Politika

Bugajski: Putinov režim dijeli crnogorsko društvo

Putinov režim neće pokušati da ponovi potpuno isti scenario kao onaj uoči izbora 2016. godine, jer ima dosta drugih alata u svom arsenalu subverzija i destabilizacija. Na primjer, može da organizuje ili izazove nasilje tako što će podstaći etničke, socijalne i vjerske sukobe u cilju podjele crnogorskog društva, kaže u intervjuu Pobjedi američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski.

EU je, istče on, uvijek sporo prihvatala nove članove sa Balkana, to je sada pogoršano zbog tri faktora.

“Prvo, Unija je opterećena svojim unutrašnjim problemima, uključujući i pregovore za Bregzit, tako da se manje bavi državama aspirantima. Drugo, uspon populističkih i nacionalističkih partija podriva jedinstvo EU i dovodi u pitanje njegove buduće pravce. Na kraju, raspoloženje javnosti u Uniji je pod uticajem ksenofobije i antiimigracije, a to se ogleda u protivljenju daljem proširenju EU”, kazao je Bugajski.

Crna Gora je ušla u NATO i nada se da ć uskoro postati dio EU. Bugajski navodi da se Evropska unija usmeno obavezala da će pridružiti sve države Zapadnog Balkana i Crna Gora je vjerovatno najbolji kvalifikovani pretendent.

“Ipak, proces pristupanja je spor i pod uticajem političkih dešavanja unutar Unije. Predstojeći izbori za Evropski parlament u maju 2019. će pomoći da se razjasni šta možemo da očekujemo od budućih odluka EU. Ali, bez obzira na nedoumice u Uniji, Crna Gora mora da nastavi da vodi institucionalne i pravne reforme i da promoviše svoj demokratski i ekonomski razvoj”, istakao je on.

“Cilj je da zadrži zemlje izvan NATO-a i EU, ili da stekne uticaj nad nacionalnim vladama, čak i ako su one članice obje organizacije. Putinov režim neće pokušati da ponovi potpuno isti scenario kao onaj uoči izbora, jer ima dosta drugih alata u svom arsenalu subverzija i destabilizacija. Na primjer, može da organizuje ili podstiče etničke, socijalne i vjerske sukobe u cilju podjele crnogorskog društva i izazivanja nasilja”, ocijenio je Bugajski.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
BOKA KO
Gost
BOKA KO

Podjelise ih takvi kao vi ..Svaki dan po jedna ZAGONETKA i eto pomutiste SVE

Loky
Gost
Loky

A ja mislio da se dijelimo na PES vs FIFA…

razocarani
Gost
razocarani

Koji je ovo PrijateljSLOVEBA.I ako je poljskog porijekla (jevrej ) kojima su zapadne zemlje dovele do istrebljenja.
Nijedna Slovenska zemlja,IZUZEV HRVATSJE,,nije se prikljucila unistenju Jevreja.
E sada je Bugajski najveci neprijatelj Slovenskog naroda,aprijareljzapada odakle dolaze sva ZLA Scijeta.

vale
Gost
vale

Društvo u CG dijeli Milo Đukanović jedini diktataor uz Lukašenka na tlu Evrope.

Velimir
Gost
Velimir

VRHUNSKA ANALIZA PETRA PANA!
IMUNI MORAMO BITI NA BILO KAKVE PROVOKACIJE,
OD NEVLADINIH ORGANIZACIJA,PREKO CRKVE NA RUMIJI,ZATIM KVALIFIKACIJE NJEGOSA OD STRANE NESRETNOG MUHOVICA,ZATIM OD POLUMJESECA NA ZASTAVI ITD

PetarPan
Gost
PetarPan

Još jedan veliki atakuje na malu CG.CIA nas prebrojava,Rusija nas raslojava šta to mi imamo a da ne znamo.Nafta,zlato ili dijamanti?Ili možda trening na kunićima kako manipulisati svijetom,uzet mali uzorak za neuspjeh kontrole mala i šteta.A sad je na nama imamo li imunitet za takvu vakcinu.Izgledi su slabi ovakvi kakvi smo…

JAAA
Gost
JAAA

Bravo za komentar..Upravo tako…

Nuro
Gost
Nuro

Loša analiza

Peruta
Gost
Peruta

Prifalilo para. Neka,imamo mi toga napretek!

Send this to a friend