Politika

Budvanski rašomon: Dogovora ni u naznakama, nastavak dijaloga u ponedjeljak

Prva runda političkog dijaloga između predstavnika partija zastupljenih u lokalnom parlamentu u Budvi završena je bez naznaka o bilo kakvom dogovoru kojim bi se riješila politička kriza i okončale tenzije izazvane borbom za upravu najbogatijom opštinom u državi, potvrđeno je Pobjedi iz više izvora upućenih u tok dijaloga.

Kako nezvanično saznaje taj list, predstavnici nove većine su, nakon što je objavljeno da će odluka o razriješenju predsjednika Opštine Marka Carevića i Skupštine opštine Krsta Radovića izaći u Službenom listu, na sastanku rekli kako su time ispunjene procedure da novoizabrani vršioci dužnosti predsjednika Opštine Vladimir Bulatović i Skupštine Opštine Snežana Kuč u ponedjeljak, sa po pet službenika, dođu na svoja radna mjesta.

Predložili su i da se tranzicija vlasti završi mirno i u skladu sa odlukama Upravne inspekcije ili da se čitav slučaj prepusti Upravnom sudu na odlučivanje, ali druga strana za to nije htjela ni da čuje.

Izvori Pobjede navode i kako su predstavnici Demokratskog Fronta i Demokrata Bulatoviću tokom sastanka rekli da „neće bit predsjednik“ i da će mu „trebat obezbjeđenje“.

Prijedlozi i kontriranja

Na sastanku se pominjala i ideja da dosadašnji predsjednik opštine Marko Carević zadrži tu funkciju do eventualne odluke Upravnog suda, a da predstavnicima nove većine pripadne Skupština Opštine. Tome su se najviše usprotivili predstavnici Demokrata čiji je kadar Krsto Radović do sada bio na čelu lokalnog parlamenta.

“Niko se ni milimetar nije pomjerio sa startne pozicije i svi i dalje drže svoju stranu”, saopštio je Pobjedi jedan od izvora upućenih u tok dijaloga.

Sastanak je završen dogovorom da se dijalog nastavi u ponedjeljak. Na sastanak, kako je Pobjedi rečeno, nije pozvan nezavisni odbornik Stevan Džaković koji je novoj većini omogućio prevlast u lokalnom parlamentu. Džaković, kako im je rečeno, nije pozvan ni na dva odvojena sastanka koja su, nakon dijaloga, održana u kancelarijama DPS-a i Crnogorske u Budvi.

Sastanku su, u ime Demokratske partije socijalista, prisustvovali predsjednik budvanskog odbora te stranke Predrag Jelušić, odbornica Snežana Kuč i poslanik Nikola Divanović. Ispred Crnogoske, sastanku je prisustvovao v.d. predsjednika Opštine Budva Vladimir Bulatović, a Socijaldemokrata predsjednik opštinskog odbora te partije Petar Ivković i odbornica Milena Raičković.

Demokrate su predstavljali odbornici Dragan Krapović i Mijomir Pejović, a Demokratski front menadžer grada Milo Božović i šef kabineta predsjednika Opštine Nikola Jovanović.

Ispred građanskog pokreta Ura je bila odbornica Božana Jelušić, a Socijalističke narodne partije odbornik Krsto Rađenović.

Dijalog u cilju smirivanja tenzija i prevazilaženja političke krize u Budvi između svih partija zastupljenih u lokalnom parlamentu dogovorili su u četvrtak predstavnici razriješenog i novog rukovodstva opštine, pošto ni nakon maratonskih pregovora koje su vodili nisu uspijeli da se dogovore ko je vlast, a ko opozicija u tom gradu, s obzirom da i jedni i drugi tvrde da su legitimni predstavnici vlasti.

Čekajući rasplet

U skladu sa dogovorom postignutim na tom sastanku da dok traje politički dijalog niko od njih ne dolazi u opštinske kancelarije, Carević i Radović sa jedne i Bulatović i Kuč sa druge strane juče ujutru nisu bili na svojim radnim mjestima.

Dogovoreno je, takođe, i da niko od učesnika u dijalogu ne iznose detalje sa tih sastanaka do postizanja konačnog dogovora.

Politička kriza i tenzije u Budvi uslijedile su prošlog mjeseca nakon što je nova većina u lokalnom parlamentu, koju sada čine DPS, Crnogorska, SD i nezavisni odbornik Stevan Džaković, odlučila da pokrene inicijativu o smijeni opštinskog rukovodstva.

Nakon što na dvije sjednice SO Budva, koje su 30. maja i 3. juna održane u šatoru postavljenom ispred zgrade Opštine, a koje je zakazao dotadašnji predsjednik SO Krsto Radović, u zakonskom roku nije omogućeno izjašnjavanje o podnijetim inicijativama, nova većina odlučila je da za 11. jun zakaže zasebnu sjednicu SO.

Onemogućeni da, odlukom Radovića, za te namjene koriste salu Skupštine opštine 17 odbornika nove većine zasjelo je u konferencijskoj sali obližnjeg hotelskog kompleksa “Slovenska plaža” i izglasalo nepovjerenje Careviću i Radoviću, a za vršioce dužnosti njihovih funkcija proglasilo Vladimira Bulatovića i Snežanu Kuč.

