.facebook.com/marko.lazarevic.984786?ref=br_rs Od uredništva ovog cijenjenog, čitanog i krajnje nepristrasnog portala očekujem da mi pri osmom pokušaju pusti komentar. A od ljepotice Tijane sam siguran da ću u roku od 15-… Više »

Tijana
Gost
Tijana

Batali mene i tu priču.
Ako ti se neko i javi na fejs, znaj da to sigurno neću biti ja.
Imam ja svoja posla i bez budala na netu(ne odnosi se samo na tebe, već na veliku većinu).

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Tijana, svaka ti je ka u Njegoša.
Svaka.

bodulski borej
Gost
bodulski borej

mnijem kako nije u redu ni posteno titu pripisivati goli otok. naime, titovi najblizi suradnici u samome vrhu raznih drzavnih yu-organâ, koji su velikim dijelom bili crnogorci, dosli su na ideju gologa otoka i radnoga ‘popravnoga’ logora za ‘drzavne neprijatelje’. crnogorci su trazili i na jadranu pronasli otok (goli) koji je bio najprikladniji za ostvarenje njihove ideje. tito je samo… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Daj čo’eče prvo nauči gramatiku.
Često se pitam razumiješ li ti samoga sebe.
I doša sam do zaključka : ne razumiješ.

Ozezi
Gost
Ozezi

Iako sam tada bio mlad,sada poslije svega vidjenog sto znaju drugi,slobodno mogu reci,privilegija je bila zivjeti u Titovo vrijeme!

Miloš
Gost
Miloš

Najbolje da prenesete i cio njegov grob iz Beograda, i kompletnu kuću cvijeća.Inače je niko više tamo ne obilazi.
Sramota bi bilo da to ne učinite,zadužio vas je .A učinjeli bi i veliku uslugu Beograđanima.

Dovucikucucveca
Gost
Dovucikucucveca

Odlican prijedlog, odlican ! Toga se trebalo śetit, ti brate naš zasluzujes obilica medalju veljeg precnika od plemenitog metala ! A i ime ti ga daje ! Ja bih nekako dovuka i onoga kartera iz amerike isto tako komplet sa mermerom jer se kao kljucni dokaz titove velicine smatra to sto mu je ovaj dolazio na saranu !

amo
Gost
amo

Ne Milose nego ce podic Drazi spomenik nasred Podgorice

Stari
Gost
Stari

Inaca za mene je Crna Gora Jugoslavija u malom i zato treba da gaimo Titove vrijednosti.Znaci bratstvo i jedinstvo jer druge domovine nemamo cuvaj moje zato.

Virus
Gost
Virus

da gaimo, a ?

Budimo realni
Gost
Budimo realni

A “čuvaj moje” Mučenik je ovo neki teški Viruse no neka je zdravo samo.

Stari
Gost
Stari

Tito je bio majka radnicke klase dabi ta ista klasa pljunula na sve vrijednosti ljudske moralne intelektualne itd posle njegove smrti.
Tako da kome sada nije dobro neka ne krivi Tita vec sebe a ovi mladji svoju najblizu rodbinu koi onako histericno srusise sve do temelja.Jugoslavija je bila gromada od drzave nazalost nikad vise.

keva
Gost
keva

Tito majka a dps vlast maćeha !

Antidemokrata
Gost
Antidemokrata

Sve pohvale Gradonacelniku! Spomenik Titu je zahvalnost za povratak drzavnosti Crnoj Gori, samobitnosti crnogorskog naroda na ravnopravnim osnovama, ujedno I simbol borbe protiv fasizma! Bravo Gradonacelnice, ucutkajmo cetnicku ideologiju I “sajkacko-carapansku” ikonografiju, njima je presudjeno!

Revolucija
Gost
Revolucija

ŽIVIO KOMUNIZAM ! SMRT BURŽUAZIJI !

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Dragana i Žana 😂nas dvije kupile po stan 😃💔👍

pozdravi
Gost
pozdravi

Tiki je simbol najveće firme u crnogoraca koja se zove d.o.o. goli otok.

