Politika

Čanak: Crna Gora je u nedjelju na braniku evopske ideje na Balkanu

Crna Gora u nedjelju, po ko zna koji put, stoji na braniku evropske ideje na Balkanu. Od izbora u vašoj zemlji zavisiće šta će se dešavati u čitavom regionu. Zato Crna Gora mora ostati svetionik prozapadne i proevropske misli. Upravo takva Crna Gora ne odgovara interesima Kremlja, odnosno političke elite koja sada vodi Rusiju, tako da se plašim da ćete se susresti sa incidentima u noći između nedjelje i ponedjeljka. Takav scenario već najavljuju provelikosrpske i prokremaljske opozicione snage u Crnoj Gori, kaže u razgovoru za Dnevne novine lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak.

Kao iskusan političar koji dobro poznaje prilike u regionu, u Crnoj Gori, kako vidite crnogorsku predizbornu scenu uoči izbora u nedjelju30.avgusta?

ČANAK: Crna Gora je već duže vrijeme izložena napadima od spolja koji nailaze na plodno tle u dijelu crnogorske javnosti. Ti napadi idu sa dvije strane. Jedna je od dijela javnosti koji danas ljudi zovu „duboka država” u Srbiji, koji se nikada nijesu pomirili sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, nego se njena samostalnost doživljava kao izdaja srpskih zemalja i saveza srpskih zemalja, što je inače eufemizam za „veliku Srbiju”. U tom smislu iz Beograda, možda ne iz oficijalnog, niti iz samog vrha vlasti, ali sigurno, ide negativna emocija prema suverenoj Crnoj Gori, koja je nekad jača, nekad slabija, ali uvijek postoji.

A sa druge strane?

ČANAK: Sa druge strane, interesi Kremlja su se uvijek oslanjali na to da im je Crna Gora siguran partner na Jadranu, što u ovom trenutku znači i na Mediteranu. Ako je Crna Gora privezak politike Beograda, čija je politika privezak kremaljskih interesa, dotle Rusija ima mogućnost da napravi izlaz na toplo more, što je vječiti kremaljski san. Sa druge strane, nezavisna Crna Gora koja ide na zapad i koja je članica NATO-a, sve te snove je apsolutno raspršila.

Niko, međutim, nikada nije postavio jedno jednostavno pitanje zašto je toliki pritisak oko navodnog pravoslavlja kao osnove konflikta koji trenutno bukti u Crnoj Gori? Zašto, ako je u pitanju pravoslavlje, Rusija nije napravila nekakve čvršće veze sa zemljom koja ima i izlaz na Sredozemlje i duboko ukorijenjenu pravoslavnu tradiciju, kao što je to Grčka. Kako to da Grčka nije cilj Kremlja, nego baš Crna Gora? Kada kažem Kremlj, mislim na današnju političku elitu koja vodi Rusiju. Dakle, kako to da Grčka nije izložena takvim pritiscima.

Imate li objašnjenje?

ČANAK: Naravno. Jednostavno zato što je Grčka neporečivo na Zapadu i neporečivo članica EU, članica NATO-a. Ona je nedodirljiva za Rusiju, za razliku od Crne Gore za koju se još nadaju da je moguće vratiti točak istorije i samostalnu i nezavisnu Crnu Goru vratiti u položaj kolonije Srbije i Rusije. To je suština svega što se danas dešava kod vas.

A to što se dešava može se okarakterisati kao podizanje nadanja kod dijela javnosti da će Milo Đukanović, kao personifikacija nezavisne Crne Gore, biti pobijeđen na ovim izborima, odnosno DPS i njeni koalicioni partneri. Ovo nije predizborna kampanja, ovo je pripremano podizanje energetskog nivoa u svijesti protivnika Mila Đukanovića da je sada pobjeda sigurna. A ako se ne pobijedi, to znači da su izbori „pokradeni”, i da se „diktator” Đukanović, kad ne može na izborima, mora ukloniti ulicom, odnosno novim državnim udarom, kao što je to bio pokušaj i 2016. godine. Tada nije uspjelo, a sad bi trebalo da uspije.

Vi ste prilično uvjereni da se planiraju incidenti… Na osnovu čega?

