Politika

Bulatović: Direktorima ukinuti pravo na otpremninu

Potpredsjednik opštine Budva iz Crnogorske Vlado Bulatović saopštio je da će se njegova partija zalagati da direktori javnih preduzeća više nemaju klauzulu u ugovoru koja im omogućava da dobiju visoke otpremnine ako dobiju otkaz na poslu, jer smatra da su te odredbe štetne i da su trošak koji bespotrebno plaćaju građani, i dodao da za ovu inicijativu imaju podršku i koalicionih partnera.

“Mi smatramo da smo svi na funkcionerska mjesta postavljeni političkom voljom i izborom građana, te da imamo obavezu da ukoliko se ta volja i podrška promijene, odnosno ako neko ne obavlja posao na kvalitetan način, što se radi kroz evaluaciju radnih zadataka i realizaciju planiranih aktivnosti, radno mjesto ustupimo nekom ko bolje obavlja posao”, rekao je Bulatović Dnevnim novinama.

Izborom direktorice JP Otpadne vode Budve, Crnogorska je pokrenula pitanje otpremnina za direktore javnih preduzeća. Kazali su da direktori bliski Crnogorskoj u ugovorima neće imati klauzulu koja im omogućava velike otpremnine u slučaju da dobiju otkaz.

“Dosadašnji razgovori koje imamo na koalicionim sastancima nas upućuju na to da vjerujemo da imamo konsenzus po ovom pitanju. Tačnije, što se tiče dvije članice koalicije sa najvećim brojem mandata smatram da je podrška ovoj inicijativi neupitna i da imamo snagu da ovo pitanje razrije šimo do kraja kroz skupštinsku raspravu. Kroz našu diskusiju željeli smo građanima da ukažemo da će principijenost u stavovima biti akcentirana do krajnjih granica i da će se odnositi na sve bez obzira na bliskost po bilo kom osnovu”, naglasio je Bulatović.

Do danas, kaže, nije dobio na uvid sve ugovore zaposlenih koji upravljaju JP i firmama koje su po zakonu osnovane kao DOO od strane Opštine Budva.

“Kao Crnogorska imali smo uvid samo u određeni broj ugovora, gdje smo primijetili ovu anomaliju, protiv koje smo se svi borili i tokom predizborne kampanje. Visine otpremnina, variraju od 12 do 24 bruto lična dohotka i recidiv su prethodne opštinke uprave i kao takve moraju biti prilagođene opštim i granskim kolektivnim ugovorima. Mogu reći i to da Crnogorska neće biti zadovoljna dok ne bude imala uvid u sve ugovore i dok štetne odredbe tih ugovora ne izmijenimo!”, naglasio je Bulatović.

Kako dodaje, razlog ovakvog njihovog pristupa ugovorima sa zaštitnom klauzulom je jednostavan.

“Mi smatramo da smo na ta mjesta postavljeni političkom voljom i izborom građana, te da imamo obavezu da ukoliko se ta volja i podrška promijene, odnosno ako neko ne obavlja posao na kvalitetan način, što se radi kroz evaluaciju radnih zadataka i realizaciju planiranih aktivnosti, radno mjesto ustupimo nekom ko bolje obavlja posao. Svi direktori, prije svega kao naši sugrađani, treba da su svjesni da se nekvalitetan rad neće tolerisati, odnosno da svoje pozicije treba da sačuvaju kvalitetnim radom i ostvarivanjem postavljenih zadataka”, naglasio je on.

Bulatović je pozvao sve lokalne samouprave da urade isto i preispitaju postojanje štetnih klauzula u ugovorima svojih namještenika i zaposlenih.

“U vezi s ovim, mogu da kažem da su finansijski izvještaji, kao i programi svih institucija besprekorni, te da će Crnogorska glasati za njih onog momenta kada se stekne ovaj uslov, odnosno kada zaštitne klauzule budu izmijenjene. Ali nemojmo svi zaboraviti da smo mi u službi građana i da političke promjene, nesavjestan rad, pritužbe građana mogu biti osnov za promjenu na tim ključnim pozicijama. Siguran sam da smo svi svjesni toga”, zaključio je Bulatović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milena
Gost
Milena

Ovo sa otpremninama je stvarno smijesno, sjetite se samo vjecitih kadrova Dps koji su dobili po nekoloko otpremnina, da ih ne pominjem ,svi ih znaju, a zna se kako su usrecili sve te dje su bili

crnogorac
Gost
crnogorac

Ogradili su se dobro od naroda, ma su imali i vremena svih ovijeh decenija. Treba dosta toga vratiti u normalu.

Velimir
Gost
Velimir

PRVI PUT DA NESTO PAMETNO CUJEM OD OVIH FOLIRANATA!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Taako je.ali ka sto rece Bijela Zager dolje ugrabili su dosta do sad.pa ih boli uvo.ali im je vazda malo..

Bijela Zager
Gost
Bijela Zager

Ugrabili su dovoljno do sada.

Send this to a friend