Virus
Gost
Virus

Živa istina, niđe nismo radili ka tamo

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Otpao Vladimir nikic 💔👍brate moj što kažeš da utemeljim znanje 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Milane ja se sledeće godine ženim idem sa nebojsom u skadar 💔👍prije se oženih od tebe 💔👍dragana i Žana kupile po stan sad se ne udaju 💔👍boli ih uvo 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Sitan si podgoricanin za mene. Ja tražim da se spasim izdale su me vjerenice pa idem za skadar sa blizancem bratom 💔👍

Siki
Gost
Siki

Jedino su Crnogorci na prostoru bivse SFRJ ostali istinski antifasisti sa izuzetkom 20% posrbica ali o oni ce se povratiti brzo. Cetnici, ustase, SPC, Katolicka crkva u Hrvata, balije,…., sljam ljudskog roda.

Mućak
Gost
Mućak

Zamijenio si teze. Pravi Crnogorci su Srbi to svi znamo a vas 20 posto Turaka palite polako

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Ljubo pekicu ti si kondor 💔👍

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

O moj Tito ajde nam se vrati
Pa cetnike i ustase ponovo pomlati

Note
Gost
Note

Ovo ponovo ti je visak, ni saban saulic ne bi uspio da to ispjeva uz diple i harmoniku !

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Ranka ti imaš problem kad se udaš jer si previše udaljena od kuće. Malo vremena provodiš kući. 💔👍a inače vukotici su nam vazda prijatelji bili naročito mojoj majci 💔👍

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kad ce cdm napisati tekst o lopovluku dps-a?

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Idi na Vijesti i 4s po barucene tekstove. Ovo je crnogorski posteni portal

MuftijeCmarovi
Gost
MuftijeCmarovi

Ovo je Turski portal koji radi protiv Crne Gore i Crnogoraca.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

A kad ćeš ti posrbice imati svoj nick? No inače samo srbuješ i pišeš gluposti pa si taman za onj 4s portal.

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Komšinice zoranova ono mi je u pg brat blizanac koja razlika. Majka mu je visoka. Kumovi Milov i 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Jelena kako si mogla da me izdas i nasamaris. Pa ti si mi vjerenica bila. Sve ste me izdale. Kako ste mogle. Ja ne bih mogao da izdam vjerenicu 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Moj giancarlo je reziser bojim se da ne zataji. 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Draga mi je bila komšinica zorana tomasevica samo niko ne voli bespislicare ili kako nas već zovete klosare 💔👍

CRNOGORAC
Gost
CRNOGORAC

Da se podigne spomenik Ivanu Crnojevicu utemeljivacu srednjevjekovne Crne Gore!!

MuftijeCmarovi
Gost
MuftijeCmarovi

A ne to ne odgovara ovoj vlasti , kako spomenik nekome ko je gradio crkve. Bitan je Tito on je DPS dobar jer je rusio crkve.

Konnk
Gost
Konnk

Dakle, DPS-u, Demokratama, SDP, SD, Uri, odgovara osoba koja je gušila sve slobode, zatirala slobodu štampe, vladavinu prava, ubijala političke neistomisljenike, trazila bombardovanje PG i NK, zatvarala ljude na Goli otok, napravila najveći genocid nakon Drugog svjetskog rata…onda samo može da se zaključi da neki ili su ludi ili mazohisti. A meni se čini da je u pitanju jedno seljobersko… Više »

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Tito legendoo

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Ranka doktorica ima lik koji se brzo istroši i ja imam isto. Ne traje nam dugo lik 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Ja ne znam kako se ovi podgoricani ne stide nicka. Mene su davno makli iz podgorice krenuo sam da je prevrćem 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Tomasevica onaj sa faxa joj pije kafu sa ocem vidio sam ih u kafić kod dragana nikezica 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Oženih se prije od krsta zoranovog 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Dragana i Žana žive kao đevojke ne udaju se imaju sve kupile su po stan ili dobile i boli ih uvo. 💔👍💔👍a dejo muku vodi resetar. Deki lijepa je ona komšinica zorana tomasevica studirala je u pg ako se nije udala 💔👍stalno je pratio jedan visoki sa faxa 💔👍