ČANAK: Potpuno je jasno da se takav scenario priprema. To se vidi po svim pritiscima kojima je Crna Gora izložena. To se vidi i po dešavanjima u Republici Srpskoj, koja je pretvorena u najvulgarniji mogući oblik zastupnika interesa Kremlja na Balkanu. Srbija se još malo otima, ali je pod velikim uticajem Moskve zbog zastrašujuće ekonomsko-energetske zavisnosti od Rusije i ne može da se otme iz tog medveđeg zagrljaja. Dakle, vidi se da se ide na jedan vid političkog pritiska na Crnu Goru koji vodi konfliktu poslije izbora, u slučaju pobjede proevropskih i pronatovskih snaga u Crnoj Gori, u koju ja nimalo ne sumnjam. Ali, prokremaljska i provelikosrpska opozcija u Crnoj Gori je već pripremila teren za izazivanje incidenata. Pozivaju se na istraživanje koje je njima išlo u prilog, tako da će svaki drugi rezultat proglasiti za laž i prevaru.

Dakle, ponovo će ići sa pričom da su izbori pokradeni. Pozivaju se na istraživanje koje pokazuje da ujedinjeni mogu imati više mandata nego DPS i njeni koalicioni partneri…

ČANAK: Jedina istraživanja koja važe su izbori, odnosno rezultat kada se prebroje glasovi. Sve ostalo je samo priča. Ja lično u istraživanja ne vjerujem. Kada smo mi ušli u kampanju za republičke izbore u Srbiji, po istraživanjima smo imali preko 10 odsto sa našom grupom, a nismo prešli cenzus, odnosno bili smo na jedan odsto.

Vidjećemo šta vama donosi nedjelja. Nadam se da će izbori proteći u miru i demokratskoj atmosferi, ali se plašim pokušaja incidenata. Bitka za proevropsku Crnu Goru kakva je danas, ne počinje u nedjelju, već u ponedjeljak.

Želimo da vjerujemo da priča o „pokradenim izborima” ne može da prođe kodcmogorskih građana…

ČANAK Siguran sam da ne može. Ali, to ove snage o kojima sam govorio ne zanima. Oni će ponavljati priču da je „Đukanović pokrao izbore”. A zašto bi Milo Đukanović, uzgred budi rečeno, imao bilo kakvog razloga za neku prevaru izborne volje birača, kada je Crna Gora evropska, suverena kuća svih svojih građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, kada je je njen evropski put jasan, kada je od svih zemalja Zapadnog Balkana najbliža ulasku u EU, država koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja…Dakle, treba stvari posmatrati i iz ovog ugla i vidjeti koliko je opoziciona priča nesuvisla.

Srpska pravoslavna crkva ne odustaje od provokacija. Ovoga puta je direktan učesnik u predizbornoj kampanji. Kako to komentarišete?

ČANAK: Meni je od početka bilo jasno da su litije politički skupovi gdje crkva zloupotrebljava jedan broj lakovjernih građana čistih vjerskih osjećanja, ubjeđujući ih da će im nešto biti uskraćeno. Dakle, litije su od starta bile politički pokret da se Crna Gora kao nezavisna država ukine, da se njena uloga svede na privezak beogradske ili kremaljske politike, što je u konačnici svejedno. Sve to na čemu se intenzivno radi treba da završi ukidanjem ne samo Crne Gore kao države, nego i prava na osjećaj pripadnosti Crnoj Gori i etničkoj pripadnosti crnogorskom narodu. To je sada potpuno jasno.

U tom smislu su ovi izbori zaista istorijski…

ČANAK: To je činjenica. U nedjelju se brani nezavisnost Crne Gore, njen put na zapad, brane civilizacijske tekovine koje je vaša država postigla u proteklih tridesetak godina.

Bilo je tu naravno i lutanja, različitih stvari koje se mogu prigovoriti kao i svakoj dugogodišnjoj vladavini, i niko ne tvrdi da ne postoji doza autoritarnosti, međutim, takođe je činjenica da, kada pogledamo šta se dešavalo u nekim drugim državama, gdje je formalna demokratičnost ispunjena, vidjećete koliko je Crna Gora prosperirala u međuvremenu, a te druge države nijesu.

Ne treba zaboraviti da je Crna Gora napravila ogroman iskorak iz sitnobalkanskih svađa i nesuglasica. Upravo se to sada hoće prekinuti, tome se pokušava stati na put igrajući se vjerskim i drugim iracionalnim osjećanjima građana.

Otkud crkva kao pokrovitelj političkih partija i vođa protesta u Crnoj Gori?

ČANAK: Kod crkve se u prvom redu radi o novcu, a onda neodvojivo i o političkom uticaju. Po tome kako na brzinu niče ogromni broj crkvenih objekata, jasno je da im finansijski dobro ide.

