Politika

Bulajić smatra da su problemi CG privrede loše procjene i planiranja

NOVI TV

Ključni problemi crnogorske privrede su loše procjene i planiranja, saopštio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Strahinja Bulajić, i dodao da nema znakova koji bi ulili optimizam da će u ovoj godini ekonomija krenuti nabolje.

“Na žalost, nema niti jedna naznaka koja bi ulila bar malo optimizma da će u ovoj godini ekonomija krenuti nabolje. Naprotiv, za očekivati je da će se javni dug od 2,5 do tri milijarde EUR uvećati, kao i spoljnotrgovinski deficit od 1,6 milijardi EUR. U naredne dvije godine moraće se odvojiti po 600 miliona EUR godišnje za otplatu duga, a to znači samo po tom osnovu 1,2 milijarde EUR”, kazao je Bulajić agenciji Mina-business.

On smatra da će u ovoj godini biti nemoguće izbjeći ekonomski kolaps, ukoliko se potencijalna, Zakonom o budžetu ostavljena mogućnost zaduženja od 858 miliona EUR, pretvori u realnost uz sve ostale ekonomske pokazatelje.

“Prosto, ne može se živjeti samo od usluga. Mora da se stvara nova vrijednost. Neophodno je otvarati fabrike i nova radna mjesta. Poljoprivreda mora da prati turizam i mora se konačno preći na realnu ekonomiju. Ali, neprirodno je očekivati da to uradi ova Vlada, koja nas je i dovela do ovakvog stanja”, rekao je Bulajić.

On je dodao da će to, ipak, morati da uradi neka druga, nova vlada, sa drugačijom ekonomskom vizijom.

“Imam utisak da najodgovorniji ljudi u Crnoj Gori zaboravljaju da je ekonomija, prije svega, nauka i to veoma kompleksna, koja od najodgovornijih zahtijeva znanje, a potom i odgovornost pred građanima”, saopštio je Bulajić.

On je kazao da je uvjeren da su ključni problemi, zbog kojih je privreda dospjela u tako nezavidan socio-ekonomski položaj, procjene i planiranja.

“Neizostavno se moraju pomenuti i niz, namjernih ili ne, ali svakako nezakonitih djela, kao karakteristika načina vladanja. Tokom posljednje, skoro tri decenije, bilo je neshvatljivo mnogo lutanja u ekonomskoj sferi, tako da se ni prethodna godina ne razlikuje od ostalih”, rekao je Bulajić.

On smatra da je slijepo držanje za neoliberalni model ekonomskog upravljanja Crnu Goru praktično doveo u neokolonijalni status.

“Vjerujem da je i laicima bilo jasno da, dugoročno gledano, takav model u našim uslovima apsolutno nije održiv. I šta imamo sada? Niz, nekada veoma uspješnih preduzeća, je zatvoreno i praktično uništeno. To je dovelo do otpuštanja i potpunog obespravljivanja radnika, a mnogi su završili bez elementarne egzistencije za sebe i porodice”, saopštio je Bulajić.

On je naveo da je stvoren enorman javni dug, ukoliko se imaju u vidu socijalne i ekonomske prilike i ukupni potencijali privrede. Ogroman je, prema njegovim riječima, i spoljnotrgovinski deficit, jer Crna Gora sedam puta više uvozi nego što izvozi.

“Prispijevaju obaveze po uzetim kreditima, tako da ove godine Crna Gora mora da izdvoji 600 miliona EUR na ime otplate duga. Prema tek usvojenom Zakonu o budžetu za ovu godinu, Vladi je omogućeno da se potencijalno zaduži čak za 858 miliona EUR”, kazao je Bulajić.

On je dodao da je Zakonom o budžetu planiran budžetski deficit koji je odlika perioda recesije.

“Godinama unazad je tako. To samo govori da nema nepretka na tom polju. Traže se novi krediti, ne da bi se otvarala nova radna mjesta i stvarala nova vrijednost, već da bi se izmirivale obaveze po ranije uzetim kreditima”, objasnio je Bulajić.

On smatra da je Crna Gora ušla u takozvanu spiralu zaduživanja, koja se sve brže okreće i neminovno sve vuče na dno.

“Ova zemlja i dalje troši više od sopstvenih mogućnosti. Javna potrošnja je daleko iznad realnih mogućnosti privrede i društva u cjelini. Stopa nezaposlenosti je najveća u regionu”, rekao je Bulajić.

On smatra da je kao kruna loše ekonomske procjene i planiranja došla nedavna odluka Vlade da se odustaje od gradnje drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, odnosno od saradnje sa češkom kompanijom Škoda Praha.

“Pune četiri godine je trajalo bacanje prašine u oči cjelokupnoj javnosti tom pričom, a utrošena su i ogromna novčana sredstva i – nikome ništa! Sada se rekonstrukcija postojeće TE proglašava jedinim pravim prioritetom. A drugi blok? Neka ga sad malo po strani. To je samo jedan od primjera veoma loše procjene i planiranja”, saopštio je Bulajić.

On je kazao da nije saopšten pravi razlog odustajanja, kao ni da li će neko iz Vlade snositi odgovornost zbog toga.

“Kada smo iz Nove srpske demokratije i ostale opozicije govorili i praktično nagovijestili da će doći do ovakvog finala, skoro da nas je vlast proglasila neuračunljivim”, rekao je Bulajić.

Že.B.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mojsije
Gost
Mojsije

Nijesam upoznat sa studijama g.BULAJIA, ali ovaj njegov osvrt negira njegovu validnost u oblasti ekonomije.

Miljenko
Gost
Miljenko

Bez obzira šta mislim o DF-u, činjenica je da je uzdanje u ekonomsku granu, koja ne može raditi više od 5 mjeseci, potpuna glupost i da se treba uzdati u proizvodnju, kao primarnu granu svake ekomomije. Proizvodnju aluminijuma, gvožđa, stanova, vina, rakije, što god ide na svjetskom tržištu. Turizam ne može prebaciti 5 mjesececi, jer niko od nas ne bi… Više »

Mojsije
Gost
Mojsije

Šta je Miljeniko namjeravao da kaže? Izgleda da ni oni sami nezna.

Sorela
Gost
Sorela

Mislim da je vrijeme da se povuces sa politicke scene, jer ne vrijedis ni kao politicar ni kao covjek.

elena
Gost
elena

Bulajicu propali politicaru, a jos gori opozicionaru ! Kome ti ista pricas?? sta ti znas o privredi, o Crnoj Gori i svemu vezanom za isto??

Jovan
Gost
Jovan

Vidjeli smo mi kako ti i tvoj Front razmisljate, je li vam ovo prica da biste prikupili koji poen vise kod Rusa?

Kosta
Gost
Kosta

Od Bulajica se ne moze nista drugo ni ocekivati nego kritika, ali ajde da je on neki strucnjak nego obican politicar DF-a koji prica ono sto njemu odgovara.

Stojan
Gost
Stojan

Jedini covjek u opoziciji koji nešto zna i koji govori s mjerom i dostojanstvom.

Tesla
Gost
Tesla

Kad bi pitali onog prodavca na tezgama kod tuskog puta da vam da definiciju ekonomije,dobili ste puno bolji i strucniji odgovor od ovog kvazi politicara.Cula zaba da se konji podkijevaju …..prazna prica Bulajicu a jos gore i promasena tema….

Send this to a friend