Politika

Burna rasprava – Vuković DF-u: Nećemo vam više ćutati, ne postoji ništa slavnije i sjajnije nego braniti svoju državu

Skupština Crne Gore razmatra Pijedlog odluke o imenovanju predsjednika i šest članova žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović, saopštila je da je Administrativni odbor utvrdio predlog odluke o imenovanju predsjednika i šest članova žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrad i poredložio da se za predsjednicu žirija imenuje profesor dr Jamsina Nikčević, a za članove žirija dr Maja Kostić Mandić, dr Ivan Jovović, dr Filip Ivanović, Aldemar Ibrahimović, mr Jadranka Selhanović i profesor mr Janko Ljumović.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Jovan Vučurović rekao je da njihov klub neće glasati za ovakav sastav žirija. On je rekao da je 13. jul bio  opštenarodni ustanak protiv italijanskih fašista i protiv “onih crnogorskih separatista sa Cetinja pod komandom Sekule Drljevića koji su 12. jula proglasili takozvanu nezavisnu Crnu Goru pod patronatom italijanskih fašista”.

Vučurović: 13. jul ustanak protiv crnogorskih separatista sa Cetinja pod komandom Sekule Drljevića koji su 12. jula proglasili takozvanu nezavisnu Crnu Goru

“Mislim da je 13. jul tačka koja može dovesti do sapajanja u Crnoj Gori, da može biti nešto oko čega se možemo okupiti i oni koji različito misle i sukobljeni su politički godinama. Svi smo ponosni na ustanak 13. jula i čin naših predaka koji su bili komunisti, monarhisti a bilo je i onih koji nisu pripadali nijednoj ideologiji ali su vođeni iskonskim instiktom slobode da se bore protiv okupatora. Ustali su naši preci predvođeni i Jakovom Kusovcem i Ivanom Milutinovićem. To nije ustanak koji je podigla Komunistička partija ili samo monarhistički pokret, već je to bio opštenarodni ustanak protiv italijanskih fašista i protiv onih crnogorskih separatista sa Cetinja pod komandom Sekule Drljevića koji su 12. jula proglasili takozvanu nezavisnu Crnu Goru pod patronatom italijanskih fašista”, ocijenio je Vučurović.

On je kazao da 13. jul jeste datum koji spaja, ali ne može, kaže Vučurović, da spoji sa onima kojima je isto 13. i 12. jul.

“Kojima kada im treba dohvate se Sekule Drljevića a kada im treba Ljuba Čupića. Takvi se morati da prelome u mozgu, ne može da se kliče “eviva” kako su klicale sluge okupatora 12. jula i da se kliče Ljubu Čupiću sjutra 13. jula… Ustanici 13. jula su se borili za Jugoslaviju. Nijesu se borili za nezavisnu Crnu Goru nego Jugoslaviju, i borili su se pod trobojkama a ne pod ovom crvenom zastavom koja nam je poznata tek 15ak godina”, kazao je Vučurović.

Jovan Vučurović
Jovan Vučurović

On je dodao da su u ovom žiriju izabrani “klasični jastrebovi DPS-a”.

“Oni koje smo porazili 30. avgusta, vratili su se kroz žiri za Trinaestojulsku nagradu”, dodao je on.

Popović: Crnogorske patriote su čuvenim pokličom “eviva Montenegro” krenule da oslobode i obnove zarobljenu Crnu Goru

Poslanik Liberalne partije, Andrija Popović reagovao je na izlaganje Vučurovića. On je rekao i predsjednici Skupštine da je morala da reaguje i da je prekršeno nekoliko članova poslanika.

“Polsanik Vučurović se veoma negativno izražavao o crnogorskim patriotama koji su 12. i 13. jula oslobađali Crnu Goru. 12. jula 1941. godine Crna Gora je bila zarobljena država. Crnogorske patriote su čuvenim pokličom “eviva Montenegro” krenule da oslobode zarobljenu Crnu Goru i obnove državu”, rekao je on.

Andrija Popović
Andrija Popović

Predsjednica Đurović je kazala da “ne vidi da su korišteni neprikladni izrazi”.

“Različiti politički stavovi i možda čak tuzmačenje istorije”, rekla je ona.

Popović je kazao da Đurović “mora zaustaviti ovakve priče”.

Đurović je rekla da “neće zaustavljati različita politička mišljenja”.

“Ovo je dom demokratije i svako ima pravo na svoj politički stav”, kazala je Đurović.

Danijela Đurović
Danijela Đurović

Vuković DF-u: Nećemo vam više ćutati, ne postoji ništa slavnije nego braniti svoju državu i građanski koncept Crne Gore

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković smatra da žiri ima reprezentativan sastav.

“Strašno je da priča o članovima žirija i predsjednici dolazi iz redova DF-a”, rekla je ona.

Osvrnula se na izlaganje Vučurovića.

“Ova govori poslanik DF-a o ženi koja predaje francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu i potiče iz porodice koja je dala živote tamo gdje ih je dao Ljubomir Čupić i Joka Baletić. Zlo vrijeme natjeralo orla i danas naš Nikšić vode ljudi koji sa naše opštine skidaju državni simbol  – zastavu, samo zato što se prvacima DF-a ne dopada a ona je ona crvena i jaka sve ukup crnogorskih borbi koje su zavrhunile 13. jula 1941. godine”, naglasila je Vuković.