Sa druge strane, za njih zakon ne važi. Imamo situaciju, a ovo sa tugom govorim, da je Sremska eparhija u Vojvodini počela sječu šume na Fruškoj gori, koja je nacionalni park. Vojvodina, inače, ima svega pet odsto svoje teritorije pod šumom. To su užasne stvari, ali to pokazuje da je mantija iznad zakona.

Mitropolit crnogorsko-primorski i sveštenici SPC pokušavaju crnogorskim građanima prodati priču da je aktuelna vlast pogazila sve naše tradicionalne vrijednosti, kao da su te vrijednosti zasluga crkve. Šta je pozadina takvih poruka?

ČANAK Poslužiću se jednim poređenjem kojeg je neko ranije, dosta gorko i cinično napravio, a odnosi se na Iran. Građani Irana su bili nezadovljni šahom Rezom Pahlavijem, a onda im je došao Homeini, pa evo kako sada žive. Treba pogledati fotografije s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka i danas, staviti tadašnju i neku današnju jednu pored druge. Teheran je sedamdesetih godina bio isti kao bilo koja evropska prijestonica, a danas je to potpuno druga slika.

Ovo ističem da bih upozorio na opasnost koje u sebi kriju poruke srpskih sveštenika. Da li to poručuju da Crna Gora treba da postane pravoslavna džamahirija? Koliki je to tek apsurd kada je o vašoj državi riječ dovoljno je imati u vidu činjenicu da sve ovo što SPC radi nema veze sa vjerom. U pitanju je isključivo interes krugova o kojima sam govorio. Zato sam veoma zabrinut, jer se borba za Crnu Goru neće završiti u ponedjeljak ujutru, nego će tek onda početi. Bojim se da će u noći između nedjelje i ponedjeljka, prokremaljska i provelikosrpska grupacija pokušati da izazove nerede i nasilno proglasi pobjedu, rušeći ne samo Mila Đukanovića i DPS, nego kompletnu ideju nezavisne, suverene i evropske Crne Gore.

Na šta je sve opozicija spremna pokazuje i napad na turskog glumca u Budvi od pristalica Demokratskog fronta. Kako to komentarišete?

ČANAK: Događaj u Budvi gdje je zlostavljan turski glumac, za koga su politički protivnici i aktivisti opozicionih stranaka pomislili da je neko ko radi za Mila Đukanovića, jasno govori o tome šta bi se dogodilo kada bi se takve grupacije dočepale državne vlasti. To bi bio direktno „lov na vještice”. Ta paranoična atmosfera koja se njeguje već duže vrijeme služi tome da, ako se ne može Crna Gora pobijediti milom, na izborima, da se onda ide na nasilno preuzimanje vlasti. Ako neko kaže prije izbora da je po istraživanjima već pobjednik i da je to gotova stvar, to meni jako zloslutno liči na namjeru da se po svaku cijenu preuzme vlast.

U Republici Srpskoj formirano 16 četničkih udruženja

Kako vidite medijsku kampanju koja se iz Srbije vodi protiv Crne Gore i to preko medija koji slove za „bliske” predsjedniku Vučiću?

ČANAK: Mislim da se Vučić daleko više brine za to što njemu predstoji. Ovo što se dešava u Crnoj Gori je primjer što može da mu se dogodi u slučaju postizanja bilo kakvog dogovora sa Prištinom. Kremlj Crnoj Gori ne može da oprosti zatvaranje izlaza na Jadran, a Srbija je viđena da bude nepotopivi nosač aviona ruske avijacije i ruskih raketa u srcu Evrope. To je potpuno jasno. Naravno da se onda insistira na konzervativnim, klerikalnim metodama sa kojim bi se išlo u napad na ovo malo proevropske i demokratske Srbije što je ostalo.

Kada govorim o Vučiću ne govorim o SNS, nego o njemu lično. On lično, uvjeren sam, ima daleko mekši pogled na događaje u Crnoj Gori nego što to možda izgleda. Potpuno je jasno da bi onog momenta kada bi došao u poziciju da to treba javno da kaže, rizikovao ogroman napad, sada već izuzetno dobro organizovanih i od Rusije finansiranih grupacija u Srbiji.

Mislite na četničke organizacije kojih je sve više u regionu?

