Politika

CGO: DIK da objasni kako će glasati osobe iz karantina

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da Državna izborna komisija (DIK) jučerašnjim saopštenjem pokušava dovesti u zabludu javnost kroz izmjene ranije donešenih Tehničkih preporuka za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača koje nisu suštinskog karaktera niti rješavaju ključna pitanja na koja smo i prethodnih dana ukazivali.

“Prvo, DIK bi sam sa sobom trebao da se dogovori i bude konzistentan u stavovima. Zbunjujuće je da portparol DIK-a javno priznaje da su svjesni neustavnosti akta koji su donijeli, pa da nakon toga DIK u saopštenju prvo tvrdi da je sve u skladu sa Ustavom i Zakonom, a u sljedećem pasusu obavještava javnost da su obrisali upravo jednu od spornih odredbi”, saopštio je ispred CGO saradnik na programima Damir Suljević.

Drugo, kako je dodao, DIK u izmjenama navodi da će licima koja se nalaze u karantinima van mjesta prebivališta biti omogućeno glasanje. Međutim, DIK ne objašnjava detaljnije postupak glasanja za ta lica. Takođe, DIK ne iskazuje namjeru da se, još uvijek važeći ostatak spornih odredbi, upodobi Ustavu, Zakonu i podzakonskim aktima, čime bi se osigurala mogućnost zakonitog glasanja za ta lica.

CGO podsjeća da glasanje putem pisma za lica koja se nalaze u karantinu i samoizolaciji nije zakonito, jer Zakon o izboru odbornika i poslanika, ali i Pravila o glasanju putem pisma koje je donio DIK, ne predviđaju ovakvu situaciju.

“Mogućnost da se položaj lica koja se nalaze u karantinu ili samoizolaciji podvede pod bolničko ili kućno liječenje ne dolazi u obzir, iz prostog razloga što se taj položaj uopšteno ne zasniva na odgovarajućoj dijagnozi ili ljekarskom izvještaju, već na rješenju nadležnog organa, kao mjere prevencije zarazne bolesti”, smatra Suljević.

Višednevne i brojne kritike upućene DIK-u morale su rezultirati ozbiljnijem pristupu i temeljnim izmjenama spornih Tehničkih preporuka, a ne brisanjem polovine jedne rečenice iz ovog akta. Naime, navodi Suljević, u praksi to ne rješava pitanje načina glasanja lica u karantinu i samoizolaciji već predstavlja pokušaj DIK-a da brzo, površno i manipulativno ukloni argumentovanu kritiku zainteresovane javnosti i da izbjegne svoje obaveze.

“Takođe, poziv DIK-a upućen stručnoj javnosti da za dva dana predlože rješenja, i to tek kad je sam DIK „satjeran u ćošak“ nezakonitim postupanjem, je bez presedana. Nije jasno ni šta rade u DIK-u predstavnici političkih subjekata i NVO ako ovom poslu ne mogu odgovoriti na posvećen i znalački način, iako za to primaju nadoknade i složno su ih povećali upravo u ovom periodu”, pojašnjava on.

CGO ponovo poziva DIK da odgovori svojim obavezama i da konačno posveti dužnu pažnju organizaciji izbora. Do izbornog dana je ostalo svega tri sedmice, a DIK još nije uspio produkovati rješenja za bazična otvorena pitanja ovih parlamentarnih izbora, što može dovesti u pitanje legitimitet i legalitet samog izbornog procesa.

CGO je ranije uputio inicijativu za ocjenu ustavnosti Tehničkih preporuka DIK-a, pozivajući Ustavni sud Crne Gore da se u hitnom postupku izjasni u vezi sa ovim pitanjem, zaključuje se u saopštenju.

4

avatar
1000
3
1
0
 
4
nikPoljkaBarakaChaky
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nik
Gost
nik

Ovi stalno prosipaju pamet. Koje to itelektualne moralne i druge kavlitete imaju ovi iz CGO kad sve znaju, a ne javljaju se da osude bilo koju provokaciju protiv drzave. Za koga rade, za gradjane koje drzave , ove u kojoj zive ne

Baraka
Gost
Baraka

Dezurna savjest, ali ipak ofarbana u trobojku. Ja predlazem da CGO odredi svoje clanove i simpatizere da budu na glasackim mjestima, u objektima koji su odredjeni za karantim kao i da njivovi clanovi i simpatizeri obilaze one koji su u izolaciji. I sve je rijeseno…

Chaky
Gost
Chaky

Vi da objasnite!!!!!
Vi i niko drugi!
Ovo je vaša ideja sram vas bilo!
Oćete sve da satrete!!! E tačno bi trebalo lično vas slati po bolničkih postelja da im nosite listiće i nadgledate regularnost!

Poljka
Gost
Poljka

Kakva je to nervoza?! Lagano samo ..

Send this to a friend