Aleksandra Vuković
Aleksandra Vuković

Svi pripadamo različitim ideologijama, a DPS se, ističe Vuković ponosi ljudima predloženim za članove žirija Trinaestojulske nagrade.

Razumije, kaže, da je svako podsjećanje na 13. jul “težak i karakteristično” za članove DF-a.

“Ne postoji ništa sjajnije i slavnije nego braniti svoju državu i građanski koncept Crne Gore. Dajem vam časnu riječ – budete li obezvređivali i ponižavali ljude koji su svojim ličnim životima i biografijom Crnu Goru učinili državom ponosa da ćete imati teškog protivnika u meni”, istakla je Vuković.

Vuković je poručila DF-u da neće ćutati ni njima “ni portalima kojima naručuju tekstove”.

“Bilo je dosta. Brukali ste nas sedam godina. I međunarodna zajednica je skrenula pažnju povodom tog portala (IN4S) i što ću biti predmet napada tog portala vjerujte mi čak mi je drago. Jer koliko ste tamo prisutni u negativnom smislu, svjetlija ste i bolja ličnost za Crnu Goru”, poručila je poslanica DPS-a.

Vuksanović Stanković DF-u: Žao mi vas je, ne znate istoriju svoje države; Poslanici DF-a dobacivali

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković poručila je DF-u da treba “zajedno sa njima da slave Belveder”.

“Treba da ste presrećni zbog Belvedera. Na njemu je pala Vlada Zdravka Krivokapića, odbranjena je čast i obraz Crne Gore”, istakla je poslanica SDP-a.

Vuksanović Stanković je kazala da joj je žao poslanike DF-a jer “ne znaju istoriju sopstvene države”.

“Vi ne znate što je crveni barjak, što trobojka. Znate li vi ko je uveo trobojku?”, pitala je ona poslanike.

Ponovila je da “ne znaju istoriju svoje države”.

Na ovu izjavu poslanice SDP-a počeli su da dobacuju poslanici DF-a, a Vuksanović Stanković je pitala “što se ljutite na mene”.

Nakon toga predsjednica Skupštine je dala pauzu.

“Ja ću ovo završiti, ovo je istorijski čas”, poručila je ona nakon čega je prenos prekinut.

Draginja Vuksanović Stanković
Draginja Vuksanović Stanković

Poslanica SDP-a o žiriju za Trinaestojulsku nagradu: Vrijednosti koje DF dijeli je Bećir Vuković, a ovo su vrijednosti koje dijeli građanska Crna Gora

Nakon pauze, poslanica SDP-a je, kao što je najavila, vratila na “istorijski čas”.

Trebali bi, kaže ona, ovdje da “sjedimo godinama da pojedine učimo istoriju svoje države”.

“Ali to je njihov problem. Kada ne znate svoju istoriju onda ste vi u velikom hendikepu”, istakla je Vuksanović Stanković.

Potom se vratila na temu o izboru žirija za Trinaestojulsku nagradu. Kazala je da nam “neće valjda reper za Trinaestojulsku nagradu i  žiri  biti prošlogodišnji predsjednik žirija Bećir Vuković”.

“To su vrijednosti koje dijele kolege iz DF-a. Oni su glasali za čovjeka koji je izjavio da crnogorska nacija je izmišljotina Đilasa. To je njiov reper, ne znam oko čega se više uzbuđujemo. To su vrijednosti koje oni dijele , ovo su vrijednosti koji dijeli građanska Crna Gora”, kazala je Vuksanović Stanković.

Kazala je da će klub SDP-LP glasati za predloženi sastav žirija za Trinaestojulsku nagradu.

Bošnjak: Ne mogu glasati za ovaj predlog žirija, nema člana koji je predložila opozicija

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak kazala je da joj je “žao što ne može da glasa za ovakav predlog žirija”.

“Zbog toga što nije bilo sluha da makar jedan član žirija bude član koji je predložila opozicija. Neću da ulazim kakav je ko od predloženih članova, ali mislim da je zbog važnosti datuma bilo važno da i o tome vodimo računa. Žao mi je što ne mogu da budem za, jer među ovim imenima ima onih koji zaslužuju i koji će raditi posao kako treba”, kazala je Bošnjak.

Branka Bošnjak
Branka Bošnjak

Očekuje, dodaje Bošnjak, da žiri povede računa da dobitnici agrade budu oni kojji zaista to zaslužuju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gojko
Gost
Gojko

Bravo Vukovićka,
Mi potomci heroja iz drugog svjetskog rata se ponosimo sa svojim precima.
Samo DF je još na funkcijama po dubini?

Rolls Roys🇲🇪
Gost
Rolls Roys🇲🇪

Kad je Srb znao, istoriju CG nikad.Oni su samo za tanjir da se najedu i prevrne ga naopako.

Rubljov
Gost
Rubljov

Zar neko iz krsa da konentarise nebeski narod e virdzino

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Danijela je fina gospođa ali nije za vođenje skupštine,ipak je to za nju preteško breme.

JovoZ
Gost
JovoZ

Ovakve priče se ne zaustavljaju dijalogom.

Send this to a friend