ČANAK: Tačno je da je dosta nekakvih četničkih organizacija i udruženja formirano u posljednje vrijeme, posebno u Republici Srpskoj. Tamo je, vjerovali ili ne, formirano 16 četničkih udruženja, a nijedno partizansko. Da je za vrijeme Drugog svjetskog rata bilo toliko četnika, koliko ih je sada, nikad partizani ne bi pobijedili. Ono što treba znati, jeste da je svaka organizacija nečiji projekat i ima zadatak.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kikica
Gost
Kikica

Nece biti kao što je opozicija naumila! Glasamo za našu državu!

Tijana NS
Gost
Tijana NS

Tako je! Ne dajte se, Crnogorci! Pozdrav iz Novog Sada.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

Ako diktatura koja je najslicnija onoj u Frankovoj Spaniji ostane prevarom na vlasti slede zahtevi za kantonizaciju koja je neminovna u 1 opstini su Albanci vecina u 2 Bosnjaci a u 5 Srbi.
CG je gradanska drzava a Crnogorci nisu vecina nema ih ni 40% sto znaci da je 60% onih koji nisu Crnogorci.

GodDamnedRisto
Gost
GodDamnedRisto

Poslije izbora slijedi revizija državljanstva, pa se onda prebrojte.

Mesija 'No.1'
Gost
Mesija 'No.1'

GodDamnedRisto slijedi revizija države ahaghaghahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Pa milogorska manjina ne nudi nista sto je bolje od kantonizacije koju nece odbiti ni Bosnjaci, Srbi a ni Albanci koji cine vecinu.

Bigovo
Gost
Bigovo

Canak je jedini srpski politicar koji brani CG tom covjeku veliki naklon.. uvjek dobro dosao u CG

Tijana NS
Gost
Tijana NS

Većina Vojvođana, po prirodi stvari, poštuje odluku Crnogoraca o nezavisnosti i podržava CG u evroatlantskim integracijama – koje su za ceo Zapadni Balkan JEDINI ispravan put.

Hasko
Gost
Hasko

Da je vjecna Crna Gora i DPS sa njom
I svi dobri ljudi koji misle dobro Crnoj Gori

Sonja
Gost
Sonja

Dobri Čanak!
Što god da bude, biće teško!
Vi u Srbiji nijeste mogli ništa protiv Četnika!
SAD su se svi ostrvili i okupili oko Amfilohija
( najvećeg među njima). I opet Crna Gora da bije “bitke”! Prokleto im bilo sve što čine! S

Zorica
Gost
Zorica

Kada treba da se brani mi smo u treningu iz kojeg protivnici izlaze porazeni. 2006 Crnu Goru smo obnovili a 2020 je branimo.

ilke
Gost
ilke

1916 kapitulacija.

Zvijezda
Gost
Zvijezda

Kad vidim sa koliko struja se ova vlast bori, za svo je postovanje koliko se bore bore za svoj narod i drzavu

Ministarka
Gost
Ministarka

Clanstvo u NATOu, vlast i rukovodstvo koje djeluje u nase ime, garantuju nam osjecaj sigurnosti, da ce ovo biti jos jedna prevazidjena prepreka.

Tijana
Gost
Tijana

Crna Gora se zahvaljujuci snagom volje i zelje ali i vodjstvom kakvo imamo, uspjevala izboriti za svoj samostalan napredak i razvoj.

Luka
Gost
Luka

Crna Gora se uvijek uspjevala izboriti sa nemirima, ovo ce biti samo jedan u nizu.

Marija12
Gost
Marija12

Mi smo ponosni na nasu crnu goru

Evaa
Gost
Evaa

Bravo Crna Goro

Zvoncica
Gost
Zvoncica

Odlucno!!

Marijana22
Gost
Marijana22

Na korak smo do naseg cilja

Niki_lutka
Gost
Niki_lutka

Samo u nedelju odlucno

Krimirad
Gost
Krimirad

U nedelju cemo slaviti nas uspjeh prema unapredjenju drzave

Sole
Gost
Sole

Tako je Crna Goro!

MajaOP
Gost
MajaOP

Imacete nasu podrsku na unaprijedimo 30og avgusta nasu drzavu! odlucno!

DarkoL
Gost
DarkoL

Nasu drzavu cemo samo unapredjivati necemo da je nazadimo

Cerkan38
Gost
Cerkan38

Tako je!

Zena_od_sultana
Gost
Zena_od_sultana

Odlucno za Crnu Goru!