BrateMoj
Gost
BrateMoj

Djurisic dejan sinonim za naporne i dosadne

Zimonji
Gost
Zimonji

Ništa on nije dosadniji i naporniji od većine komentatora.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Zimonji Jesi li ti Zimonjić ? I ja sam Zimonjić po majci, đed Rajo mi se u Brčko doseli kad je bio dijete, doselio iz Avtovca kod Gacka. A Avtovac je vazdušnom linijom do Crne Gore udaljen oko kilometar. A ujaci ( đeda Raja đeca) Neđo i Miljen mi neki dan ispričaše ( prič’o im navedeni moj đed Rajo… Više »

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Kako se doktorica ranka udala 💔👍

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Okokookokokokokok

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kakav je ovoo kraaalj , hahahaha presmijah mu se ….salim se

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Bjelasica trguju li ih po selima crnogorskim u albaniju. Ima li lijepih. 💔👍

Bjelasicakomovi
Gost
Bjelasicakomovi

Ljepota je u oku posmatraca ! Vazno je da se tebi dopadne. Zahvaljajuci albaniji i albankama mlogi crnogorci, srbi, bosnjaci i albanci sa śevera crne gore su se opickarili ! Sve im zdravo i veselo bilo i zdravo je trosili !

R. Srpska
Gost
R. Srpska

E, ovo je naj pametniji komentar koji sam do sada čuo. ” Zahvaljajuci albaniji i albankama mlogi crnogorci, srbi, bosnjaci i albanci sa śevera crne gore su se opickarili! Sve im zdravo i veselo bilo i zdravo je trosili ! ” Svaka čast druže. Da mogi dao bi ti osam lajkova. Jer opickarenje opušta, smiruje, a dobro je i za… Više »

Randolf
Gost
Randolf

Josip Broz – dobar skroz!

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Spomenik KRSTU POPOVICU U SRED CENTRA

Zimonji
Gost
Zimonji

Nije Broz simbol društvenog i kulturnog razvoja Crne Gore. On je otac suvremene crnogorske nacije. A ovaj portal je sepsa, odnosno kancer koji izjeda društveni i kulturni život ove države. Živeli!

Bjelasicakomovi
Gost
Bjelasicakomovi

Isto tvrdi i Matija Beckovic !

Zimonji
Gost
Zimonji

Svaka mu je ka’ Njegoševa!

Leptir
Gost
Leptir

Druze tito, druze tito tebe crnogorci lazu mi volimo Krsta Popovica i djenerala Drazu.

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Krsta da a koljaca Drazu ne

Cccc
Gost
Cccc

Obojica su bili saradnici okupatora i fasista,ista im je Italijanska i Njemačka komanda bila, da ima drzave ko sto nema,svi oni koji veličaju Krsta Drazu i ostale fasiste i saradnike okupatora bili bi adekvatno kaznjeni,i greota je zbog onih koji su zivote dali u jedinom ustanku 41 u Evropi da bi donijeli CG slobodu da se veličaju fasisti i saradnici… Više »

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Da mi se zakune i rodbina u tita da me nece izolovati kad oženim albanku 💔👍

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kakva vaska dosadna

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Drugovi i drugarice zakunite se u tita da me nećete izolovati kad oženim albanku 💔👍

Bjelasicakomovi
Gost
Bjelasicakomovi

Sve ti je oprosteno. Cak je pozeljno. Ako je dobijes dzabe javljam se za kuma ! Po crnogorskim selima, na sjeveru crne gore nema vise p……ke bez ako je coek trguje u albaniju !

Crveni
Gost
Crveni

Interesantno je, da od bivsih clanica Juge, samo Crnogorci glorifikuju Tita.

BOKA KO
Gost
BOKA KO

NIJE TACNO…Pogledaj u sabor Hrvatski pa ces vidjeti da samo VLAST neda da se spomene…A zasto???Hoce Kolindica da uzme jos koje parce BIVSE JUGE KAO I TUDJMAN I SVI OSTALI STO BI DA PRISVOJE

Crveni
Gost
Crveni

U svim bivsim clanicama su bili komunisti. Najveci znacaj ipak imaju u CG. Moze li tako?

