Politika

Burno u Skupštini: Završena rasprava o razrješenju Leposavića, sjutra glasanje

Poslanici Skupštine Crne Gore završili su danas raspravu o prijedlogu premijera Zdravka Krivokapića za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Iz Demokratskog fronta su saopštili da sjutra neće glasati za smjenu Leposavića, dok su iz Građanskog pokreta URA poručili da će podržati zahtjev premijera. Iz Demokrata su najavili da neće glasati za smjenu aktuelnog ministra pravde ukoliko se u parlamentu pojave poslanici DPS-a, a u suprotnom će glasati ZA. Demokrate smatraju da Leposavić ne treba da bude ministar. Nakon što je završena rasprava premijer je tokom iznošenja završne riječi o svom prijedlogu kazao da u Skupštini vlada nemoral, što je izazvalo burnu reakciju posalnika. O smjeni Leposavića bi poslanici trebalo sjutra da glasaju, na sjednici Skupštine koja je zakazana za 15 sati. Za smjenu Leposavića potrebno je da glasa 41 poslanik. Kako parlamentarna većina broji 41 posalnika, a DF je najavio da su protiv tog prijedloga, neophodno je da za smjenu glasaju posalnici DPS-a koji bojkotuju Skupštinu. Pretpostavlja se da će se Poslanički klub DPS-a sjutra pojaviti u parlamentu.

<<<Krivokapić u Skupštini: Ovdje vlada nemoral; Poslanici: Sram te bilo<<<

Krivokapić poslanicima: Glasajte za dobrobit svih nas

Krivokapić je na početku rasprave rekao da je donio odluku “za budućnost svih nas”.

“Da li Crna Gora želi da bude evropska, građanska i demokratska ili da osjeća posljedice famoznih devedestih i u kojima učestvuje jedan dio prethodne ali i sadašnje vlasti. Donio sam odluku za budućnost svih nas. Na projektovano pitanje koje je postavio DPS dobili smo projektovan odgovor ministra Leposavića. To govori o svima nama. Da bi živjeli dostojanstveno ne možemo da ne kažemo zbogom prošlosti i idemo u budućnost”, saopštio je Krivokapić.

On poručuje da ne kalkuliše.

“Nikad nisam mogao da sanjam da će moj izbor biti doveden u ovu situaciju. Da sam to znao birao bih nekoga kao što je Momo Koprivica“, dodao je on.

Prema njegovim riječima vjerovao je u dogovore koje su imali dok nisu postali Vlada.

“Ja sam napravio grešku pa valjda imam pravo da je ispravim. Postoje dva razdoblja saradnje sa Leposavićem. Prvo razdoblje obilježila je korektna saradnja, posebno kada se radi o Zakonu o slobodi vjeroipsovijesti. Drugo razdoblje je kada je on najčešće zanemarivao fundamentalne zadatke, a to su vladavina prava i poglavlje 23. Jedno ministarstvo je moglo da mnogo više uradi. Smatram da on nije iskazao potreban nivo odgovornosti i dao za sebe pravi više nego mu pripada kada je odgovarao na pitanje o Srebrenici”, rekao je Krivokapić danas u Skupštini.

On je podsjetio da se Vlada obavezala da poštuje međunarodne sudove pravde.

“Ako ministar pravde misli drugačije, onda je to opasno po sve nas. Nakon šest mjeseci razaočaran sam što je ministar odbio da prihvati ličnu odgovornost. To nije dobra poruka nikome. Nema sličnog primjera u crnogorskoj praksi. U zaštitu Lepisavica staju oni koji ne znaju ništa o njemu dok ga ja nisam postavio. Pitanje o Srebrenici i odgovor njegov bili su dio neraskidive cjeline. Nabacivanje lopte nakon koga je Vlada primila auto gol”, istakao je premijer.

Poslanik DF-a Milun Zogović  je rekao da se to što je napisano kao razlog za razrješenje ne donosi se na Crnu Goru.