Slikarka
Gost
Slikarka

Tako je👐 branimo nasu Crnu Goru od svih zlih ljudi koji hoce da je uniste prikrivajuci se laznim pricama. Necemo je dati ni sad ni nikad!

expert123
Gost
expert123

Da bi neko priznao rezultate izbora i cestitao pobjedniku treba da ima demokratski kapacitet za to. Veci dio opozicije u Crnoj Gori nema takav kapacitet i ne treba iskljuciti mogucnost da se ne priznaju rezultai izbora i da se pokusaju incidenti. U slucaju poraza opozicije oni ce i dalje govoriti da su izbori pokradeni i sve u tom stilu. I… Više »

Žarko
Gost
Žarko

Za razliku od drugih zemalja bivše države koje su prošle kroz teška stradanja, Crna Gora je ostala sačuvana. Da ništa drugo nijesu napravili, DPS zaslužuje podršku zbog sačuvanih života.To ne treba zaboraviti.

LadyM
Gost
LadyM

Ne mogu polagati pravo na nasu drzavu, ne mogu je pripojiti sa Srbijom vise.. 14 godina ne mogu da se osvijeste, pa kad cete visee?

Bizamala
Gost
Bizamala

Mogu da sanjaju da ce se Crnom Gorom opet upravljati iz Beograda, mogu da sanjaju da ce nam oduzeti svu imovinu koja se nalazi na nasoj teritoriji, mogu da sanjaju da ce nam oduzeti nezavisnost!!

Titograd
Gost
Titograd

Tacno tako, ne brani Crna Gora samo.sebe od četnika, vec brani i Balkan, da se ne sunovrati ponovo u jamu bratoubilastva! ODLUCNO, za brpj 8, za DPS, za gradjansku i evropsku Crnu Goru, malu Veliku drzavu, clanicu Nato, dostojanstveno i gordo, ka vazda!!
Da je vjecna Crna Gora!

Princeza07
Gost
Princeza07

Necemo teokratsku drzavu, samo slobodnu i nezavisnu Crnu Goru..

Sofija8
Gost
Sofija8

Koliko smo samo izlozeni napadima nacionalista sa svih strana, nacionalista koji zele da stvore veliku Srbiju.. Ali odbranice se CG u nedjelju, dosta nam je fasista, odbranice se CG kao i 2006 godine.

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Od ;ega se bre ti braniš.Neka vas,nek vam je sa srećom.Želim Crnogorcima sve što i sebi želim.Neka vas braćo.Ne znam kakvo zlo uđe u vas pa nas smatrate najvećim zlotvorima.Ako se ne osećaš kao Srbin,neka ako ti je tako lepše.Nemam ništa protiv sem velike tuge u srcu.

VEZIR
Gost
VEZIR

Jeremija,brate najbliži,protiv srba,srbije,nikad mržnja,naprotiv,simpatija,ljubav,saosjećanje.Ali protiv fašizma,primitivizma,četnika,uvreda,sve brate dragi.

Princeza07
Gost
Princeza07

Koliko smo samo izlozeni napadima nacionalista sa svih strana, nacionalista koji zele da stvore veliku Srbiju.. Ali odbranice se CG u nedjelju, dosta nam je fasista, odbranice se CG kao i 2006 godine.

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Koju bre veliku Srbiju.Pa ja ni u moju ulicu ne mogu da se izborim za prava.Ne stvarajte mržnju braćo.Ne valja to.

Milo
Gost
Milo

BROJ 8 ——Mir,ravnopravnost,Evropa,jaka CRNA GORA.

Crna_Dama
Gost
Crna_Dama

U nedjelju cemo odbraniti nasu najvecu svetinju, a to je nezavisnost Crne Gore!

kizo
Gost
kizo

Tako je nikoga ne mrzimo ali svoje nedamo.

Miroljub
Gost
Miroljub

Domaci izdajnici i posrbice sluze interesima tudje drzave a ne svojoj Crnoj Gori

Kika
Gost
Kika

Crnu Goru nece crkva i sveštenici vratiti u srednji vijek kada smo bili teokratska država

Bozidar
Gost
Bozidar

Neće i ne mogu jel ste vi već u srednjem vijeku.

Robin
Gost
Robin

Nece se vise Crnom Gorom upravljati iz Beograda ili nekih drugih centara moci

Lenka
Gost
Lenka

Crna Gora zeli da ide daljim putem razvoja i prosperiteta jer samo tamo možemo ostaviti mir i stabilnost

Ivanka
Gost
Ivanka

Odredjene grupacije zele Crnu Goru vratiti u 90te godine i to cemo sprijeciti

mrkela
Gost
mrkela

Vazda ti hvala dobri čovječe !

