Politika

Ćalović: Crnogorska vlast protiv brzih reformi

Ona je između ostalog naglasila da je pitanje istraživanja korupcije na visokom nivou u Crnoj Gori još političko pitanje, čak i za Državnog tužioca i misli da će i dalje to biti nešto što će primarno raditi nevladine organizacije. 

“Ne samo zbog straha od Tužilaštva i toga da se ne zamjere nekom od političkih moćnika, već zato što građani nemaju povjerenje u državne organe, strahujući od posljedica i revanšizma, posebno kada se govori o korupciji na visokom nivou”, kaže Ćalović.

Vrhovni državni tužilac izabran je prije nekoliko mjeseci i svi očekuju njegove prve poteze. U MANS-u su prijatno iznenađeni njegovom reakcijom na nedavno objavljeni tajni račun bivšeg predsjednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore i sadašnjeg potpredsjednika Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića.

“Prijatno sam iznenađena kako je VDT reagovao. On se odmah obratio Švajcarskoj i zatražio podatke. Sugerisali smo mu da te iste podatke zatraži i od francuskih vlasti s obzirom na to da je dosadašnja praksa pozakazala da je u aferi sa HSBC bankom upravo Francuska dijelila podatke sa drugim državama”, istakla je Ćalović.

Afere sa tajnim računima, te sumnje da su iz Crne Gore u par decenija iznijete ogromne svote novca, ne idu u korak sa ispunjavanjem standarda za evroatlanske integracije. Da li u MANS-u smatraju da nekou strukturi vlasti, ili kompletna vlast, ne žele da tako brzo uđu u EU i NATO, kako to proklamuju?

“Vlasti ne odgovara da brzo sprovede reforme neophodne da bismo se pridružili EU i NATO – a te reforme se primarno tiču vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ova vlast je za preko dvije decenije bila uključena u razne prljave poslove – od šverca iz perioda devedesetih, pa do današnjih privatizacija i raznih drugih biznisa koji su defacto bili protiv javnog interesa – za koje mi sumnjamo, a u nekim slučajevima imamo i konkretne dokaze koje smo dostavili Tužilaštvu, da su pojedinci iz vrha vlasti imali vrlo konkretan lični interes u takvim poslovima”, smatra Ćalović.

Prema njenim riječima teško je očekivati od istih tih ljudi, koji su na taj način stekli određenu imovinu, da se iskreno založe da se tako nešto u budućnosti sankcioniše. 

“Dakle, mislim da postoji izuzetno veliki otpor ozbiljnim reformama u vlasti i mislim da su izjave premijera upravo na tom fonu – gdje on govori da se može desiti “da Crna Gora sklizne sa evropskog puta”, da se može desiti “da odustanemo kao što je odustao Island” i slično”, naglasila je Ćalović.

Činjenica da su opozicione partije uglavnom protiv ulaska u NATO  omogućava Đukanoviću da se dobro pozicionira i ostane miljenik Zapada, a da pitanje članstva ostane otvoreno što je moguće duže. Iskustvo Hrvatske najbolji je primjer da ispunjavanje standarda najviše šteti vlasti, zaključila je Ćalović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimni
Gost
Anonimni

Činjenica da su opozicione
Činjenica da su opozicione partije uglavnom protiv ulaska u NATO omogućava Đukanoviću da se dobro pozicionira i ostane miljenik Zapada, a da pitanje članstva ostane otvoreno što je moguće duže. “” gospodjica vanja želi reći da EU-zemlje krše zakone EU ,da surađuju sa čovjekom i vladom ,protiv koje imaju “dokaze” da je neshto nezakonito radila” ?????

Anonimni
Gost
Anonimni

A korupcija u MANS-u ?
A korupcija u MANS-u ?

Send this to a friend