Politika

CDT pokreće Raskrinkavanje: Suzbiti medijske manipulacije

Centar za demokratsku traziciju (CDT) će, u saradnji sa Udruženjem građana „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovine (BiH), od jeseni u Crnoj Gori pokreniti platformu Raskrinkavanje, koja će pratitit medijske objave i provjeravati kredibilnost istih, u cilju suzbijanja medijske manipulacije.

To je, saopšteno u CDT-u, tokom gostovanja predsjednika Udruženja građana “Zašto ne”, Darka Brkana, čije je Udruženje pokrenulo platformu “Raskrinkavanje.ba”, ističući da je većina političkih priča povezana i da je nemoguće ograničiti analizu na jednu državu.

„Biće mi jako drago kada počne sa radom platforma Raskrinkavanje u Crnoj Gori, jer ćemo tada moći dijeliti kapacitete i resurse, pomagati jedni drugima i zajedno birati članke“, poručio je Brkan.

On je kazao da je ta organizacija, od osnivanje platforme Raskrinkavanje.ba, obavila više od 400 analiza, u koje su bili uključeni medijski izvještaji o BiH ili su čitani u toj državi.

„U prethodnih osam mjeseci, napravili smo bazu u kojoj se nalazi 750 medija koji su proizveli neku vrstu medijske manipulacije, koje smo mi analizirali, dokazali i objavili. Svaki od tih medija ima osnovne elemente medija, objavljuje vijesti, ima autorstvo, vrlo često tekstovi nisu potpisani, ima stranicu na kojoj objavljuje vijesti“, naveo je Brkan.

On je rekao da su se na platformi Raskrinkavanje.ba našle teme iz Crne Gore, o NATO integracijama, koje su, kako je rekao, jako povezane sa BiH, izbori u Crnoj Gori, kao i o uticaju Rusije.

„Među 750 medija koje se nalaze u bazi, ima jako puno i crnogorskih medija. Naša metodologija ne isključuje druge medije iz regiona, ukoliko pišu o BiH, odnosno ukoliko su čitani“, pojasnio je Brkan.

On je rekao da su sve četiri novinske agencije u BiH analizirane, zbog sadržaja koji su objavljivale, što je, kako je ocijenio, porazno.

„To su gatekeeperi, čuvari koji kontrolišu informacije. Te informacije koje izađu iz novinskih agencija moraju biti tačne“, istakao je Brkan.

Kako je ocijenio, sa napretkom tehnologije i promjenom načina plasiranja sadržaja, konzumenti su postali izloženiji medijskim manipulacijama.

„Na početku smo se fokusirali samo na nalaženje lažnih vijesti, međutim shvatili smo da na medijskoj sceni postoji veoma veliki broj različitih vrsta medijske manipulacije. Osnovna metoda u našim analizama je provjera činjenica, nakon čega objavljujemo analizu u javnosti“, rekao je Brkan.

On je poručio da je glavni problem konzumenata medija nerazlikovanje kredibilnih izvora i da, kako je rekao, moraju naučiti da drugačije konzumiraju ponuđene sadržaje.

„Onda kada konzumenti nauče to razlikovati, napravićemo veliki uspjeh u medijskoj pismenosti, jer je upravo medijska pismenost ključni problem. Mnogo više lažnog sadržaja se proizvede za dan, nego što mi uspijemo za godinu dana obraditi i izanalizirati“, poručio je Brkan.

On je poručio da je neophodna promjena doživljaja plasiranog sadržaja i rezonovanja istog.

„Suština problema lažnih vijesti nije u njihovoj proizvodnji, već u percepciji ljudi koji konzumiraju medijski sadržaj. Sve manje, u konzumaciji sadržaja, ne razmatramo činjenice pogotovo ako našoj ideološkoj percepciji odgovara informacija koju primamo“, ocijenio je Brkan.

Prema njegovim riječima, lažne vijesti imaju mnogo lakši i brži pristup publici.

„Ne bavimo se uredništvom u tolikoj mjeri iz razloga što nemamo vremena. Toliko nam prijava građana dolazi da ne stižemo da se bavimo standardnim izborom članaka, osim ukoliko ne uvidimo da je nešto politički bitno i ako su pitanja sigurnosti ili zdravlja. Više od 80 odsto članaka koje objavimo su zapravo prijave građana“, rekao je Brkan.

Kako je kazao, platforma Raskrinkavanje.ba uživa veliku podršku državnih institucija u BiH.

„Uprava policije je uvijek raspoložena za saradnju i odgovaraju nam u roku od dan. U nama prepoznaju kanal za provjeri informacija i uspostavili smo jako dobru saradnju“, rekao je Brkan.

Send this to a friend