Staropodgoricki
Gost
Staropodgoricki

Politicari su 45-te promjenili ime u Titograd nicim izazvani, vjerovatno iz poltronskih pobuda, pa mozda novi gradonacelnik iz istih pobuda pokrene incijativu za jos jednu promjenu imena nesto kao Milograd ili slicno

Crveni
Gost
Crveni

Hvalite vaseg druga masona ehehe Predsednik bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije bio jugoslovenskog porekla, navedeno je u dokumentu o fonetskoj analizi jezika kojim je govorio, a koji je nedavno objavljen na sajtu američke Centralne obaveštajne agencije (CIA). U dokumentu, sa kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti, konstatuje se da je Tito govorio srpskohrvatski, koji mu je “navodno” maternji, ali… Više »

drug
Gost
drug

Što je više kleveta i laži, Tito nam je miliji i draži.

e, pa...
Gost
e, pa...

i što onda ako nije bio jugoslovenskog porijekla ? Bio je bolji za jugoslovenske narode nego bilo ko u istoriji, napravio drzavu iz ničega, obezbijedio da ljudi rade, da se osjecaju sigurnim i srećnim, i kakve veze ima je li bio hrvat , srbin, poljak ili rus ? bas me briga, bio je TITO, a mi priznati i poštovani u… Više »

Crveni
Gost
Crveni

Ima ima! Geopolitika druze! A koliko je bio dobar, tek ce se pokazati!

Njegos
Gost
Njegos

Dignite mi spomenik , pustite Tita !!

Aga
Gost
Aga

Turci misli da su ga vec digli NJEGOŠU !

Jale
Gost
Jale

Da da..jeste..pa su isti ovi sa vlasti promijenili ime titograd,i vratili u podgorica!iste ove uvlakace i kameleoni,zajedno sa vama iz cdm-a!ali tad ste zajedno svi isli na dubrovnik i u bosnu..nosili bi vi svi sutra ujutru kokardu,samo da zatreba,i to tako spontano..kaaaa najbolji!samo kad zazveci kesa ili se neki stan zakuci,ili se dobije neka funkcija..ihaaaa znamo se..uostalom,mogu ovome gradu dati… Više »

Leleku
Gost
Leleku

Jednostavno receno bravo!

drug
Gost
drug

Malo si ga prećero.

e, pa...
Gost
e, pa...

Prema podacima NBJ, spoljni dugovi Jugoslavije su na kraju 1987. iznosili 21,3 milijarde dolara. Ako se od tog iznosa odbiju potraživanja, uglavnom od zemalja u razvoju, od oko 3,8 milijardi dolara, prečiste klirinška potraživanja i dugovanja, jugoslovenski neto dug je tada iznosio 17,5 milijardi dolara. Uoči secesije pojedinih republika i dezintegracije SFRJ, spoljni dug (glavnica bez kamate) prema konvertibilnom valutnom… Više »

Marseillais
Gost
Marseillais

To su bila srećna vremena. Socijalna pomoć nije postojala, kao što sada postoji. Dijeli li smo jedno jaje na četiri osobe. U prijepodnevnoj smjeni jedna sestra nosi džemper u školu. Druga sestra čeka, da obuče džemper za drugu smjenu. Jedan brat nosi pantalone, a kada mu se omale, onda ih nosi drugi brat. Cipele sa probušenim djonom. Po dvoje spavaju… Više »

Bego
Gost
Bego

I sto je dobro u cijeloj prici ? To sto narod nije ima ni gaca za g…….!

Vezuv
Gost
Vezuv

Pričao mi komšija.
Majka mu oprala pantalone u subotu i ostavila iznad šporeta da se suše. Pantalone padnu na šporet i sagore.
Komšija danima nije išao u školu jer nije imao druge pantalone.

drug
Gost
drug

Pričao mi komšija, da za vrijeme Karađorđevića nije bilo ni škole.

delboj
Gost
delboj

Ovo je sarkazam doticnog. I neistinite informacije svakako.

Marseillais
Gost
Marseillais

Kada bih bio sposoban da izmislim ovakve priče, bio bih romanopisac.