Teona
Gost
Teona

Mora se nastaviti sa daljim razvojem i napretkom nase drzave

Marko76
Gost
Marko76

Crna Gora ne smije dozvoliti da je vratie u proslost

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ako će te crnu goru,ko kotor i budvu za vrijeme vladavine opozicije,onda se narode pripremite ne za takvo stanje nego deset puta gore,zato dobro ono piše,u pamet se CRNOGORCI!?

Daca
Gost
Daca

Gospodine Čanak, CG će odbraniti svoju nezavisnost i pobijediti velikosrpski nacionalizam.

Младен
Gost
Младен

Ти си један мрзитељ другачијег става и мишљења. Пуна вам уста Европе а не можете да прихватите да постоји другачији став и мишљење. Зато вас народ и не подржава, као што вас не подржавају ни ови из ЕУ и Америке. Ништа горе нема од људи који износе ставове на острашћени начин вријеђајући друге, као овај фрустрирани г. Чанак.

Daca
Gost
Daca

Mladene ti si mrzitelj svega Crnogorskog.

Jovo
Gost
Jovo

Ti se Čanak ne pitaš nizašta! Ovo je direktno uplitanje Srbije u politiku nezavisne Crne Gore i nastojanje da se utiče na parlamentarne izbore!

Anonimous
Gost
Anonimous

Daaa? Čanak je vjerovatno najobjektivnije opisao situaciju, kao neko ko gleda sa strane. A ako želiš da vidiš pokušaje uticanja na izbore, pođi na srpske sajtove, vidi kako laju….

Milo
Gost
Milo

A sta je sa SPC,jeli ona utice na izbore.

radio ,, m"
Gost
radio ,, m"

Jovo ti si bagra nepismena , miješa se u unutrašnje stvari nezavisne C. Gore koja je najstarina u kontuitetu država na Balkanu zamisli starija i od Grčke koja je koliko i Srbija bila kolonija Turske …. Jovo nikad više 1918 g. branćemo je ovog puta ot tebe i tvojih otpadnika dok god svi traktori vas ne odvedu u beznađe ljuckog… Više »

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Ne moj bre brate,griota je,do juče si i ti Srbin bio.Želim ti sve najbolje.Ne možemo mi Srbi,ili kako nas vi zovete Srbijanci nikad da vas mrzimo,pa vi ste naša krv.

Bozidar
Gost
Bozidar

Ma da toliko je stara da su prvo došli Crnogorci i osnovali državu a onda su došle Amebe.

Emina
Gost
Emina

Kao Canak…svaka rijec na svoje mjesto, bez uvijanja i odmjereno !
Samo odlucno za Crnu Goru !!!!!

Čigra
Gost
Čigra

DPS ostvaruje apsolutnu pobjedu!

Sveznalica
Gost
Sveznalica

30-og ćemo stati na put izdajicama ove drzave !

Gorstak
Gost
Gorstak

A kako ces sebi stati na put,objasni.

Pulena
Gost
Pulena

Poslije 30. avgusta i jos jedne ubjedljive pobjede Crna Gora nastavlja evropskim putem. I sve to zahvaljujuci najboljoj partiji DPS-u

Crnooka
Gost
Crnooka

Neće se od naše Crne Gore praviti Srbija.

Kameleon
Gost
Kameleon

Nećemo dozvoliti da nam Crnom Gorom vlada SPC I ekipa.

Jare
Gost
Jare

Jos jednom cemo odbraniti nasu dzavu od dusmana.

Zena_od_sultana
Gost
Zena_od_sultana

Sigurnim korakom u nove pobjede!

Strelac
Gost
Strelac

U nedelju će opozicija da vidi koliko ima Crnogoraca.

Anonimous
Gost
Anonimous

I normalnih Srba.

Pivcee
Gost
Pivcee

30-og će da vide koliko je Crna Gora jaka!

Blog
Gost
Blog

Crnom Gorom će upravljati oni koji su jedini to i zaslužili, a to je DPS !

Zver
Gost
Zver

Nećemo dozvoliti da nam Crnu Goru vode neprijatelji!
DPS do pobjede !

Lepotica
Gost
Lepotica

U nedelju biramo našu domovinu. DPS!

Radule
Gost
Radule

U nedjelju biramo između moderne i nazadme Crne Gore. Izbor je jednostavan, i nema dileme da smo uz svoju državu!

