Politika

CDU: Crna Gora spremna da postane punopravna članica NATO-a

Crna Gora je ispunila sve zadatke iz NATO agende, te  je spremna da postane punopravna članica Alijanse, ocijenili su poslanici Hrišćansko-demokratske unije (Christlich-Demokratische Union – CDU) iz Pokrajinskog parlamenta Saksonije-Anhalta i predstavnici Fondacije Konrad Adenauer tokom sastanka sa ministrom odbrane, Predragom Boškovićem.

“Crnogorsko članstvo u NATO šalje jasnu poruku da je vrijedan i predan rad garant uspjeha”, kazali su poslanici Pokrajinskog parlamenta, pritom ističući veliki značaj crnogorskog članstva za stabilnost Balkana, Mediterana i Evrope uopšte.

Bošković je istakao da se Njemačka  tokom procesa evroatlantskih integracija izdvojila kao jedan od najvažnijih partnera Crne Gore, pružajući snažnu podršku reformama sistema odbrane, kako kroz pomoć u školovanju i bilateralne aktivnosti, tako i kroz brojne donacije.

“Zajednički angažman dvije vojske, najprije u ISAF misiji, a potom i u misiji Resolute Support, svjedoče o visokom stepenu povjerenja između dvije države”, naglasio je Bošković.

Bošković je kazao da je crnogorski odbrambeni sektor tokom evroatlantskih integracija predano radio na reformama radi unaprjeđenja sistema odbrane i postizanja potrebnog nivoa interoperabilnosti sa NATO i naglasio da zaposleni u Ministarstvu i Vojsci Crne Gore intenzivno rade, kako bi po učlanjenju u punom kapacitetu stali rame uz rame sa saveznicima i odgovorili na zadatke i obaveze koji su pred nama.

On je upoznao prisutne da je 26 od 28 članica NATO ratifikovalo Protokol i deponovalo instrument ratifikacije u State Department, da se do kraja nedjelje očekuje ratifikacija Španije, a do 1. juna završetak predviđenih procedura u Holandiji.

Poslanici CDU iz Saksonije-Anhalta su izrazili zadovoljstvo zbog odlične saradnje dvije države u oblasti odbrane, kao i zbog prilike da se sastanu sa ministrom Predragom Boškovićem, uz uvjerenje da će članstvo u NATO stvoriti nove mogućnosti za saradnju Crne Gore i Njemačke.

Ministar Bošković se zahvalio prisutnima na posjeti, dodavši da se nada da će imati priliku da ponovo posjete Crnu Goru kada bude imala status punopravne članice Alijanse.

 

Send this to a friend