Politika

Bulatović: Umjesto dalje centralizacije osnažiti autonomiju lokalne samouprave

Nacrtom zakona o finansiranju lokalne samoupravene ne smije se narušavati autonomija jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori, smatra prvi potpredsjednik opštine Budva Vladimir Bulatović.

Učestvujući na raspravi o Nacrtu koja se održava u Podgorici Bulatović je kazao da se pijedinim rješenjima u ovom nacrtu zadire u autonomiju lokalne samouprave.

“Koji je to argument kojim se opravdava ideja uvođenja davanja saglasnosti Vlade za odluke lokalnih samouprava o uvođenju sopstvenih prihoda“, pitao je danas Bulatović.

On je dodao da je Ustavom Crne Gore zajemčeno pravo na lokalnu samoupravu koje obuhvata pravo gradana i organa lokalne samouprave da uređuju i upravljaju određenim javnim i drugim poslovima, na osnovu sopstvene odgovornosti i u interesu lokalnog stanovništva.

Prvi potpredsjednik opštine Budva upozorio je da se predloženim nacrtom zakona vrši dodatna centralizacija kako evidencije tako i naplate lokalnih javnih prihoda, što nije dobro.

„Razvoj pojedinih opština ne smije da ide na štetu primorskih opština i konkretno Budve, posebno kada se zna da primorske opštine jedan dio svojih sredstava preusmjeravaju kroz Egalizacioni fond, koji služi ujednačavanju razvoja sve tri regije u Crnoj Gori. Naši podaci govore da je opština Budva u proteklih pet godina, po raznim osnovama, učestvovala sa više od šest miliona eura u formiranju Egalizacionog fonda“, tvrdi Bulatović.

Bulatović je apelovao da Ministarstvo finansija omogući kvalitetniju saradnju sa Katastrom Crne Gore i Zavodom za statistiku.

„Mislimo da Katastar Crne Gore i Zavod za statistiku Crne Gore mogu efikasnije da obavljaju poslove iz svoje nadležnosti. Ažurnost, preciznost i adekvatna evidencija bi trebalo da još snažnije odlikuju djelovanje ove dvije institucije“, rekao je Bulatović.

Send this to a friend