Politika

BS je uvijek bila partner, očekujemo isto od DPS-a

Šahman

Bošnjačka stranka nikada nije uslovljavala koalicione partnere, već se uvijek ponašala partnerski. Naši kadrovi pokazali su da postižu dobre rezultate na vrlo zahtjevnim državnim pozicijama. Zato je za očekivati da naš veći koalicioni partner, DPS, poštuje naš politički habitus koji nas preporučuje za saradnju kaže za Pobjedu Sead Šahman, portparol Bošnjačke stranke.

Na pitanje da li narušen odnos sa DPS- om u Petnjici može imati posljedice na njihov odnos i na državnom nivou, Šahman kaže da nesuglasice treba rješavati dijalogom i nalaženjem najboljih mogućih rješenja.

“Interesi građana novoformirane opštine moraju biti na prvom mjestu. Politički subjekti koji vrše vlast bili su dužni stvarati boljitak za društvenu zajednicu i omogućiti da opštinske institucije profunkcionišu i budu servis građanima. Posmatrano sa šireg aspekta, dva ključna vanjsko-politička cilja provladine politike apsolutno se poistovjećuju sa programskim opredjeljenjima Bošnjačke stranke.Postati dio naprednih civilizacijskih krugova i dijeliti sudbinu sa državama članicama EU i NATO alijanse je nešto što nas dominantno veže da budemo aktivni sudionici ove vlasti”, ističe on.

Dodaje da približavanje naše države ovim savezima smatraju izuzetno važnim.

“Približavanje naše države ovim savezima smatram izuzetno važnim, jer savremeno vrijeme globalizacije zahtijeva integracije sa naprednijima i saradnju u svim društvenim sferama. „Conditio sine qua non“ za provladinu politiku mora biti održivi ekonomski razvoj koji će dovesti do rasta zaposlenosti domaće radne snage, jačanje kadrovskih kapaciteta i ulaganje u njihovu edukaciju i praksu, mobilnost mladih u regionu i uopšteno u Evropi i svijetu, stvaranje sistema dualnog obrazovanja. Takve vrijednosti nemaju alternativu i integracioni put Crne Gore treba biti nastavljen u cilju opšteg dobra”, ističe on.

Šahman kaže da su zadovoljni realizacijom koalicionog sporazuma sa DPS-om te da u narednim mjesecima očekuju dalju koja se odnosi na veću zastupljenost Bošnjaka i drugih manjinskih naroda u institucijama sistema, ravnomjerniji regionalni razvoj i u tom smislu „približavanje” sjevera države centralnom i primorskom regionu, ali i intenziviranje evropskih integracija i, naravno, vrlo skoro i izvjesno pristupanje naše države Sjevernoatlantskoj alijansi.

“Naša politička agenda, kako na unutrašnjem, tako i na vanjskom i međunarodnom planu, u osnovi ima za cilj društvo prosperiteta i uvjeren sam da je vrlo lako sarađivati na tom putu”, ističe on.

I u ovoj partiji su mišljenja da bojkot opozicije nije prihvatljiv  i da ne doprinosi poboljšanju političke klime.

“ Podstaknut mojim prošlonedjeljnim boravkom na Malti, gdje je održan kongres Evropske narodne partije, delegacija Bošnjačke stranke imala je susrete sa mnogim zvaničnicima Evropske unije, dužnosnicima EPP-a i šefovima država i vlada iz regiona. Razgovarali smo puno o gorućim temama na Balkanu, a naravno najviše o situaciji u Crnoj Gori. Skoro svi su jednoglasni u ocjeni da jedino mjesto gdje opozicija može iskazati svoj politički stav jeste upravo parlament. Bojkot te institucije ne doprinosi poboljšanju političke klime, te stvara sliku neozbiljnosti političkih subjekata koje su birali građani ove države”, kazao je Šahman.

Prema njegovom mišljenju nerealno je očekivati ponavljanje parlamentarnih izbora.

“Opozicija treba da preuzme breme odgovornosti za koje su dobili povjerenje birača i da se vrati u skupštinske klupe odakle će predlagati svoje ideje i zastupati programske ciljeve. Parlamentarni izbori održani su prije samo pola godine i svi politički subjekti imali su priliku da participiraju u izbornoj utakmici. Zato, očekivati ponavljanje izbora u ovom trenutku nije realno”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
brko
Gost
brko

DPS je kupio 3-4 glavna u BSu…Rafeta,Sulju…i ovi na nizem nivou mogu samo da plaču sto ih DPS otresa prvo U B.Polju,pa u Plavu đe poslase Sahmanovića u Spuz a sad i u Petnjici…

Send this to a friend