Politika

Bugajski: Promjene granica će ponovo uzburkati Balkan

Januš Bugajski

Nakon nekoliko provokativnih izjava srpskih i kosovskih političara, uz muk Vašingtona i Brisela, množe se  pretpostavke da se planira teritorijalna razmjena između Beograda i Prištine, kazao je za Pobjedu američki analitčar Januš Bugajski. On smatra da bi takav potez bio veoma opasan u još nestabilnom regionu.

“Postoje indicije da bi Vašington i Brisel mogli da traže da se spor Srbija-Kosovo riješi kroz teritorijalne opcije i zato su pokrenuli ovaj probni balon da vide šta Beograd i Priština mogu da dogovore bez direktnog međunarodnog posredovanja. Promjene granica na Zapadnom Balkanu su prepune opasnosti i mogu se tumačiti u cijelom regionu kao legitimisanje nacionalne homogenizacije. NATO snage i evropske institucije biće potpuno nespremne za talas nestabilnosti koji naknadno može da se proširi i na region. Na samom Kosovu, radikalizovani Srbi i Albanci mogu da podstaknu nasilne proteste kako bi protjerali druge nacionalnosti iz njihovih dodijeljenih teritorija. Takav scenario može se brzo proširiti i na Makedoniju, gdje najmanje jednu četvrtinu stanovništva čine Albanci, dok će Crna Gora biti uhvaćen u ovaj vrtlog, sa sve zahtjevnijim Bošnjacima, Srbima i Albancima u sredinama gdje čine većinu”, smatra Bugajski.

Prema njegovimriječima  takav proces zahtijeva brojne uslove da se realizuje mirno.

“Prvo, samo suverene države mogu da razmjenjuju teritoriju, Srbija i Kosovo bi trebalo da priznaju jedni druge kao
nezavisne države, a ne da blokiraju ulazak u međunarodne institucije. Drugo, za tako nešto bi u obije zemlje morala da se obezbijedi većina u parlamentu ili javni referendum”, zaključio je Bugajski.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vakat
Gost
Vakat

Gadno je ostara….više mu ne valja ni vruća varenika….vakat je da ostavi analize drugima mladjima kojima su pare potrebnije….

Grga
Gost
Grga

Svaki punoljetni građanin CG je živio u tri države: SFRJ, SCG i CG. Znači sve u ovih dvadesetak g. Nama promjena granica i država dođe kao dobar dan. Sve navedene promjene ste nam vi skuvali i sad se kao za nas brinete! Javi se na blagajnu i pokupi apanažu,a za nas se sjekiraj!

Željko
Gost
Željko

@Grga Griješite, u četiri! SFRJ, SRJ, SCG i CG!!

Grga
Gost
Grga

Da u pravu ste. Četiri države. Hvala što ste me podsjetili. Previše za dva vijeka,a kamoli za 20 g.

spediter
Gost
spediter

Zeljko i ti “zaboravi”neznam koje si godiste,ali nasa prva zajednicka Drzava je bila FNRJ pa SFRJ pa “nesrecnim”okolnostima ove dvije SRJ i SCG,e ova POTONJA je nasa,kakva je takva je,ali je NASA CRNOGORSKA.

boki
Gost
boki

To je jedino rešenje, sjever Kosova Srbiji, jug Srbije Kosovu i mirna Bosna.

COBER
Gost
COBER

Janoš,Janoš. Kosovo je bila autonomna pokrajina u okviru Srbije.Dakle u granicama Srbije. I tu mora da se primijeni pravilo o nepovredivosti republičkih granica bivše SFRJ , na osnovu kojih ste i priznali sve ostale republike kao države. Prema tome stvar je jasna. Kosovo i Metohija su Srbija. Osim ako sama Srbija, ne odluči drugačije!

Brko
Gost
Brko

Pa cekaj Bugajsku…jeste li 99godine promijenili granice Srbije?Jeste…Pa sta je sporno ako se mijenjaju 2018godine?!Pokrenuli ste tada promjene granica…pa sta ste ocekivali da su drugi blesavi…

JAAA
Gost
JAAA

SVE STE ZAMUTILI I SADA JE NEKO DRUGI KRIV…JOS NAGOVJESTAVATE KAKO BI SE C.G. RASPARCALA..
SRAMOTE LJUDSKE

Send this to a friend