Politika

BS: Zastrašujuće poruke iz Berana ne smiju proći bez reakcije nadležnih

Bošnjačka stranka (Arhivska fotografija)

Bošnjačka stranka najoštrije osuđuje ispisivanje grafita i poruka u Beranama, u kojima se poziva na ubijanje Bošnjaka i Albanaca i širi međuvjerska i međunacionalna mržnja.

<<<Zastrašujući grafiti u beranskom naselju Dolac<<<

“Zastrašujuće poruke, od kojih se ledi krv u žilama, nažalost, ponovo su osvanule u Beranama. U 2021. godini mi i dalje svjedočimo monstruoznim radnjama, da neko priziva Srebrenicu, najveći genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Građanski koncept Crne Gore, koliko god bio poljuljan danas, ne smije dozvoliti da ovakve sramne radnje prođu bez adekvatne reakcije nadležnih organa”, navode u BS.

S toga, pozivaju nadležne da pronađu aktere najnovijih prijetnji i uvreda, sudski ih procesuiraju, jer, kako su istakli, fašističke poruke moraju biti sankcionisane u građanskoj i pravnoj državi.

Pozivaju i Vladu Crne Gore, kao i lokalnu vlast u Beranama da se aktivno uključe u cijeli ovaj slučaj i jasno osude ovaj neljudski i nedobronamjeran čin.

“Sasvim je očigledno da neko ovakvim gnusnim porukama želi da zastraši muslimane koji žive u ovom gradu. Ipak, moramo konstatovati da je ispisivanje grafita Srebrenica, kao i drugih grafita koji asociraju na ubijanje Bošnjaka i Albanaca, dokaz su da kao društvo još uvijek nismo spremni da se suočimo s prošlošću i da ima pojedinaca u čijim glavama još uvijek dominiraju bolesni porivi. Poručujemo da Bošnjake i muslimane to neće uplašiti, a grafiti ovakve sadržine nikako ne smiju poremetiti dobre, prijateljske i komšijske odnose koje Bošnjaci gaje sa svojim komšijama drugih vjera i nacija”, zaključuju u BS.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Broj 1
Gost
Broj 1

To pišu simpatizeri demokratskog fronta

Sulejman
Gost
Sulejman

Treba napraviti specijalni tim da to rijesi za 24 h. Prostobkao pasulj.

Send this to a friend