Politika

Čestitke povodom Dana opštine Žabljak

Žabljak
Žabljak

Predsjednik SNP-a, Vladimir Joković, čestitao je Dan opštine Žabljak, predsjedniku Opštine Žabljak, Radošu Žugiću i predsjedniku Skupštine opštine Žabljak, Ivanu Popoviću.

“Sa zadovoljstvom upućujem srdačne čestitke u ime SNP CG, kao i u svoje lično ime, vama i svim građankama i građanima Žabljaka, povodom Dana opštine. Ovaj dan simbolizuje nepokolebljivo herojstvo građana ovog durmitorskog kraja u antifašističkoj borbi, čime je utkano junaštvo Durmitoraca u prelijepe ljepote Žabljaka”, kazao je Joković.

Poznat po svojoj izuzetno lijepoj prirodi, predsjednik SNP-a kaže da je Žabljak  postao veliki turistički centar, koji privlači brojne turiste iz cijelog svijeta.

“Uvjeren sam da će Opština Žabljak i u narednom periodu biti prepoznatljiva po uspješnoj valorizaciji svih svojih prirodnih resursa i nastaviti da bude centar zimskog i ljetnjeg turizma, zahvaljujući kojem je Crna Gora istaknuta na listi najpoželjnijih top destinacija”, poručuje Joković.

Ministar javne uprave Marash Dukaj, čestitao je 17. septembar, Dan opštine Žabljak, predsjedniku Opštine Žabljak, Radošu Žugiću i predsjedniku Skupštine opštine Žabljak, Ivanu Popoviću.

“Sa zadovoljstvom upućujem najsrdačnije čestitke, kako u ime Ministarstva javne uprave, tako i u svoje lično ime, vama i svim građankama i građanima Žabljaka, povodom 17. septembra, Dana opštine. Sama riječ Žabljak, asocira na neopisivo lijepu prirodu koja je prepoznata i zahvaljujući kojoj je Žabljak postao turistički dragulj, privlačeći tako turiste iz cijelog svijeta. Broj noćenja, dostignut samo tokom avgusta, a tek tokom cijele ljetnje sezone, je neprocjenjiv resurs i doprinos razvojnom potencijalu Žabljaka. Bogata turistička ponuda, razvoj poljoprivrede i šumarstva, neki su od mnogih progresivnih aspekata koje je opština Žabljak postigla, dodajući tu napor da se ova opština transformiše u investicioni i razvojni centar”, rekao je Dukaj.

Ističe, ono što prepoznajemo i podržavamo jeste podrška koju opština pruža mladima u otvaranju sopstvenog biznisa.

“Ministarstvo javne uprave nastavlja sa podrškom opštini Žabljak u oblasti reforme javne uprave i digitalizacije, kroz realizaciju zajedničkih programa i projekata. Uz najbolje želje vama, svim građankama i građanima Žabljaka, još jednom čestitam 17. septembar”, kazao je Dukaj.

Čestitka Borovinić Bojović

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Podgorice Jelena Borovinić Bojović čestitala je rukovodstvu i svim građanima Žabljaka 17. septembar, Dan opštine. Borovinić Bojović je uputila telegram čestitke predsjedniku Skupštine Opštine Žabljak Ivanu Popoviću i predsjedniku Opštine Žabljak Radošu Žugiću navodeći sljedeće:

,,Vama lično, svim ostalim članovima rukovodstva, odbornicima i svim građanima Žabljaka čestitam Dan opštine.

Septembar je mjesec kada se Žabljačani sa razlogom osjećaju ponosno, budući da proslavljaju 9. septembar, Dan Nacionalnog parka Durmitor, a danas i Dan opštine. O ljepotama Žabljaka dovoljno govori činjenica da je u njegovom jezgru najposjećeniji nacionalni park u Crnoj Gori, koji je zavrijedio da bude i na UNESKO-voj listi svjetske kulturne i prirodne baštine. Pored ovog prirodnog bogatstva, Žabljačani se mogu ponositi doprinosom koji su nesebično dali u cilju očuvanja tradicionalnih crnogorskih vrijednosti i borbi protiv fašizma.

Sigurna sam da će, uz odgovorno rukovodstvo, Opština Žabljak i u narednom periodu biti prepoznatljiva po uspješnoj valorizaciji svih svojih prirodnih resursa i nastaviti da bude centar zimskog i ljetnjeg turizma, zahvaljujući kojem je i Crna Gora posebno vidljiva na međunarodnoj turističkoj mapi.”

Čestitka Bečića

“U ime Demokratske Crne Gore i svoje ime, predsjedniku Opštine, Radošu Žugiću, predsjedniku Skupštine opštine, Ivanu Popoviću, kao i svim građankama i građanima Žabljaka čestitam 17. septembar, Dan opštine Žabljak.

Na ovaj dan, koji simbolizuje nepokolebljivu snagu i odanost herojskih Durmitoraca u oslobađanju ovog neprocjenjivog dragulja Crne Gore, podsjećamo se na činjenicu da je Žabljak ne samo prirodni fenomen nego i istorijski bedem antifašističkog otpora. Kao što Crno jezero i Savin kuk plijene svojom ljepotom, tako Žabljak stoji kao svetionik prirodne i istorijske veličine Crne Gore.

Ono što je nekada bila skromna varošica, danas je, zahvaljujući prirodnim čarima koje odišu autentičnom ljepotom Durmitora i njegovoj netaknutoj prirodi sa bogatstvom flore i faune, postalo središte planinskog turizma u Crnoj Gori.

U tom smislu, naša obaveza je osigurati trajnu zaštitu ovog UNESCO-vog spomenika prirode, ali i da, kroz podršku mladim generacijama, kontinuirano oblikujemo progresivnu budućnost za sve građane Žabljaka.

Imajući u vidu izazove migracija i depopulacije, važnost strategijskog pristupa u zadržavanju i prosperitetu naše lokalne zajednice ne može biti precijenjena. Naš krajnji cilj je pružiti visoki životni standard i kreirati okruženje u kojem mladima neće nedostajati šanse za lični i profesionalni razvoj. U sklopu tog cilja, unaprjeđenje infrastrukture, obrazovnih i zdravstvenih usluga nije samo nužnost, već i moralna obaveza.

Ne zaboravimo da se bogatstvo i nasljeđe Žabljaka čuvaju i kroz njegovu kulturnu i istorijsku dimenziju, koje ćemo neumorno podržavati i unaprjeđivati.

Na ovaj svečani dan, sa osjećajem iskrene zahvalnosti prema našim precima i optimizmom prema budućim generacijama, još jednom upućujem najsrdačnije čestitke povodom Dana opštine. Neka Žabljak bude opština u kojoj svaka građanka i svaki građanin mogu ostvariti svoje snove, gradeći svijetlu budućnost dok sa strahopoštovanjem čuvaju svoju neprocjenjivu prirodnu i kulturnu baštinu”, saoptio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Tags
Send this to a friend