Politika

CGO: Državna izborna komisija paralisana u izbornoj godini

Vukčević

Centar za građansko obrazovanje CGO danas je iskazao zabrinutost zbog činjenice da predsjedniku Državne izborne komisije DIK, Đorđiju Vukčeviću prestaje mandat 17. januara, jer puni 67 godina, a da konkurs za izbor novog predsjednika DIK-a još nije raspisan.

“Na taj način će ova centralna izborna institucija u izbornoj godini biti onemogućena da održava sjednice i sprovodi ostale redovne aktivnosti što dodatno i nepotrebno opterećuje tekuće probleme vezane za izbornu materiju”, ocjenjuju u CGO.

Kako ističu, shodno Zakonu o izboru poslanika i odbornika, predsjednika DIK-a imenuje Skupština, na prijedlog Administrativnog odbora, a nakon prethodno sprovedenog javnog konkursa. Administrativni odbor ima nadležnost da blagovremeno raspiše konkurs i sprovede prateću proceduru.

“Uzimajući u obzir trajanje procedure izbora novog predsjednika DIK-a, već je sada jasno da će DIK u najboljem slučaju do kraja prvog kvartala dobiti novog predsjednika, a u međuvremenu će biti paralisana. Ovakvo stanje u DIK-u, koji je već opterećen aferama koje se odnose na poštovanje zakona i internih akata, ne doprinosi podizanju povjerenja građana u izborni proces, a u čemu bi ova institucija morala da prednjači jer joj je misija kontrola regularnosti izbornog procesa”, poručuju iz CGO.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Veka kanarinka
Gost
Veka kanarinka

Može, može, lex specialis, treći mandat, koliko ih je u penziji a rade li, rade.

Ana O.
Gost
Ana O.

Treba zaštititi mlade zato penzioneri rade čak i na 4-5 funkcija. Interesantno bi bilo da neko napravi popis svih koji su dobili rešenja o penziji a i dalje rade

Haris
Gost
Haris

Što ako puni 67 godina?? Srećno bilo.

Ve$a june
Gost
Ve$a june

Ne avetaj, Ve$a.

Send this to a friend