Politika Budućnost regiona su puste zemlje ako se nešto ne preduzme

Čanak: Rusija se neće lako odreći uporišta u Crnoj Gori

Nenad Čanak

Balkan je uvijek bio mjesto sukobljavanja interesa. Veliki uticaj EU na Balkanu je doveo do sužavanja prostora Rusiji da ima svoje uporište na tom prostoru. Ona se tih uporišta u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i djelimično u Sjevernoj Makedoniji bez, nadajmo se samo političk, borbe neće lako odreći, kaže predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak za Pobjedu.

“U tom smislu, kombinacija tenzija Istok-Zapad, kombinovana sa tipom suštinski konfliktnih rukovodstava na Zapadnom Balkanu (kada kažem konfliktnih mislim na rukovodstva ko ja opstaju na konfliktima među bivšim republikama Jugoslavije) i međunarodnim trendom diletantizacije vrhunske politike vodi u sve opasnije koordinate kriminalizovanja i antidemokratizovanja čitavog regiona”, navodi on.

To dokidanje demokratije je, kako ističe Čanak, sve vidljivije kroz marginalizaciju državnih institucija, ali i sa sve više sve desnijih i sve konzervativnijih polazišta.

“Svemu što sam rekao, najbolje svedoči masovni odlazak mladih i obrazovnih ljudi iz čitavog regiona. Bez obzira da li su države iz kojih se odvija članice EU ili nijesu. Budućnost regiona je, ako se nešto hitno ne preduzme, budućnost pustih zemalja”, upozorava on.

Na pitanje da li će Srbija priznati Kosovo budući da će se u rješavanje ovog pitanja sada ozbiljnije uključiti i SAD, Čanka ocjenjuje da je to problem dokle god za njega postoji rješenje.

“Kada za problem ne postoji rješenje, on prestaje da bude problem i postaje okolnost. U tom smislu, nezavisnost Kosova je okolnost, a ne problem. Problem je kako to objasniti onima koji nijesu prošli detoksikaciju otrova kojima su obilato napajani devedesetih. I tu nijedan strani faktor ne može pomoći nikako drugačije nego pomaganjem suočavanja sa prošloću u Srbiji. To važi i za Hrvatsku u kojoj svjedočimo sada sve masovnijem revizionizmu istorije na štetu svih demokratskih i građanski orijentisaih snaga, što će po sistemu spojenih sudova, samo podizati tenzije u člitavom regionu. Da Kosovo nije dnevnopolitička stvar, odavno bi postojale zajedničke naučne komisije prištinskog, beogradskog, novosadskog, skopskog, podgoričkog, sarajevskog i zagrebačkog univerziteta koje bi se bavile preciziranjem istorij skih činjenica iz bliske prošlosti. Jer, bez zajed ničke istorije teško da se može napraviti koherentna slika zajedničkom smislu. Ovako, parcijalne istorije sluze samo kao pseudoistorijska podloga za opravdavanje budućih sukobljavanja”, navodi on.

Što se tiče crkvenog pitanja, Čanak smatra da je Sbija zemlja u kojoj se toliko stvari podrazumijeva da je skoro nemoguće bilo šta razumjeti.

“Sa jedne strane, Ustav Srbije jasno kaže da je crkva odvojena od države. A, sa druge strane, gledali smo kako se unosi badnjak u zgradu Predsjedništva Srbije, kako Ministarstvo unutrašnjih poslova slavi krsnu slavu i kako sveštenici ulaze u redovan sastav Vojske Srbije. SPC u Srbiji nema snagu kakvu ima npr. katolička crkva u Hrvatskoj, ali i dalje je dobrodošao politički saveznik bezmalo svima. I vlasti i opoziciji. Zato su toliko tihi i ignorisani glasovi koji postavljaju pitanja o eklatantnim skandalima pedofilije i drugih seksualnijh kriminalnih djela, neplaćanja poreza i izdvojenosti crkve iz državnog sistema, pa do vraćanja imovine koja se potom kao u slučaju nekih šuma besomučno eksploatiše i uništava”, zaključuje on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
murko
Gost
murko

Pravoslavnima smeta napredak Crne Gore. Ugled zemlje raste. BDP je 40% veci, uskoro ce i plate da idu gore. Milo je covek od ugleda i autoriteta. Strani drzavnici ga konsultuju kada imaju probleme u vlastitim drzavama. Napreduje i Canak. Presao je 150 kg.

