Politika

CEAS čestita članstvo u NATO: I Srbija da krene stopama CG

Centar za evroatlantske studije iz Beograda CEAS čestita svim građanima Crne Gore, Vladi, političkim i drugim akterima javnog života Crne Gore, a posebno kolegama iz nevladinog sektora koji su se aktivno uključili u kampanju zagovaranja članstva u NATO-u, ne libeći se da u njoj otvore i na pravi način odgovore i na najteža pitanja.

“Pokazali ste vrlo zavidan stepen razumijevanja novih geostrateških okolnosti, političkog i građanskog liderstva umjesto populizma i hrabrosti da se izborite za svoja ubjeđenja – evroatlantsku Crnu Goru, sprovodeći nerijetko vrlo zahtjevne reforme. Vaše iskustvo u odnosima sa NATO, uključujući i ogromne traume zbog NATO vazdušne kampanje protiv tadašnje SRJ, odnos prema novom statusu Kosova, i dalje otvorenog pitanja nasljeđa ratnih zločina nad albanskim civilima izvršenim od strane pripadnika oružanih snaga SRJ 1999. godine i s njima povezanim pripadnicima paravojnih i parapolicijskih jedinica, naslijeđeno komplikovano stanje u sistemu bezbjednosti, okolnosti u kojima se odvijaju vaše evropske integracije kao i aktivno nedemokratsko i nasilno podrivanje crnogorske suverenosti od strane Ruske Federacije i njenih plaćenika i saradnika, vrlo je slično srpskom iskustvu”, kazali su u CEAS-u.

S druge strane, dodaju oni, NATO i zemlje članice su prijemom Crne Gore pokazale da je politika otvorenih vrata i dalje na snazi što je izuzetno dobra vijest za ostale zemlje regiona Zapadnog Balkana.

“Iskreno se nadamo da će se i u Srbiji, a i kao posljedica vašeg uspješnog primera, što prije formirati kritična masa aktivista i političara koja će biti u stanju da konačno javnosti nametne i temu značaja što bržeg pristupanja Srbije NATO-u. Vremena za dodatno čekanje i kalkulisanje više nema, što zbog geopolitičkih i bezbednosnih izazova i pretnji na koje sami ne možemo odgovoriti, što zbog obezbeđivanja demokratske i stabilne
atmosfere za nastavak evropskih integracija bez nedemokratskog podrivanja spolja”, poručili su oni.

Send this to a friend