POJK
Gost
POJK

Pa normalno je bilo tad da se manje imalo, cijeli svijet je bio na manjem stepenu razvoja. Dobro ne napisa imali smo jedan telefon koji je stajao u hodniku i nismo ga mogli nositi u školu…..

Pjer
Gost
Pjer

Dobar si POJK

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Legendarni Boro Drljača u mlađim danima :

https://www.youtube.com/watch?v=UahoF9AL__4&t=66s

POJK
Gost
POJK

A danas imaš svega u izobilju ali samo za određeni broj ljudi. Ostali neka gledaju.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Brate Pojk, izvini molim te ako sam dosadan i slobodno to reci ako jesam, ja se neću ljutiti.

Ali ovo je za mene nekako naj emotivnija scena u partizanskim filmovima :
https://www.youtube.com/watch?v=Hlfus5u0PPg

Pjer
Gost
Pjer

Jes ali nam mozgovi nijesu bili probuseni

MONAKO
Gost
MONAKO

HVALA Titu sto nam je pruzio lijepo djetinjstvo..
Neka mi neko kaze DA LI CE IKADA IKO BITI POSTOVAN OVOLIKO OD BILO KOJEG DRZAVNIKA CRNE GORE I OKRUZENJA KAO TITO…????
Odgovor
NIKADA NIKOi ako su rasli u miru i…blagostanju …ljubavi..danas pljuju po njemu jer mu nijesu ni za “noge oprat”…

Pjer
Gost
Pjer

Bravo Monako

Pomorac
Gost
Pomorac

Opet ce biti sala na racun Pg_ Ct…gore Krsto dolje Tito

Budva
Gost
Budva

Odlicna ideja. Podgorica kao glavni grad nema nista istorijsko da pokaze turistima. Gradite spomenike fontane zoo vrtove, takodje palme po bulevarima kad dodje neko zna da je zemlja mora, mediterana.
Svi s juga se interesuju da obiddju glavni grad i gdje da ide u delta city?

Podgorica
Gost
Podgorica

Palme, što više palmi, jer se Podgorica fura da je na moru iako nije. Ali možda nekog ko dođe zavedu palme pa pomisli da je pored mora. Pošumiti sve i maslinama, šipcima, lovorike eventualno. Ako neće da rastu, narediti.

Sirotinja
Gost
Sirotinja

Gladni smo!!!

BOKA KO
Gost
BOKA KO

TEK JE POCELA GLAD …CEK DA VIDIS STO JE GLAD I JA I TI…
“””ONI “”””NECE NE BRINI

drug
Gost
drug

Prodaj kompjuter, pa se najedi.

PG-BG
Gost
PG-BG

Koji i čiji “istoričari” nemaju dilemu…..pa taj covjek je radi prividnog mira i blagostanja toliko zadužio bivšu nam država,da sve nekadašnje članice još ko zna koliko neće isplatiti njegove dugove……Ovaj danas je mala beba za njega,mada nas i on ukopa!!!!!Cdm providni ste sa ovom istom temom evo tri dana,stavite spomenik sebi u dvorište pa uživajte u njemu…..

e, pa...
Gost
e, pa...

Druze, kad si ti rođen ? jesi li što pročitao prije nego si ovo napisao ? Jugoslavija je 1990 bila dužna 22 milijarde dolara, i tada je plata običnog radnika bila između 800 i 1500 njemačkih maraka (moji roditelji su imali 1200 i 1450 ), s tom razlikom što smo imali na hiljade fabrika, preduzeća i hotela koji su RADILI,… Više »

delboj
Gost
delboj

Neistina. Crna Gora, a i sve ostale bisvse republike, su su petoduplo vise, svaka zaduzenije nego sto je to bio SFRJ. I procentualno, da ne bude da je rijec o manjoj svoti novca zbog tadasnje vrijednosti . A same nekretnine koje su u vlasnistvu SFRJ svudje po svijetu, vrijede vise od toga duga. Ovi ih dan danas prodaju i izumaju… Više »