Razriješeno rukovodstvo, međutim, ne priznaje sjednicu organizovanu na taj način, tvrde da je riječ o političkoj korupciji i poručuju da su oni jedini legalni i legitimni predatvnici vlasti izabrani na izborima.

Bulatović i Kuč, sa druge strane, navode kako vlast pripada onom ko ima većinu.

Službeni list objavio odluku o razrješenju Carevića i Radovića

Službeni list Crne Gore objavio je juče na svom veb sajtu odluke o razrješenju predsjednika Opštine i Skupštine Opštine Budva Marka Carevića i Krsta Radovića, kao i odluke o imenovanju vršilaca dužnosti tih funkcija Vladimira Bulatovića i Snežane Kuč. Time je nova većina u budvanskom parlamentu i formalno preuzela vlast.

Objavi Službenog lista prethodilo je i objelodanjeno rješenje Upravne inspekcije kojom se nalaže Bulatoviću i Snežani Kuč da zbog oglase nestanak pečata u Službenom listu, kao i da odmah izrade nove. Tom odlukom su se stekli uslovi da se sa novim pečatom ovjere smjene i kao takve predaju Službenom listu koji ih je ekspresno objavio.

U obrazloženju odluke o razriješenju Carevića navodi se da se u radu predsjednika Opštine Budva pojavljuje niz protivzakonitosti, da nije postupao u skladu sa važećim pozitivno-pravnim propisima i da se u njegovom radu ogleda samovolja, nepoštovanje SO Budva, nepoštovanje odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi, Statuta opštine i drugih zakonskih i podzakonskih akata.

U obrazloženju se navodi i da je Carević bio dužan da prenese ovlašćenja potpredsjedniku Opštine Budva koji će ga zastupati u njegovom odsustvu, što on nikada nije učinio.

U obrazloženju odluke o razriješenju Radovića navedeno je da je i on u više navrata postupao suprotno odredbama Statuta Opštine i Poslovnika o radu Skupštine opštine, te da je na taj način funkciju predsjednika SO nije obavljao savjesno i profesionalno.

Ove odluke biće objavljene danas i u štampanom izdanju Službenog lista.

Upravni sud će da reaguje kad dobije tužbu

Nevladin sektor je tražio da Upravni sud brzo reaguje na aktuelna dešavanja u Budvi, a predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević juče je odgovarajući na pitanja novinara kazala da će reakcije biti, ali kad dobiju tužbu.

“Kad dobijemo tužbu pričaćemo o tome. Ne znam što sad da kažem na to kad je još nijesmo dobili. Za sve će biti ispoštovan zakon, a kad dobijemo tužbu sprovešćemo proceduru”, navela je ona.

Kazala je da za svaki predmet imaju određeni rok, kada je u pitanju upravni spor, ali da u ovoj situaciji to nije slučaj.

“Nije propisan rok, ali ukoliko se uputi urgencija i ako je zainteresovana javnost daće se prednost tom predmetu, ali ne možemo predmet završiti danas za sjutra, već ćemo tome posvetiti pažnju”, rekla je Lakočević.

Radović saslušan, Mijatović uhapšen

Razriješenog predsjednika SO Budva Krsta Radovića i odbornika Demokrata Gojka Liješevića juče je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, saslušao specijalni policijski tim u vezi sa krivičnim prijavama koje su protiv njih podnešene u vezi održavanja 33. i 34. sjednice lokalnog parlamenta.

Osim njih saslušana je i sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić po krivičnoj prijavi koju je protiv nje podnijela nova većina, jer im nije omogućila da 11. juna sjednicu Skupštine opštine održe u skupštinskoj sali.

Zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj juče su uhapšeni načelnik Komunalne policije Budve Aleksandar Mijatović, kao i I.Đ. rukovodilac Sektora za planiranje i razvoj u budvanskom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“

Iz Uprave policije je saopšteno da su oni privedeni Specijalnom državnom tužilaštvu koje im je odredilo zadržavanje do privoda nadležnom sudiji za istragu.

Kako su kazali iz policije, sumnja se da je Mijatović zloupotrijebio službena ovlašćenja tako što je u srijedu dao nalog komunalnim policajcima da službenim vozilima blokiraju saobraćajnicu na Jadranskom putu u Budvi.

“U blokadi saobraćaja je, osim pripadnika Komunalne policije, službenim vozilom preduzeća Vodovod i kanalizacija aktivno učestvovao i I.Đ. čime su teže povrijedili prava građana na slobodno kretanje blokirajući put Budva – Tivat”, navodi se u saopštenju.

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
460Novak RamovNEPISMENICojones grandesNina
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
460
Gost
460

Kakvi dogovori, sprdate li se. Ili stari ili novi, nema treće opcije.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bivsim montirati sator sa strane zgrade Da im umanjimo dusevene boli i nostalgiju za opstinom.

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

moj pokojni tata koji je rođen1910 znao je onako da kaže e ukrali su ti kasu sa parama e ma kjuč je kod mene tako se ponašaju carević i krsto radević neka su oni novi na čelu opštine ma je pečat kod mene pa neka im ga neka pečatiraju po zidova

Cojones grandes
Gost
Cojones grandes

Dzakovic coolira 💵💵💵💉💉💉

Nina
Gost
Nina

Ovi se isposvadjase medjusobno na zajednickom sastanku protiv DPS-a 😂

Send this to a friend