Politika

BS: Najoštrije osuđujemo izlive šovinizma u Pljevljima, na djelu vjerska i nacionalna netrpeljivost

Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje izlive šovinizma, prijetnji i zastrašivanja od strane grupe građana u Pljevljima, koje je juče vidjela domaća, ali i regionalna javnost, zbog imenovanja novog načelnika CB Pljevlja, Harisa Đurđevića.

Poručuju da je nedvosmisleno riječ o tome da je u pozadini vjerska i nacionalna, a ne “politička” netrpeljivost, kako to podržavaoci okupljanja i potpisnici zajedničkog saopštenja pokušavaju predstaviti.

“Građani Pljevalja su u strahu. Konstantno se u ovom gradu dešavaju nemile scene koje podsjećaju na okolnosti slične onima iz devedesetih godina. Bošnjaci se danas u Pljevljima osjećaju ugroženo. Sramnim skandiranjem “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska” šalje se opasna poruka, da Bošnjak ne može biti na položaju u ovom gradu”, navodi BS.

Posebno ih, kažu, zabrinjava činjenica da su određeni politički subjekti koji danas čine državnu vlast, svojim reagovanjem podstakli proteste, uz najavu da neće preuzeti odgovornost za eventualne nemire.

“Riječ je o veoma opasnoj retorici i huškanju građana. Izražavamo bojazan da kontinuirani incidenti mogu dovesti do ozbiljnijeg narušavanja bezbjednosnog stanja u Pljevljima i drastičnijeg rasplamsavanja ksenofobije i nasilja”, ističe BS.

Pozdravljaju reakciju dobrog dijela građana Pljevalja, koji su podigli svoj glas protiv širenja vjerske i nacionalne netrpeljivosti.

“Pozivamo potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je zadužen za koordinaciju bezbjednosnih službi, kao i ministra unutrašnjih poslova, direktora UP, tužilaštvo i druge nadležne organe da reaguju i procesuiraju aktere sinoćnjeg govora mržnje. Pozivamo i partnere iz EU, strane ambasade i Zaštitnika ljudskih prava da reaguju na sve učestalije poruke mržnje, prijetnji i diskriminacije prema Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima u Crnoj Gori”, navodi BS.

Send this to a friend