Politika

Brža integracija Zapadnog Balkana u EU od suštinske važnosti za dalji razvoj regiona

Brža integracija Zapadnog Balkana u EU od suštinske je važnosti za dalji razvoj regiona, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović koji učestvuje na sastanku šefova diplomatija Višegradske grupe (V4) i država Zapadnog Balkana u Bratislavi u okviru slovačkog predsjedavanja V4.

Na sastanku su razmotreni modaliteti ubrzavanja reformi i integracionog procesa na Zapadnom Balkanu, te razmijenjena mišljenja o zajedničkoj evropskoj budućnosti u kontekstu savremenih izazova sa kojima se suočava međunarodna zajednica.

Darmanović je naglasio da je pomoć država V4 u reformskom procesu Crne Gore veoma značajna, te da njihova čvrsta podrška integracionim aspiracijama država regiona doprinosi bržem pristupanju evropskim i evroatlantskim strukturama.

“Bili smo svjedoci ozbiljnih izazova za Evropsku uniju u prethodnom periodu, ali i pored toga, perspektiva proširenja, koje se često predstavlja kao najuspješnija politika Unije, veoma je izvjesna i važno je da bude dodatno osnažena u narednom periodu“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

On je uvjeren da će pitanje proširenja biti visoko na agendi novog sastava Evropske komisije i Parlamenta, uz poštovanje pristupa individualnog ocjenjivanja napretka država kandidata.

“Brža integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju od suštinske je važnosti za dalju stabilizaciju i ekonomski napredak regiona”, istakao je Darmanović i dodao da kontinuitet integracionih procesa ostaje najefektivniji katalizator reformi u državama Zapadnog Balkana.

Naglašavajući da proširenje predstavlja dvostrani proces, ministar je ponovio da je Crna Gora čvrsto i odlučno posvećena realizaciji obaveza na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Na sastanku je ocijenjeno da će bliža regionalna saradnja u kontekstu evropske integracije i realizacija zajedničkih projekata doprinijeti održivom ekonomskom razvoju i daljoj stabilnosti regiona.

Posebno je naglašena važnost većeg prisustva Unije na Zapadnom Balkanu, uz nastavak sprovođenja reformi upogledu vladavine prava i unaprjeđenja  institucionalnog okvira.

Darmanović se na marginama sastanka sastao sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Tokom razgovora zajednički je ocijenjeno da dvije države imaju odlične odnose i sadržajnu saradnju.

U domenu bilateralne agende, izraženo je zadovoljstvo nastavkom jačanja ugovorne baze, što će, u prvom redu, predstavljati podsticaj razvoju ekonomske saradnje.

Šefovi diplomatija Crne Gore i Mađarske su se saglasili da su neophodne pozitivnije poruke o procesu proširenja, u cilju snaženja evropske perspektive regiona, što i dalje u najvećoj mjeri generiše sveukupni socio-ekonomski napredak.

Sijarto je istakao da će Mađarska nastaviti da snažno podržava evropski integracioni put Crne Gore, te da će intenzivno podsticati otvaranje preostalog i zatvaranje pregovaračkih poglavlja u narednom periodu.

S.Đ.

Send this to a friend