Fileopg
Gost
Fileopg

svaka čast za ovog velikog gospodina, časnog i pametnog čovjeka…

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Nit je gospodib, nt je casan, a najmanje pametan, raspitaj se malo o njemu ko je, sto je sta je govorio i radio pa napisi nesto

Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

Najveci “Vojvodjani” su ovi kao Čanak cija porodica prvi put vidi Vojvodinu krajem 19. vijeka..

Fileopg
Gost
Fileopg

otac mu je bio gradonačelnik Novog Sada dok su tvoji čuvali pokoju kozu ili goveda…

Albanski Alpi
Gost
Albanski Alpi

Djed mu je iz Korenice i Canak je za stare vojvodjane dodjos.. svaka cast za oca ali ovaj Srbin krajisnik vjesto krije svoje porjeklo kao i svoje ucesce u napadi na Vukovar..

Bojica
Gost
Bojica

Rusiji smeta stabilnost koja vlada ZB i jacanje Cg.

Marelica
Gost
Marelica

Za razliku od Srbije CG njeguje dobre odnose sa drzavama iz regiona, zato i biljezi napredak iz godine u godinu, jer se posvetila pitanjima koja se licno ticu nje i gradjana CG.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Bot br 2

Sirena92
Gost
Sirena92

Rusiji ocigledno smeta Cg, jer njen napredak bode oci mnogima.

Crnogorac45
Gost
Crnogorac45

Rusija tezi jacanju svog uticaja na ZB. A Crna Gora se nasla na tom putu i postala prepreka Rusiji.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Bot…. .

Srna
Gost
Srna

Za razliku od Rusije Crna Gora napreduje iz dana u dan pa nam je jasno otkud ta zavist i pokušaj da joj se napakosti.

Dakica
Gost
Dakica

Vidi se dje je Rusija,nidje
A dje Crna Gora.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nedje?

Kosta
Gost
Kosta

Za sve zemlje Balkana je najbitnije da se okrenu jacanju svoje zemlje i samim tim i region ce biti stabilniji!

CiciMici
Gost
CiciMici

Uzalud Rusiji sve, ljubomora je pojede

Azra01
Gost
Azra01

Rusiji je odavno propao svaki plan gdje je htjela uništiti Crnu Goru

goran1978
Gost
goran1978

Rusija je odavno imala pik na Balkanu i gleda samo kako ce svoje interese da zadovolje preko ledja drugih drzava.

Vidoje
Gost
Vidoje

Je li ovo onaj što bije ljude štapom po kafanama? Kako CDM ima osjećaj koga treba da promoviše.

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Vise mene brinu ovi izmedju nase crne gore i tvoje vojvodine 😉

Liberal
Gost
Liberal

Dzabe im sve,eno kako Milo isponizava putina posle drzavnog udara pa ovaj ne smje ni rijec rec

Stefo12
Gost
Stefo12

Najveci problem ove drzave je tiha okupacija,malo po malo pa se otvori poneki ruski bar dje ni konobar ne zna crnogorski a ne gosti ,a da o ruskom doktoru i katarini velikoj ni ne pricamo

Apiss
Gost
Apiss

Sa ovakvim ekspertima tipa Chanak, samo ste za duboki prezir.

Apiss
Gost
Apiss

hahaha, Kako admin lupa lajkove i dislajkove. kad vec nece citaoci:)

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Trebalo je reći: Crnogorci se neće lako odreći Rusije!