Kpcg
Gost
Kpcg

Crnoj Gori ne treba spomenik Brozu nego prava komunisticka partija koja se bori za radnicka prava, koja je protivnik kapitalizma i kapitalistickog sistema i koja je za socijalnu pravdu i jednakost, te koja ce smjestiti crkvu tamo dje joj mjesto ! Crnogorci nikad nece bit zadovoljni zivotom u kapitalizmu, sistemu ogromnih socijalnih razlika i nepravde. Ako se desi suprotno, to… Više »

Przi
Gost
Przi

Potpuno zasluženo i svaka čast na inicijativi, vrijeme je bilo. A ovi što su se borili protiv partizana pa izgubi i nakon 92. godine izasli iz kuće (takoreći iz ormara), počeše javno Tita da olajavaju, primirite. Kad se 80-ih godina postavljao spomenik Golootočkim žrtvama kod autobiske stanice u Podgorici- tadašnjem Titogradu (mnogi, nazovi Podgoričani, ne znaju ni da postoji navedeni… Više »

VALTER
Gost
VALTER

NAŠA LIJEPA PODGORICA, NIKAD VIŠE TITOGRAD. ISPALI SMO NAJPOLTRONSKIJI GRAD I NAROD NA DALEKO….PA POPRAVIMO SE DA NAM SE PRECI NE PREVRĆU U GROBU. DA LI SMO IH DOSTOJNI ?!

Bane
Gost
Bane

Naravno da treba podici spomenik i postavit ga u centar Podgorice.

Nijenego
Gost
Nijenego

Nije broz nego komunizam !

Globetrotter
Gost
Globetrotter

E šta radi ovaj Miraš..čim treba da se nametne nek škakljiva tema on se javlja da piše o tome! Piši jadan o lopovluku, privatnoj državi, korumpiranim policajcima i tužiocima,o slomu privrede, o mizernim platama..ne fali ti tema. ADMINE ,NE BRIŠI MI KOMENTAR!

Đurisic dejan💔
Gost
Đurisic dejan💔

Bili se mogao oženiti sa stanom u porto montenegro. 👍💔

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Kako je dosadan ovaj lik sa nebitnim kom , faca si prva 2x mozdaaa , ali posle pfff kakva vaska

Podgorica
Gost
Podgorica

Jos jedan spomenik NEGOSA , naseg najveceg filozofa cija je Luca Mikrokozma prevedena na 60 jezika , i da bude praznik na njegov dan !!

CDM
Gost
CDM

Nevažna tema.

Poznavaoc
Gost
Poznavaoc

Sprdnja

Posmatram te
Gost
Posmatram te

Slavite ga u svojoj kući, držite mu fotografije u spavaćim sobama, podignite mu spomenik u svom dvorištu… Ne evocirajte uspomene na najvećeg krvnika ovog naroda. Ružno je to. Jer, ne zaboravite, ima onih koji su donedavno osjećali posljedice njegovih ideja. Veoma bolne.

Daki
Gost
Daki

Kad su mu rušili spomenike širom ex YU moja pokojna baba je zborila , doće vrijeme da će mu ih opet podizat , ja to neću dočekat a vi đeco oćete . I evo u pravu je bila

BOKA KO
Gost
BOKA KO

Ruse mu ga oni koji su ga uzdizali i klicali DRUZE TITO MI TI SE KUNEMO…Tvoja baba i mnogi stari ljudi u to vrineme su vidjeli da sve ODE DO DJAVOLA lisi nas

drug
Gost
drug

Babe su pametnije od nas.

VALTER
Gost
VALTER

ONDA PODIGNITE SPOMENIK I ENVERU HODŽI U TUZI. TITO JE NASILNO MIJENJAO HILJADU GODIŠNJU ISTORIJU I NAMETNUO SE KAO BOG NA ZEMLJI. SAMO IZGUBLJENI MOGU GLORIFIKOVATI JOSIPA AMBROZA. LJUDI, VI NE ZNATE SVOJU ISTORIJU , DEFINITIVNO …..NEKA VAM JE BOG NA POMOĆI !!!

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Tito- Valter Weis, Poljski jevrejin rodjen u Bruklinu..OZNA sve dozna..