“Skupština Crne Gore nije nadležna da raspravlja o ovoj materiji. Skupštini nije dozvoljeno da uskrati pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. Ne možemo mu suditi što je iznio mišljenje na postavljeno pitanje. Jedini izlaz iz date situacije je da predlagač povuče prijedlog za smjenu Leposavića”, smatra Zogović.

Za šefa Kluba poslanika DF-a Slavena Radunovića je riječ o nepromišljenom potezu premijera.

“Ovo je neprijatan događaj. Za ovako krupne odluke treba obezbijediti većinu onih koji su ga podržali. Tako je bilo i sa budžetom”, dodao je on.

Prema riječima Radunovića premijer nije iznio razloge njegove nestručnosti i nerada da bi “mi glasali da bude smijenjen”.

“Tri su razloga koje je premijer naveo za smjenu Leposavića. Odlučili ste da tražite podršku DPS-a da on bude smijenjen. Šta radimo sa našom parlamentarnom većinom. Šta ako se DPS ne pojavi i ne bude smijenjen Leposavić. Pogriješili ste što ovo nijeste pripremili na drugačiji način i što se nijeste konsultovali. Da smo znali kako ćete se vi ponašati od monenta ostvarene pobjede, vi sigurno ne biste tu sjedjeli”, poručio je Radunović Krivokapiću.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je kazao da sa opozicijom neće smjenivati Leposavića jer ga sa njom nijesu ni birali.

“Možete smijeniti ministra pravde. Kako ćete izabrati drugoga”, pitao je predsjednik poslanika kluba Pokreta za promjene Branko Radulović premijera.

Branko Radulović

“Sve više ćete propadati, rejting će vam padati da na izborima nećete preći cenzus. Ogrnuli su se juče svetim zastavama, a na njima je slika Mila Đukanovića. On se zaštitio jer smo mi slabi”, smatra Radulović.

Poslanik Socijalističke narodne partije Dragan Ivanović rekao je da mu je neprijatno.

“Hoćemo u evropske integracije. Saglasan sam sa time da premijer ima pravo da razrješava, ali sam mislio da ćete Vi i ministar u ovom periodu naći zajednički jezik u interesu da budemo što bolji, što kvalitetniji. Smeta mi što smo dali povoda da nas opozicija kritikuje. Ne pada nam na pamet da glasamo sa DPS-om da bude smijenjen Leposavić pa taman da se izbori dese sjutra”, poručio je Ivanović.

Zoronjić će glasati ZA

Prema riječima poslanice Građanskog pokreta URA Suade Zoronjić Leposavić je vrsni intelektualac.

Suada Zoronjić

“Nije smio iznijeti svoje lične impresije na temu Srebrenice. Svojevrsnom igrom riječi i bez trunke kajanja, čini ga visoko odgovornim. Negirao je odluke Međunarodnog suda, neoborive činjenice. Tako je bitno doveo u pitanje međunaordni ugled Crne Gore i Vlade. On se poklonio onoj strani koja prkosi istini i žrtvama što ga čini nedostojnim funkcije. Glasaću da bude razriješen”, jasna je Zoronjić.

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović je najavio da će SD glasati za razrješenje jer stavovi Leposavića zaslužuju osudu.

“Čak i pokvareni sat dva puta dnevno pokaže tačno vrijeme. Vi i Vaša Vlada funkcionišete već 200 dana. Mimo ovoga ne znam za Vaš dobar potez”, dodao je Brajović.

Prema riječima poslanika Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića nije civlizacijski da jedan ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava, iznese ovajstav i negira genocid.

“Takvo negiranje ne čini dobro našoj državi. Moramo jačati dobrosusjedske odnose. Pozivam sve da jasno kažu da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić presuđeni ratni zločinci i da jedan ministar ne može negirati presude međunarodnih sudova pravde”, istakao je Ibrahimović.

On je saopštio da će BS podržati prijedlog da Leposavić bude razriješen.

