Politika

Ćatović: Žene su ohrabrenje, snaga i neophodna promjena za političku scenu Crne Gore

Maja Ćatović

Žene su ohrabrenje, snaga i neophodna promjena za ukupnu političku scenu Crne Gore, poručila je članica Ženske političke mreže Marija Ćatović.

Marija Ćatović za FB stranicu Ženske političke mreže govori o svom životnom putu, šta za nju predstavlja ŽPM, kao i šta treba uraditi da bi se unaprijedio položaj žena u Crnoj Gori.

Ko je Maja Ćatović – političarka, Kotoranka, humanistkinja…?

“Marija Dabinović je moje rođeno ime. Javnost me zna kao Maju, i meni je lično najdraže da mi se tako i obraćaju. Rođena sam u staroj kotorskoj porodici moreplovaca i brodovlasnika. Moj životni izabranik Stanko Ćatović je, slucajno ili ne, takođe pomorac. U braku smo 50 godina i imamo tri sina i petoro unučadi”, kazala je Ćatović.

Svoj životni i radni vijek provela je u Kotoru i u Crnoj Gori.

“Tu sam učila školu, studirala, formirala porodicu, radila i bavila se političkim radom, ali i onim građanskim, aktivističkim i humanitarnim. Radna iskustva sticala sam u privredi, u „Jugopetrolu“ gdje sam stekla brojna prijateljstva, ali i slavila brojne poslovne uspjehe. I danas sve te godine pamtim po dobroj energiji i velikom radnom elenu koji smo svi imali. Stoga se uvijek rado sjetim dodijeljene specijalne nagrade za izuzetno zalaganje i doprinos Jugopetrolu”, ističe Ćatović.

Od ’85 godine se aktivno bavi pravima žena.

“Posebno sam ponosna na svoj politički angažman sa ženama Kotora 1990. godine, kada smo u organizovale miting protiv rata na kotorskom trgu i u tim teškim danima za cijeli Balkan digle glas u borbi za mir. Takođe sam bila koordinatorka “Žena Mediterana“ sa sjedištem u Đenovi u Italiji.

Crnogorska javnost je najviše zna kroz politički rad u DPS-u i kroz političke funkcije koje je obavljala.

“Od 2002. do 2008. bila sam poslanica u Parlamentu Crne Gore, pa ponovo izabrana u novembru 2014. godine i do danas obavljam tu funkciju. Uvijek rado ističem poseban uspjeh u politici, a to je da sam neposredno od strane građana 2005 godine izabrana za predsjednicu Opštine Kotor na pet godina i ponovo neposredno od strane građana birana 2010. godine na drugi mandat od pet godina. Za mene je to posebna vrijednost, a vjerujem da nije veliki broj političara koji se mogu istim uspjehom pohvaliti”, navodi Ćatović.

Komentarišući šta za nju predstavlja Ženska politička mreža i koliko je jedna takva organizacija nedostajala Crnoj Gori, Ćatović ističe da ŽPM predstavlja duh zaboravljene kulture političkog dijaloga koja je osnova demokratije.

MAJA ĆATOVIĆ: ŽENE SU OHRABRENJE, SNAGA I NEOPHODNA PROMJENA ZA UKUPNU POLITIČKU SCENUMarija Ćatović za FB stranicu…

Posted by ŽENSKA POLITIČKA MREŽA CG on Friday, May 31, 2019

“Političarke različitih političkih grupacija, različitih ideologija i stavova uspjele su naći zajedničke teme oko kojih se mogu složiti i predložile konkretne mjere i korake za dalje unapređenje izbornog zakonodavstva i povećanje broja žena u politici, ali i drugih važnih teme poput razvoja ženskog preduzetništva, borbi protiv nasilja i sl”, navodi Ćatović.

Prema njenim riječima, žensko biračko tijelo u Crnoj Gori prelazi 50 odsto ukupnog broja i udruženi rad i djelovanje političarki predstavlja jasnu poruku da je vrijeme za novu stranicu političke istorije.

“Ženska politička mreža je hrabar iskorak žena u veoma zahtjevnom kontekstu, koje svojim djelovanjem daju primjer principijelne borbe za ljudska i politička prava, za demokratizaciju društva i za politiku po mjeri svih građana i građanki. Konačno, na svom evropskom putu smo se jasno opredijelili za ove vrijednosti i to spaja cijelo crnogorsko društvo baš kao što je spaja Ženska politička mreža”, kazala je Ćatović.

Otkriva i koje su to ključne promjene do kojih treba doći da bi se srušio zid predrasuda i stereotipa, odnosno kako bi žene u Crnoj Gori u većem broju učestvovale na mjestima odlučivanja.

“Kao političarka, mogu reći da se strategije, zakoni i politike značajno brže i laše mijenjaju od ljudske svijesti. I dok je izuzetno važno da kontinuirano radimo na unapređenju zakonskih okvira, od ključnog je značaja da radimo i na promjeni koja mora da se desi u nama samima, a to je promjena percepcija i stavova”, ocijenila je Ćatović.

Stoga, dodaje ona, edukacije koje ŽPM realizuje kroz sve političke partije primjer su važnosti stalnog učenja.

“Ove edukacije imaju trasformativnu moć i nude ohrabrenje i potvrdu, da zajedničkim i snažnim djelovanjem možemo promijeniti i naše partije i cijelu političku scenu, i ponuditi nove politike poput programa podrške ženskom preduzetništvu kroz bespovratna sredstva”, ističe Ćatović.

ŽPM uspjela je, ističe ona, da zajedničkim političkim djelovanjem osigura da opštine opredijele posebna budžetska sredstva za preduzetnice.

“A danas pomno pratimo koliko se opštine razlikuju u realizaciji, u zavisnosti od razumijevanja ovih politika i naprednosti rukovodstva. Tako naše opredjeljenje da imamo više žena u politici postaje još jače i ŽPM će istrajati u borbi za veće učešće žena u politici”, zaključila je Ćatović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LIDO
Gost
LIDO

ZENA KOJA JE UNISTILA KOTOR

Sonja
Gost
Sonja

Gospodjo Ćatović,
Imate veliku podrsku zena u Kotoru i uopste primorju. Znamo koliko ste energije i vremena ulozili kako bi se rijesili goruci problemi: vodovod, kanalizacija, putevi, itd..itd… Isto tako pretpostavljamo kako i zasto nijeste vise aktivni u Kotoru. Vjerujte, Vi ste potrebni gradjanima i nasem gradu. Razmislite!!! Respekt!!!

Ajde de
Gost
Ajde de

Хахаха

Send this to a friend