Kutinjo
Gost
Kutinjo

Ovaj lik 6. Septembra ulazi u Zadtugu.

Kutinjo
Gost
Kutinjo

P.S. U Zadrugu i eto toliko o njegovoj ozbiljnosti.

Mrgud
Gost
Mrgud

Veliki covjek . . .kuku majko ko sve daje komentare .

Montenegrin
Gost
Montenegrin

U pravu si 1000%,ako si mislio na sebe!

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Jest veliki po tezini 😂😂😂

Micko
Gost
Micko

E vala nije bio odavno-tekst nemam zivaca da citam-jedno te isto.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Klasika-ne procita text,ali zato ima komentar!! Zato nam je Balkan meden!

Thor
Gost
Thor

Tesko je to, kad su ulozili preko 5 milijardi, i ne samo to vec se vrsi i tiha okupacija. Dodjite do Budve malo da vidite koliko Rusa ima. Ja radim u jednoj agenciji za nekretnine i odgovorno tvrdim prema mojim istrazivanjima da je preko 13.000 nekretnina na prostoru od Krimovice do Buljarice u vlasnistvu Ruskih familija. I ne samo to,… Više »

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Čuš,biće ih više nego Bošnjaka i Albanaca. Odakle si ti Thor da mi je znati,te toliko žališ što će braća Rusi nadvladati Bošnjake i Albance. Bog te čuo, aline vjerujem ti.

Thor
Gost
Thor

Ja sam sa Svetog Stefana. I nemam nista protiv nikoga, ali previse ih je, i previse se bahate. To mi smeta. U CG je vec oko 25.000 Rusa sa permanenetnim boravkom po 3.000 Bjelorusa i sve je vise Ukrajinaca koji dolaze. U principu Rusi konstantno kupuju nekretnine, i ne nazire se kraj uopste. Kao da je sam Putin naredio tihu… Više »

Peruta
Gost
Peruta

Tebi bi Albanci i Bošnjaci baš legli kad bi doselili na Sveti Stefan. Donijeli bi kulturu i progres,napravili par džamija i poslastičarnica,pa da svi uživamo,ako nas zapadne da se približimo Svetom Stefanu.

luka
Gost
luka

Divan si ,iz ovog komentara se uopste ne da zakljuciti da si ,sovinista.strah ,panika.Zao ti sto ne kupuju turci i Albanci.

Njegus
Gost
Njegus

Pa trebalo je primijeniti princip reciprotiteta kod kupovine nekretnina. Cak i to, sobzirom na velicinu Crne Gore bi bilo nepravedno. Ali o tome je trebalo misliti prije deset i vise godina, a i za to neko prima plate sa svim benificijama koji idu uz takav posao.

Pedja
Gost
Pedja

Rusi ce biti problem kad budu imali pravo glasa , sad ne .

Thor
Gost
Thor

Iz pouzdanih izvora znam da su pokusali da osnuju 2 politicke partije da zastupaju interese svojih gradjana ali im je na drzavnom nivou udarena packa. Za sad nista od toga. I dobro je sto je tako. Jos da nam oni kroje sudbinu, kako da ne.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Nasa vlada ne predupredjuje Nista…ona reaguje na dogodjeno,a to je razlika izmedju ozbiljne i neozbiljne politike! Budva je ,malo je reci ,devastirana,ali sta smo naucili iz toga?!?! Sad u Niksicu zgradu na zgradu zidaju,i grad kroz koji si mogao da setas u sred ljeta da ne izadjes iz hladovine postaje betonjerka,bez drveca,parkinga….

Rvz
Gost
Rvz

I Turaka

Apiss
Gost
Apiss

Kakva gomila gluposti. Ovog lika niko ne ferma ni u Srbiji, a kamoli kada pise narucene tekstove u CG.

Send this to a friend