Krivokapić da podnese ostavku

“Predsjedniče Vlade došli ste u poziciju da vas 90 odsto parlamentarne vecine ne podržava, a da Vam podrška ovih za koje kažete da su ostavili sprženu zemlju odgovara. Vi ćete potvrditi glasanjem da parlamentana većina nije za evropsku crnu Goru. Kada bude razriješen Leposavić, vi treba da podnesete ostavku. Jer ovo ne poznaje nijedna parlamentarna demokratija jer ne možete ostati premijer, a da takom mandata mijenjate većinu. Obrnuli ste igricu da biste ostali premijer. Danas vam godi da dobijete našu podrsku da biste ostali premijer”, primijetio je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević, dodao da je u Crnoj Gori sve moguće.

Raško Konjević

On je kazao da će se sjutra oko temeljne civilizacijske vrijednosti stvoriti nova parlamentarna većina.

“Postavlja se pitanje čiji ste vi premijer? Ove parlamentarne većine očigledno nijeste. Niko vas ne želi za premijera a vi ste premijer. Ako vas neće ni opozicija ni parlamentarna većina nije strašno da podnesete ostavku”, zaključio je Konjević.

Vučurović protiv smjene

Poslanik DF-a Jovan Vučurović je kazao da je prije čuo za Leposavića nego za premijera.

“Kad vidim ko napada Leposavića u Crnoj Gori, ja sam odmah uz njega. Protivim se njegovoj smjeni. Napadaju ga isti oni koji istravaju na fašizmu prema srpskom narodu. Tu su DPS i sateliti, koncern Vijesti, gradžanisti, okoreli antrisrbi, oni koji istrajavaju na fašizmu prema srpskom narodu”, rekao je on.

Toj pomami, kako kaže Vučurović, se priključio i premijer.

“On je zadao najbolniji udarac koji nije bio očekivan. Leposavić je očekivao zaštitu, ali vi tražite njegovu smjenu, a većina naroda koji je pobijedio 30. avgusta se pita da li je važnije što o njemu misli Đukanović ili mi koji smo pobijedili 30. avgusta. To je politika bez hrabrosti i kičme. Smjena Leposavića je prodaja naroda koji je glasao 30. avgusta”, rekao je Vučurović.

LP će sa zadovoljstvom glasati za razrješenje

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je ocijenio da parlament tone u desničarski ekstremizam.

“Odbijen je prijedlog LP o zakonu o zabrani fašističkih simbola, upitno je usvajanje rezolucije o Srebrenici, upitno je razrješenje Leposavića koji je nanio veliku ljagu međunarodnom ugledu Crne Gore. Bačena je politička atomska bomba negiranjem genocida u Srebrenici. Klerikalna Vlada treba da padne ili raspadne sa činom razrješenja Leposavića. LP će sa zadovoljstvom glasati za razrješenje iako prosto nisam vjerovao da će doći momenat da podržim prijedlog premijera”, istakao je Popović.

Poslanica DF-a Maja Vukićević smatra da Leposavić nije zaslužio da bude razriješen.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić je saopštio da će do sjutra razmisliti o glasanju.

“Ovo smo mogli sve mnogo bolje. Neko je ozbiljno zalutao ako misli da ne treba da postoji komunikacija izmedju Vlade i parlamenta. Nije mi se dopala izjava premijera: da sam znao da je takav ne bih ga izabrao”, rekao je on.

Vlada je izgubila civilizacijski legitimitet i ona je faktički već pala

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković je istakla da je Serž Bramerc rekao da su poricanje i glorifikacija posljednji stepen genocida.

Draginja Vuksanović Stanković

“Šteta po međunaordni ugled Crne Gore je zbog ovoga nemjerljiva. Proces istorijskog revizionizma se preselio i u Crnu Goru. Umjesto da se danas s ponosom sjećamo naših heroja i heroina, mi danas moramo da raspravljamo o nasljeđu fasisticke ideologije. Ova Vlada je izgubila civilizacijski legitimitet i ona je faktički već pala”, ocijenila je Vuksanović Stanković.

Milo Božović iz DF-a smatra da “ovo nije slučaj Leposavić, nego slučaj Krivokapić”.