Przi
Gost
Przi

Reče neko sa pseudonimom Valter, sjedi 1.

anonimus
Gost
anonimus

Slazem se da je istorijska licnost,mozda i najveca sa ovih prostora. Ali pricamo o covjeku koji je takodje sa druge strane naredio strijeljanje desetine hiljada ljudi koji nisu bili za njega, covjeka koji je naredjivao ubistva svojih najblizih saradnika i prijatelja, covjeka koji je u 1.svjetskom ratu bio austrougarski vojni oficir, covjeku koji je zabranio da domace srpsko i crnogorsko… Više »

savjetnik
Gost
savjetnik

Neka Pope.

Crveni
Gost
Crveni

Nije ti to taj Tito iz WWI. Tog su Komunisti eliminisali 39.!

Pravnik
Gost
Pravnik

Dosta kontroverzna politička ličnost. Diktator, ali i reformator. Ubica, ali i graditelj. Istina je da se živjelo bolje u odnosu na danas, ali to je sve bilo zahvaljujući kreditima koje je Zapad davao Jugoslaviji, da bi ostala “neutralna” u odnosu na Sovjetski savez. Onaj ko ga glorifikuje, taj onda ne vidi patnje NJEGOVIH saboraca koji su brutalno tučeni i mučeni… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko je Marko Milacic ?

drugari
Gost
drugari

ako nista drugo govorio je da su nacionalizam i sovinizam pogubni. evo vidimo da jesu samo scrolanjem komentara dole. to treba biti krivicna kategorija. drugacije se ne moze obracunati sa tim vidom primitivizma.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Jedini minus je što smo već uzeli himnu fašiste i slavimo generalno začetnike Montenegra, a to su, jel, sve odreda fašisti, pa se Tito nekako teško uklapa u tu priču. Ali, ne sumnjam da će se prelomiti u mozgu i napraviti da i to može paralelno jer ovdje sve, ali bukvalno sve može.

Tomica
Gost
Tomica

Nidje u bivsoj Jugoslaviji nema njegovog spomenika pa ne mora ni u Crnoj Gori.
Da smo htjeli zajednicu svi bi bili u njoj.

Velimir
Gost
Velimir

GENIJE 20-og VIJEKA,OTAC PRAVOG I CISTOG KOMUNIZMA!

Zoko
Gost
Zoko

Sta prica ovaj Cercil ?
Pa je li moguce da se cetnici nisu borili protiv Njemaca ?
Da li je tom covjeku za vjerovati ?
Cetnici kazu da su bili gerilci..

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Pa bili su gerilci upadali i krali i ubijali

Omer-Tuzi
Gost
Omer-Tuzi

Tito i komunizam je donio Crnoj Gori prosperitet, ekonomski razvoj, emancipaciju a u njegovo vrijeme prvi put se pominju Crnogorci kao poseban narod u odnosu na Srbe-sve su to njegove zasluge.Crnogorski identitet je dobio najveći zamah a nezavisnost 2006g je samo nastavak samostalne politike CG. Iskreno , mnogo je pomogao i nama Albancima jer je omogućio da imamo autonomnu pokrajinu… Više »

PG-BG
Gost
PG-BG

E to si u pravu izmislio je crnogorce jer je to samo naziv za teritorijalnu pripadnost,isto kao i srbijanac,bosanac itd…..tu vam je dao podstrek sa se odreknete od svojeg ,radi ličnih interesa….bio je on pametan hrvat,sve je od samog početka radio protiv Srba u jugi….da se nisu smjele slaviti slave i ostale svecanosti vezane za vjeru,normalno sa nisu…prema tome dosta… Više »

Raul
Gost
Raul

Malo malo pa nekakva glupost da se narod pomamljuje. Da je bar sto korisno za ljude i drzavu pa da se diskutuje, a ovo treba ignorisat, neka prave ili ne prave što god oće. Sve se to ionako može srušit kad se vlast promijeni. kao što su već mijenjali ime grada…

Olujko
Gost
Olujko

Kakve veze ima što je bio mašin bravar? Bolje pravi mašin bravar nego plagirani magistar kao neki picopevci u preuskim odijelima i s ušima posred glave.

