Politika Ruka pomirenja

Bulajić: Susret Mesić-Đukanović prelomni trenutak u odnosima dvije zemlje

Veljko Bulajić

Vesna Šofranac

Legendarni filmski reditelj Veljko Bulajić, tvorac jednog od najgledanijih ratnih filmova u svijetu “Bitka na Neretvi”, jedan je od dobitnika nagrade Crne Gore Uprave za dijasporu, za doprinos u kulturi. U intervjuu Dnevnim novinama govori o nagradi, dijaspori, kinematografiji, ali i o jednom događaju iz 2000. godine u Cavtatu kada je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pružio ruku pomirenja tadašnjem predsjedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću, upućujući riječi izvinjenja zbog učešća Crnogoraca u napadu na Dubrovnik 1991- 1992. godine. Proslavljeni reditelj lično je učestvovao u pripremi tog istorijskog susreta koji je, kako kaže, bio prelomni trenutak u odnosima Crne Gore i Hrvatske.

DN: Kako se odvijao sam događaj?

BULAJIĆ: Zakazanog dana, rano ujutro, čamcem sam zajedno s predsjednikom Hrvatske Stipom Mesićem, krenuo iz dubravačke luke u Cavtatu na zakazani sastanak s predsjednikom Đukanovićem i njegovim saradnicima. U dužem briljantnom izlaganju potkrijepljenim brojnim činjenicama, dokazima, predsjednik Đukanović je skinuo crnu mrlju sa Crne Gore i pružio ruku pomirenja. Predsjednik Hrvatske Stipe Mesić prihvatio je pruženu ruku predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Odmah iza toga ruku je pružio i ugledni dugogodišnji predsjednik Opštine Konavle Luka Korda, bez obzira na to što su crnogorski ekstremisti ostavili loše tragove upravo u Konavlima.

DN: S kakvim osjećanjem ste primili vijest da ste dobili nagradu koju Crna Gora, dodjeljuje najzaslužnijim pojedinicima i organizacijama u dijaspori?

BULAJIĆ: Nagradu Uprave za dijasporu za doprinos u oblasti kulture shvatio sam kao priznanje i istovremeno obavezu da svojim doprinosom pomognem i dalje u crnogorskoj dijaspori, da pomažem očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Crne Gore, gradnji mostova saradnje i povjerenja s drugim narodima.

DN: Prije nekoliko godina u anketi filmskih redatelja, producenata i filmskih kritičara iz cijelog svijeta film “Bitka na Neretvi” izabran je u 10 najboljih ratnih filmova u svijetu. Objavljen je i podatak da je film vidjelo preko 550 miliona gledalaca. Koja je tajna tako značajnog, jedinstvenog uspjeha?

BULAJIĆ: Nema tajne, moj autorski odnos prema temi filma, strpljiv, dug i naporan rad na filmu.

DN: Koliko je ideja antifašizma, koja je obilježila još jedan Vaš ratni film „Kozara”, danas prisutna u regionu, ali i u Evropi? U jednom svom intervjuu izjavili ste da je Jugoslavija prošlost, ali da će antifašizam preživjeti. Mislite li i danas tako?

BULAJIĆ: U cijeloj Evropi, ponegdje vrlo agresivno, ideja antifašizma se ugrožava. Na djelu su ekstremne aktivnosti protivnika antifašizma i situacija je slična onoj trideset i nekih godina kada se fašizam u ruhu nacionalizma i šovinizma organizirano pojavio na političkoj sceni.

DN: Kako danas živi i radi crnogorska dijaspora u Hrvatskoj?

BULAJIĆ: Ne živi se u tzv. suživotu već u zajedničkom životu s većinskim stanovništvom u Zagrebu, Istri, Dalmaciji, Slavoniji. U programu Crnogorske nacionalne zajednice sada već sudjeluju i pripadnici druge i treće crnogorske generacije rođeni u Hrvatskoj. Njih tridesetak učestvuje u radu županijskih i gradskih vijeća, a sedmoro od njih, kao uspješni stručnjaci, ove je i prošle godine postalo doktorima nauka.

DN: Vaš nedavno završeni film “Bijeg do mora” u koprodukciji hrvatskih, crnogorskih i makedonskih kinematografija i televizija imao je poziv za sudjelovanje na prošlom Kanskom festivalu. v

BULAJIĆ: Propuštena je velika šansa. Produkcija nije mogla završiti tehničku obradu filma do određenog roka.