“Stavite vi na provjeru podršku Vama ovoga parlamenta”, dodao je on.

Sjenku genocida u Srebrenici treba ukloniti iz Crne Gore

Poslanica GP URA Božena Jelušić je poručila da sjenku genocida u Srebrenici treba ukloniti iz Crne Gore.

“Nijedan narod nije genocidan. Niko od nas nema pravo da ima hermetički zatvorenu glavu. Ova zemlja obezglavljena jer su oslabljenje institucije. Zapitajmo se ko je to ko prisvaja antifašizam samo za sebe. Ko ima pravo da mladima ove zemlje nudi ratne zločince kao svetitelje. Voljela bih da se građani sjete kontinuima vremena i da ne dozvole da manipulišu njima političke elite. Glasaću za smjenu jer je ovo u interesu Crne Gore”, poručila je ona.

Leposavić mora biti smijenjen

Za poslanika SD-a Damira Šehovića nema dileme: Leposavić mora biti smijenjen.

“Nema dileme. Jedini je ministar pravde u demokratskoj i civilizovanoj Evropi koji ne priznaje genocid u Srebrenici”, dodao je on.

Šehović kaže da je sporno što nemali broj članova Vlade misli isto što i Leposavić.

“On je javnost obaviestio da je za svoj stav dobio čestitke od članova Vlade i od predstavnika sve tri vladajuće grupacije. Da li ste vi premijeru čestittali Leposaviću na njegovom stavu? Bez obzira na to cijenim da treba da podnesete ostavku”, naveo je Šehović.

Ko je na koga slab

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić je saopštio da će glasati protiv razrješenja Leposavića “jer sve što ste rekli ovdje je tačno”.

“Vi ste dogovorili na pitanje DPSća koji je postavio to pitanje da bi posvađao Crnu Goru. To pitanje je bila nagazna mina. Ne mislite valjda da određeni ljudi bliski Vladi ili u Vladi ne misle isto što i Vi. Prošlog aprila sam zapalio NATO zastavu. Rekao sam da ću to uraditi i ove godine, a to nisam uradio. Pogazio sam obećanje da organizovana kriminalna grupa DPS otvori šamđanjac pođe u ambasadu i kaže ovo je nova vlast. Ova Vlada je bazirana na sporazumu. Meni se ne sviđa taj sporazum. Zamjeram vam politički pristup da se na taj način uvedemo u proces destibilazije. Ovo je tranziciona Vlada, kojoj je teško”, rekao je Milačić.

Poslanik DF-a Milan Knežević je zamolio Milačića da mu kaže kada su to raspravljali o Leposaviću kao nosiocu njihove liste.

“Pominjali su baku praseta, bubu korelija. Vidim da sve koje ste bi predložili završiše u Vladi. Zamolio bih vas da i mene predložite. Slab sam na vas Milačiću, a jedino je na vas možda slabiji predajednik Skupštine”, rekao je Knežević.

“Milane, slab sam i ja na tebe. Kod vas u kancelariji sam kandidovao to ime. Tu je bio prisutan Andrija Mandić. Milane, ne mogu za Vladu da predložim ni tebe ni mene, to je usud ovog trenutka”, dodao je Milačić Kneževiću.

Najbolje da Leposavić podnese ostavku

Poslanik albanske kolaicije Genci Nimanbegu smatra da je najbolje da Leposavić podnese ostavku.

“Glasaću za smjenu ako on ne podnese ostavku”, poručio je Nimanbegu.

Poslanik DF-a Perdrag Bulatović tvrdi da Crna Gora ima krizu Vlade i premijera.

Predrag Bulatović

“Premijer nema podršku. Svako odgovoran, a nema podršku zna šta se radi. Ako se sa DPS-om izglasa Leposavićeva smjena onda se dovodi u pitanje podrška Vladi i premijeru”, kazao je Bulatović.

Fatmir Đeka je rekao da će gasati za smjenu.

“Ovo je jedan od najboljih poteza Krivokapića. Teški faulovi za jednog ministra pravde. Leposavić ima političke ambicije. Odbijanjem da podnese ostavku on urušava ugled kabineta Krivokapića”, dodao je Đeka.

