Politika

CG ostvarila značajan reformski napredak

Crna Gora je od prethodnog sastanka Odbora ostvarila značajan reformski napredak, koji je potvrđen otvaranjem još dva poglavlja pravne tekovine EU i privremenim zatvaranjem jednog, te unutrašnjom spremnošću da do kraja mjeseca, na Međuvladinoj konferenciji otvori još neka poglavlja, kazao je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

U Podgorici je danas održan sedmi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije.  a u ime EU gostovao je šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Tomas Haglajtner.

“Pred nama je otvaranje još pet od trideset tri pregovaračka poglavlja s Unijom, a imajući u vidu da smo ispunili interne procedure za otpočinjanje pregovora u nizu oblasti, očekujemo uskoro i rezultate na tom polju kako bismo notirali dodatna poglavlja koja će biti otvorena u pregovorima s EU”, poručio je ministar.

„U iščekivanju nove Strategije proširenja koja će biti objavljena februara 2018. i izvještaja za Crnu Goru koji je najavljen za proljeće 2018. zasigurno očekujemo, identifikaciju rezultata koje smo ostvarili. Očekujemo da ovi dokumenti potcrtaju napredak zasnovan na individualnim zaslugama svake od država regiona i da dobijemo dalje smjernice kako bi se omogućilo da Crna Gora, kao i druge države regiona ispune svoje obaveze i idu prema članstvu“, dodao je Pejović.

Ministar je podsjetio da je u toku izrada novog Programa pristupanja Crne Gore EU za period 2018-2020 koji će obezbijediti jasne smjernice u zakonodavnom, strategijskom i u smislu jačanja administrativnih kapaciteta.

“Posvećeni smo odgovornoj procjeni i definisanju realnih rokova za ispunjenje najpotrebnijih i najvažnijih aktivnosti u ovom dijelu u narednom trogodišnjem periodu”, istakao je Pejović.

Govoreći o vladavini prava, ministar je podsjetio da je Crna Gora, od prethodnog sastanka ostvarila značajne pomake koji se ogledaju u zaokruživanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, koje prate rezultati na terenu.

“U prvih devet mjeseci 2017, sprovedene su istrage protiv 63 lica za krivično djelo organizovanog kriminala, podignute optužnice protiv 43 lica zajedno sa terorizmom, te izrečeno 16 presuda. Za krivično djelo pranje novca, pokrenute su istrage protiv 24 lica i izviđaj protiv dva lica. U istom periodu, za koruptivna krivična djela u 12 predmeta protiv ukupno 54 fizičkih lica i 4 pravna lica donešene su naredbe o sprovođenju istrage. Za isti period u osam predmeta protiv ukupno 19 fizičkih lica i dva pravna lica podignute su optužnice, a u tri predmeta protiv ukupno tri lica podignuti su optužni predlozi. Pokrenuto je 20 finansijskih istraga u oblasti korupcije i organizovanog kriminala, protiv 118 fizičkih i sedam pravnih lica”, saopštio je ministar Pejović.

Haglajtner je  u svom uvodnom obraćanju, ocijenio da je pravi momenat za održavanje sastanka Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, nakon govora predsjednika EK Žan-Kloda Junkera, koji je Crnu Goru Goru označio kao jednu od predvodnica u procesu pristupanja EU.

Haglajtner je istakao da će princip individualnih postignuća, odnosno napretka koji ostvaruje svaka zemlja prema EU, i ubuduće opredjeljivati tempo pristupanja Uniji.

On je ukazao na važnost reforme javne uprave, kao pokretača koji omogućava da Crna Gora bude predvodnica u procesu pristupanja.

Pozdravio je objavljivanje Radnog dokumenta EK o trenutnom stanju u poglavljima 23 i 24, podsjetivši da se u narednom periodu očekuju značajna dešavanja poput objavljivanja Strategije proširenja i izvještaja o Crnoj Gori, kao i održavanje samita u Sofiji pod bugarskim predsjedavanjem, u maju 2018.

„Nadamo se da će sa crnogorske strane biti iskorišten trenutni zamah koji postoji u EU, i da će to dovesti do opipljivih napredaka. Mi se radujemo budućoj saradnji i želimo da vam pomognemo na tom putu”, poručio je Haglajtner.

B.M.

Send this to a friend