Politika

Češka podržava evropski put Crne Gore, očekuje se nastavak mjerljivih rezultata

Sa sastanka

Češka će, kao veliki prijatelj politike proširenja nastaviti da podržava evropski put Crne Gore, uz očekivanje da naša država nastavi sa postizanjem mjerljivih rezultata, poruka je sa sastanaka koje je crnogorska delegacija dobila tokom radne posjete Pragu.

Crnogorska delegacija koju je, kako je saopšteno, predvodio državni sekretar Ministarstva evropskih poslova Aleksandar Mašković, a u kojoj je bila i generalna direktorica za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Snežana Radović, boravila je u radnoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova Češke, u okviru predsjedavanja te države Savjetom EU.

“Tokom više sastanaka sa predstavnicima ministarstava vanjskih poslova, pravde, trgovine i kabineta predsjednika Vlade Češke, razmijenjena su mišljenja u vezi sa koordinacijom pregovaračkog procesa s ciljem unapređenja dinamike i kvaliteta procesa evropske integracije Crne Gore”, kazali su iz generalnog Sekretarijata Vlade.

Zamjenik ministra za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Jaroslav Kurfurst je pohvalio stoprocentnu usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i pridruživanje sankcijama prema Rusiji zbog izvršene agresije na Ukrajinu, čime je, kako navode,  “naša država pokazala privrženost evropskim vrijednostima”.

“Upravo to što pomažemo jedni drugima čini da imamo porodicu naroda. I to je glavna razlika između Evrope i Evropske unije”, kazao je Kurfurst.

On je prenio punu podršku Češke crnogorskim naporima za dostizanje punopravnog članstva u EU. Istakao je da je važno pokazati dobre rezultate u narednih par mjeseci kako bi predstojeći godišnji izvještaj EK za Crnu Goru bio što bolji.

Državni sekretar Mašković je zahvalio na dosadašnjoj podršci Češke u ispunjavanju obaveza prema članstvu u EU.

On je istakao da je “Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena ubrzanju procesa pristupanja EU”.

U tom kontekstu je, kako se navodi, upoznao sagovornike sa aktuelnim i planiranim aktivnostima usmjerenim na ispunjenje ključnih obaveza sa evropske agende.

“Predsjedavanje Češke EU je od izuzetnog značaja za Crnu Goru i, naša očekivanja su da, na temelju rezultata koje ostvarujemo, dobijemo dobre poruke iz EU na Međuvladinoj konferenciji u decembru“, kazao je Mašković.

Iz Sekretarijata navode da su dvije strane razmijenile mišljenja o konkretnim oblastima saradnje u kojima bi iskustvo predstavnika administracije Češke bilo korisno crnogorskoj strani za uspješno ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa.

Send this to a friend