Iz ovoga će svi izaći kao gubitnici

Potpredsjednica Skupštine i poslanica PzP-a Branka Bošnjak je Krivokapiću rekla da je o ovome trebalo da pričaju iza lica javnosti i zatvorenih vrata, “a ne ovdje da iznosimo prljavi veš”.

“Iz ovoga ćemo svi izaći kao gubitnici”, tvrdi ona.

Bošnjak je istakla da se namnožilo mnogo estradnih vjernika.

“Ne treba mi da se bavimo crkvom nego ona da se vrati u svoje prirodno stanište. Apelujem da krenemo u dijalog jer će nas s pravom ovaj narod pomesti i neka će”, ocijenila je Bošnjak.

Ministar pogriješio jer je upao u zamku DPS-a

Dragan Krapović

Poslanik Demokrata Dragan Krapović je saopštio da niko iz kluba poslanika Mir je anša ancija nije čestitao Leposaviću na stavu.

“Ministar je pogriješio kada je upao u zamku DPS-a i koji nije na linji sporazuma koji smo potpisali, ni međunaordnih pravosnažnih sudskih odluka. Nanio je štetu poziciji Vladi Crne Gore. Nanio je štetu pregovaračkom pricesu, nanio je sebi štetu. Zauzeli smo jasan stav kao poslanici. Za nas je neprihvatljivo da smjenjujemo ministra sa DPS. Pad ove Vlade nije interes građana i to ne sijemo dozvoliti”, kazao je Krapović.

On je navedo da ako prihvatimo da mijenjamo stvari sa DPS onda prihvatamo da mijenjamo stvari sa nekim ko je loš.

“Mislimo da Leposavić treba da ode. Već smo rekli da on treba da podnese ostavku. Ko to za sebe može reći da mora biti ministar i po koju cijenu. Premijer u pravu, Leposavić treba da ode. Pozivam većinu na dijalog i dogovor šta i kako dalje. Pozivam i Vladu da vodi dijalog sa većinom”, istakao je on.

Slaven Radunović  ga je direktno pitao da li ćete glasati za smjenu Leposavića ako ne dođe DPS?

“Nećemo glasati da Leposavic sa DPS bude smijenjen. Ukoliko DPS ne bude tu mi ćemo glasati da bude razriješen”, odgovorio je Krivokapić.

Leposavić neće da podnese ostavku

Poslanik SNP-a Vladimir Joković je saopštio da Leposavić neće da podnese ostavku.

“To je u razvijenim demokrarijama govoto nezabilježeno. Nabacili sm loptu na volej DPS-u da oni odlučuju da li će neko u ovoj Vladi biti ministar ili ne. Da li smo šansu DPS-u da nam se danas podsmijeva i vaga što ko će da uradi. A mogu da urade što god hoće. Mogu Nijesu ovo građani tražili 30. avgusta. Nećemo imati šansu koju smo dobili 30. avgusta”, poručio je Joković.

Stanje je neodrživo

Raško Konjević je ocijenio da je ovo stanje neodrživo.

“Upozoravali smo da je ekspertska Vlada eksperiment koji će završiti kako se završava danas. Ne slažemo se sa onim što je govorio Leposavić. Podržavamo što ga je sankcionisao. Ova Vlada je toliko nesposobna da mora da ode. Nemamo budžet, ni agrobudžet. Ovakve krize se rješavaju na jedini nacin – izborima”, napomenuo je on.

Zogović je Konjeviću rekao da je ovo vrijeme apsurda.

“Veliko je žaljenje što smo sebe doveli u situaciju da vi likujete nakon što se poraženi na izborima. Izbori su jedan od modaliteta. Prije izbora ima još modaliteta i prostora za dogovore. Ovdje je poraz jer se jasno vidi iako ste opoziicija određivati da li će neko biti ministar ili ne. Vi koji ste izgubili izbore da nam određujete ko će nam biti ministar”, naglasio je Zogović.