Miki
Gost
Miki

Sve istina ziva, zivio gospodin Canak
u pamet se ljudi !!!

Radosav
Gost
Radosav

Od koga odbranjeni Serdare…?
Kako je vama ispran mozak moj brate…
A ovaj rijaliti igrac mi je najaci…

Rajak
Gost
Rajak

Crnu Goru cemo odbraniti! 🇲🇪

Dr V. Perunicic
Gost
Dr V. Perunicic

Ko je ovaj

Miki
Gost
Miki

Jedan veliki gospodin za razliku od tebe!!!

Titograd
Gost
Titograd

To ti je onaj od 7 normalnih srba.

Durban
Gost
Durban

Uz nasu kucu Crnu Goru

Lili
Gost
Lili

Opozicija želi da budemo u sastavu takozvane “Velike Srbije”. Nazadna opozicija ne može da ima ništa bez nazadne ideje.

Jarbol
Gost
Jarbol

DPS do pobjede

Zorica
Gost
Zorica

Nikad vise 1918

Sarica
Gost
Sarica

Narod je vidio sta se radi. Zato DPS pobjedjuje

Ivi99
Gost
Ivi99

DPS je jedina partija koja je na braniku CG

Đoma
Gost
Đoma

Narod je odavno odlučio. Želimo nezavisnu CG koja je dio Evrope. Ne želimo da budemo dio nečijih nacionalističkih planova.

Trubjela
Gost
Trubjela

Mnoge bolimo! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Vilusi
Gost
Vilusi

Na ove izbore branimo nasu drzavu!

Kuside
Gost
Kuside

Ne zelimo teoretsku vec evropsku drzavu!

Vasilije
Gost
Vasilije

Crna Gora mora da nastavi da ide evropskim putem. Ne treba nam povratak unazad. Nacionaliste poslati đe im je mjesto, u prošlost.

Svire
Gost
Svire

Ovo je mnogo više od parlamentarnih izbora. Ovo je borba za državu! 🇲🇪

Marsej 1934
Gost
Marsej 1934

Veliku gresku je napravila vlast koja od 2006 nije nista ili je sporo radila na crnogorskom indetitetu.takođe dozvoljavajući raznim srpskim fasistima da nekaznjeno rade protiv cg i nepostovanje njene himne i zastave!

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Odluceno je vec sve, Crna Gora ce biti odbranjena.
Krstas barjak i sokoli sivi
Vijace se dokle svijet zivi!🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Gorstak
Gost
Gorstak

Ti milu vojvodo on tebi serdare a oboica znate koja ste pestokupljevina

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Gorstak, vrati se u osnovnu skolu bar taj pravopis nauci majka mu stara 🙂

Boljka
Gost
Boljka

Tako je! Crnogorci su odlucili! 8 🇲🇪

Zoranko
Gost
Zoranko

Velikonacionalisticke ideje ce 30.avg biti porazene

Suncica
Gost
Suncica

Imamo jednu kucu i moramo biti uz nju! 🇲🇪

Biljka
Gost
Biljka

Srbima i opoziciji i smeta nasa nezavisnost i napredak ka EU

Marija28
Gost
Marija28

Kao sto je preśednik rekao svima nam drzava mora biti svetinja!

Cemenca
Gost
Cemenca

Ni pred vecim protivnicima nijesmo posrnuli! Da je vjecna 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Javorak
Gost
Javorak

Ovo je gradjanska CG!!

Povija
Gost
Povija

Veliki su napori i Srbije i Rusije usmjereni na CG.. U pamet se Crnogorci!

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Izgubiste vi pamet odavno.Ali sva sreća pa je to 1% Srba Crnogoraca.

Velimje
Gost
Velimje

Nacionalisti i cetnici mogu samo poraz da ocekuju

Bogetici
Gost
Bogetici

Necemo dozvoliti da nam zatru crnogorsko ime.

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Ko će bre da te zatre Srbine Crnogorče.Ne damo te Srpska Sparto.

Sanja
Gost
Sanja

Bravo i hvala gospodine Čanak. Uvijek prijatelj CG.

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Nije on prijatelj ni sam sebi.

Cetinje
Gost
Cetinje

Hvala Nenade,uvijek si govorio istinu i argumentovano i tebi i takvima su uvijek otvorene granice Drzave Crne Gore,za razliku od pojedinih Srpsko-cetnikih idealista kao i domacih izdajnika u Crnoj Gori.