DN: Na kojem projektu danas radite?

BULAJIĆ: Završavam finalnu obradu filma “Bijeg do mora”.

Aktuelan film o knjazu Danilu

DN: Željeli ste da snimite film o knjazu Danilu, međutim, do realizacije tog filmskog projekata nije došlo?

BULAJIĆ: Projekat je i danas aktuelan. Tema filma je u fokusu interesa nekoliko inostranih partnera.

DN: Kinematografija i televizija su mediji od najvećeg utjecaja u promociji ideja, država. Koliko ta dva medija Crne Gore uspješno promovišu Crnu Goru?

BULAJIĆ: U zadnjih nekoliko godina i crnogorski film i televizija ostvarili su značajan iskorak prezentirajući Crnu Goru, njenu prošlost i sadašnjost što je doprinos kulturnom i javnom životu države Crne Gore.

Tvorac najspektakularnijih filmskih ostvarenja

Veljko Bulajić, poznat kao autor najspektakularnijih filmskih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, rođen je 23. marta 1928. godine u Vilusima, u blizini Nikšića. Filmsku režiju je završio u Rimu, u poznatojškoli legendarnog studija Ćinećita (Cinecita). Međunarodni uspjeh postigao je već prvim igranim filmom „Vlak bez voznog reda” koji je osvoji nagradu publike na Filmskom festivalu u Kanu. Godine 1962. snimio je film Kozara, a četiri godine kasnije 1966 legendarnu epopeju, film “Bitka na Neretvi”.

Bulajić je dobitnik najvećeg crnogorskog priznanja – Trinaestojulske nagrade. U razgovoru za portal Analitika 2016. godine, Bulajić, koji više od 40 godina živi u Hrvatskoj, ovako je komentarisao nagradu:

“S radošću sam čuo vijest o dodjeli visokog priznanja. Crna Gora je pred najvećim datumom svoje burne istorije, pred ulaskom u NATO… To je ostvarenje slobodarske tradicije, izraz slobodarskog duha. Kao svjedok ekonomskog i kulturnog iskoraka Crne Gore, s ponosom ću primiti priznanje za moj skromni doprinos Crnoj Gori”.

Nagradu Uprave za dijasporu za doprinos u oblasti kulture shvatio sam kao priznanje i istovremeno obavezu da svojim doprinosom pomognem i dalje u crnogorskoj dijaspori

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miko
Gost
Miko

A ko će da se izvini onom silnom pravoslavnom narodu čija je imovina popaljena i opljačkana od istih Milovih vojnika ???šta je sa njima ,nije im mjesta bilo ni u Crnoj precrnoj Gori ,ko će za to ikad da odgovora? Sramite se !!

Citalac.
Gost
Citalac.

Pozdravljam pomirenje,i da nikad vise ne bude rata. A ko treba da se izine crnogorcima sto su poslati na konavle? Nikom se nije gubila glava utom trenutku,a pogotovo nasoj omladini. Lijepo je slavko perovic pjevao sa svojim narodom”sa lovcena vila klice oprosti nam dubrovnice”(koliko je bio “ispred”tadasnjih politicara!!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg je privatna država Mila i propalija je i od Hrvatske čak i za nas je HR mnogo naprednija zemlja mi smo tamo gastarbajteri

Poluteška
Gost
Poluteška

Jeste li prodali Bokseru onu ikonu?

Sa srećom
Gost
Sa srećom

Moje misljenje je da ipak presudniji odnos za dvije prijateljske zemlje bio susret Ante Pavelića i Sekule Drljevića.a da je ovaj susret Mesić Đukanović samo nastavak naših prijateljskih odnosa.

Tupko
Gost
Tupko

Hahhahahha brate svaka cast hahhaha kako me nasmija hahaha a to su ti stari jarani..mali dukljani i kroasani

Potrk
Gost
Potrk

Tupko,Tupko….

Bobo
Gost
Bobo

Vi Trpko ni sa kim ne mozete,bodljikava žica vam je jedini spas !

Tupko
Gost
Tupko

Pa naravno,svijet se raspada u nemoralu bezboznistvu..samo nas izolacija moze spasiti pred sudnji dan koji je brzo..a vi ajte u jevropu,vi ste moderni,cekaju vas objerucke:-):-)

Send this to a friend