Teatar apsurda

Simonida Kordić

“Suočeni smo s teatrom apsurda. Svemu ovome najviše doprinosi premijer svijim kontradiktornostima. Eksperiment sa ekspertskom vladom. Je li ministar Spajić ekspert za vjerska pitanja ili Milatović za pravna pitanja”, rekal je poslanica DF-a Simonida Kordić.

Poslanica Demokrata Zdenka Popović smatra da je Leposavić napravio grešku koju nije ispravio.

“Razočarana sam odnosom Leposavića prema nama iz parlamentarne većine”, istakla je Popović.

Krivokapić je 6. aprila dostavio Skupštini prijedlog za razrješenje Leposavića, u čijem obrazloženju je, ranije, naveo da je javno djelovanje Leposavića, od izbora na funkciju ministra do dana podnošenja prijedloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade Crne Gore i sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

Miraš Dušević

Aleksandra Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Demokrate su najveći nacionalisti. Oni su najlukaviji i najgori

Strašno
Gost
Strašno

Sramotne li Skupštine. Sramotne li Vlade.

Srećko
Gost
Srećko

Pa možda je mislio na Aleksu i Dritana nemoral lažu Narod

Gargamel
Gost
Gargamel

Kakva zadruga,ovo je cirkus🤣🤣🤣

Mumi
Gost
Mumi

Mene interesuju Suada i Dritko,da vidim koliko im je stalo do sebe i svog naroda!

timo
Gost
timo

Najaca mi je ova prica da nije Leposavic kriv sto negira genocid, no DPS sto mu je postavio pitanje…

Zare
Gost
Zare

Demokrate se ne izjašnjavaju, a u suštini su veći nacionalisti od Df-a.

Toma
Gost
Toma

Iza Demokrata stoji Sveto Marović !

Diskont
Gost
Diskont

Ovo valjda je mislio na grešku (lepog)

alokin
Gost
alokin

Demokrate kao da su isle na edukaciju kod Sveta marovica . Kakav cirkus hahaha

Valter
Gost
Valter

Niko ga ne zeliiiii

Djole
Gost
Djole

Demokrate otkrivaju svoje lice. Sram da vas bude. Bečiću bice jos izbora.

Darina
Gost
Darina

Demokrate, kao uvijek ali ne možete dovijek. Sitno vam se broji.

Gorštak
Gost
Gorštak

Smijenit bez ijedne riječi. I to odmah. Tu nema rasprave.

Komovi CG
Gost
Komovi CG

A sad adiooo Lepi i ko zna đe i ko zna kad..

Mestar
Gost
Mestar

Pa imaju li Demokrate svoj stav? Podsjecaju me na malu djecu kad se inate.

NK grad
Gost
NK grad

Cujes demokrata hahaha Lisice.

Antifa
Gost
Antifa

Živote maćeho… Svi od srca čestitali istomišljeniku Leposaviću, a sad moraju da smijene..

Djuro
Gost
Djuro

Daj ostavku novi izbori da krenemo naprijed

TG-PG
Gost
TG-PG

Potpuno nebitno, svi u Vladi misle kao Lepi, tako da treba ostaviti svetosavskim apostolima, Dritanu, Bečiću i ostalima četničićima da to rješavaju.

ma čuš
Gost
ma čuš

“Ja sam napravio grešku”, kaže Krivokapić. Ali ne kaže koliko je ta njegova greška koštala Crnu Goru, i to naročito nas etničke Crnogorce.

Navijači
Gost
Navijači

Demokrate: Nećemo navijati za Crnu Goru ako budu navijali Crnogorci.Ovo je logička glupost.

PetarPan
Gost
PetarPan

Velike Demokrate neće glasati ako glasa DPS,i oni se bave politikom i vode državu…

NK grad
Gost
NK grad

Pa da. Kakva sprdnja od stranke hahahaha

ciko
Gost
ciko

kakav strah od novih izbora a svi se busaju, “raste nasa podrska” rekose ovi na vlasti a kostt u grlu

Send this to a friend