Stabna
Gost
Stabna

Tako je, branimo evropske vrijednosti, a samim tim i bolji zivot gradjana ….

Milojica
Gost
Milojica

Odbranicemo evropsku ideju i put nase drzave ….

Aga
Gost
Aga

CG je izložena napadima nacionalista koji bi Veliku Srbiju i Rusije koja želi da ne pripadamo NATO, to je više nego očigledno.

Ribolovac
Gost
Ribolovac

Ne želimo teokratsku državu nego evropsku i modernu Crnu Goru!

Susnjar
Gost
Susnjar

I na ovim izborima branimo svetinju koja je veća od njihovih, a to je Crna Gora!

Breznica
Gost
Breznica

Za modernu, evropsku Crnu Goru! Odlucno!🇲🇪

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Canak je jedan od 1% srba koji barata zdravim razumom

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Meni se dpadaju ova poredjenja Pahlavijem i Homeinijem ! To dostignuti nivo demokratije u Crnoj Gori !

CrnogoracNk
Gost
CrnogoracNk

🤣🤣🤣 sve isti 30 godina

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Ovo je onaj iz onog rialitija “Parovi”

Sanja
Gost
Sanja

Zove te Risto da ti da dnevnicu da šetaš. Požuri

Pedja*
Gost
Pedja*

Jasno upozorenje. Nevjerujem da je aktuelna vlast CG bas toliko naivna da ce da proguta udicu.

Hevs
Gost
Hevs

Evo još jedan razlog da se DPS otjera u prošlost.
Za budućnost Crne Gore! 9!

Sanja
Gost
Sanja

Tužno i žalosno da bilo koji građanin Cg radi protiv sopstvene zemlje i u 21 vijeku dopusti da ga vode popovi i to popovi iz drugih dražava. Šta je sa zdravim razumom ljudi? Sinoć gledam masu ljudi koji urlaju Kosovo Srbija, nemaju maske, viču …

istina
Gost
istina

E ovako normalan covjek razmislja, bravo! A ne kao litijasi kojima je Risto isprao mozak…

Frojd
Gost
Frojd

Samo neka pokusavaju, ali treba da znaju jednu stvar, svako uplitanje druge drzave iazvace reakciju NATO alijanse, i to je ono sto ih zulja i plasi, a to znaju i srbija i rusija, stoga jedini koji mogu praviti probleme su ovi nasi jadnici koji se nece nimalo dobro provesti ukoliko dodje do incidenata, 2016 su se uvjerili da to nije… Više »

Rocky
Gost
Rocky

Vidise po lajkovima da nemaju sto da traze ovi posrnice prodate duashe koji ne priznaju svoju naciju crnogorsku. Najgori ljudi koji postoj sy oni koji sam sebe preziru

Frojd
Gost
Frojd

Upravo tako, i njima je jasno koliko je sati, kao i svih ovih godina, sanse nemaju da nista naprave jer su sprdnja realno..ostalo im je da setaju i blamiraju se , i dalje tvrrdim , ni oni ne znaju zbog cega. Stado je nekako pravi naziv za njih.

Velimir
Gost
Velimir

Jednom gospodin,uvijek gospodin!
Zali boze dje ovaj covjek svoju politicku karineru provodi!
Nikad shvacen u zemlji cuda,dje je cetnik najveca avetinja,dje se ide kod popa po pamet,dje nemaju prijatelja u svijetu!

Jeremija Krstić
Gost
Jeremija Krstić

Ima taj više nego ti.Pljuje po Srbiji i živi u njoj i nije ga sramota.

HIT
Gost
HIT

Evo ga jos nedan Vucicev djak
😃😃😃😃

russ
Gost
russ

Ko nas sve brani, majka nam kukala… 🙉🙉🙉

Dragica
Gost
Dragica

Kakav god da je,bolji je od nasih izdajnika.

Prasac
Gost
Prasac

Dobar vam je ovaj Canak,toliko kredibilan,da sam kaze ni cenzus nije prosao…

Frojd
Gost
Frojd

kako ce proci u zatucanoj zemlji kakva je srbija

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ti si poznat po tome što si dobar na braniku i što te mnogo vole i što si mnogo cijenjen u Srbjji i to tako što ne možes ni cenzus ns izorima proći.Na ovom portalu ti se daje prostor samo zbog togs što si spreman da za potrebe ove vlasti pljuješ opoziciju i ni zbog čega drugog dok samo tvoja… Više »

Send this to a friend