PG-BG
Gost
PG-BG

Problem je to sto je bio hrvat,i sto je sve resurse okretao u pravcu hrvatske,sto se i danas vidi.U Srbiji je ulagao u BG i napravio auto put “bratstva i jedinstva”Ljubljana,Zagreb,Beograd,sve je jasno samo sa time…..samo ako neko neće da svati i razumije.Bosnu je uništio,CG takodje,Makedoniju i Kosovo da ne govorimo,dakle ljudi manite se podizanja spomenika čovjeku koji je prouzrokovao… Više »

delboj
Gost
delboj

Sve resurse u pravcu Hrvatske? Najvise je privreda bila zastupljena upravo u Srbiji, BIH i Crnoj Gori. Ko vam je napravio fabriku oruzja, automobila, kamion, sve rudnike… Dje je bilo srediste Energoprojekta – svjetskog giganta? Sjedi, jedan.

Crveni
Gost
Crveni

delboj sto je samo Srbiju dijelio na pokrajine? Pusti ti tu privredu i firme dje radi 10 ljudi na jedno radno mjesto po 4 sata. Zato su i propale.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Crveni Srbiju su na tri dijela podijelili Srbijanski komunisti na čelu sa Rankovićem i Kočom Popovićem. I sa Krcunom. Nekada je Srbiji ( do tamo negdje 1974-ih pripadao današnji sjever Kosova, koji nije bio čak ni u sastavu velike Albanije za ww2), ali su drugovi iz Srbije došli do zaključka da njihova braća drugovi Albanci nemaju dovoljno šume pa… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Dok mi ne puste ( komentar dolje) evo ponovo jedan link koji sam juče postavljao. https://www.youtube.com/watch?v=eYagFY7x7dA&t=397s Stradanje oko 60 ooo civila u ograničenom vremenskom roku, a na malom prostoru nije jednostavna stvar. A za to je više kriv Beograd ( suludi 27. mart ’41) čiji su organizatori kukavički zbrisali ( ne pobjegli no zbrisali), no Ante Pavelić. Jer da nije… Više »

PG-BG
Gost
PG-BG

Pa druže oda samo ti znaš za ta silna ulaganja u ostale republike,a mi ostali znamo za ulaganja u Hrvatsku,Sloveniju i jednim dijelom u Srbiju odnosno Beograd,jer je tamo dočekivao svoje nesvrstane i ove druge kod kojih se zaduzivao,mani se te tvoje demagogije avioni,kamioni,fabrike itd,sve je to služilo za vracanje dugova a narodu prividno dobro….

Jorgovan
Gost
Jorgovan

Ajde opet danas sve jovo na novo,da se polemise o Titu.A kad ce se Milu gradit spomrnik?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

100%…

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Titogradu vratiti ime!!!

Prekomoracanin
Gost
Prekomoracanin

Onda bi doseljeni Podgoricani postali Titigradjani…sto nikad nece biti! A po tome se razlikujemo, zar ne 😁

PG-BG
Gost
PG-BG

Alo druže ,da nije kuča nebi se za podgoricu znalo,sto oče reci da je većina staro podgoričana iz kuca,ojer ovi nas irvasi udaviše i nas i primorije…..

Prekomoracanin
Gost
Prekomoracanin

Na Titogradjane mislim dje su i tvoji Kuci a ne staropodgoricane, ja nemam veze sa starovarosanima

Moj grad
Gost
Moj grad

Tito je Srbima i Crnogorcima zabranio povratak na Kosovo i naselio nepismene čobane iz Albanije. Promijenio etničku strukturu i najljepši dio zemlje unazadio za vijek vjekova. Samo zbog ne!

PG-BG
Gost
PG-BG

Titograde ko ti dade ime,dade tito nikog nije poito…..Sto i jeste tako,jer su mu se tadašnji poltroni na taj način odkupljivali za njegovo zalaganje o “crnogorskoj”načini,koja naravno ni dan danas ne postoji niti je postojala….a ti mu okači sliku oko vrata pa uzivaj,jer želja će te biti za tu tvoju nebulozu.!!!!!

Send this to a friend