Politika

CGO: Ustavni sud potvrdio naše navode, DIK da se dovede u okvire zakonitosti i ustavnosti

Centar za građansko obrazovanje pozdravlja odluku Ustavnog suda da, na osnovu Inicijative CGO-a, pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti dijela odredbi Tehničkih preporuka Državne izborne komisije (DIK) za održavanje izbora u cilju epidemiološke zaštite birača, saopšteno je iz CGO-a.

Time su, kako navode, potvrđeni svi navodi CGO-a, koji je reagovao odmah nakon usvajanja ovog dokumenta, ukazujući da su Tehničke preporuke Državne izborne Komisije neustavne, nejasne, kontradiktorne i nesprovodive.

“Važno je napomenuti da je Ustavni sud, pozivajući se na odredbe Ustava, odbio da postupa prema onom dijelu Tehničkih preporuka za koje je utvrdio da su, u međuvremenu, prestale da važe brisanjem od strane DIK-a, a koji je nakon javnog ukazivanja i sam prepoznao njihovu nelogičnost i neustavnost”, navodi se u saopštenju.

DIK je u svom odgovoru Ustavnom sudu, kako su rekli, shodno zahtjevu za izjašnjenje, “istakao kako su navodi CGO-a netačni, objašnjavajući da su odredbe u imperativnom tonu u Tehničkim preporukama preuzete iz već propisanih mjera Ministarstva zdravlja”.

“Iz DIK-a su objašnjavali i kako Tehničke preporuke ne sadrže ograničenja koja bi bila nesrazmjerna legitimnom cilju, a čime su zapravo, suprotno ranijim navodima, potvrdili da ipak postoje izvjesna ograničenja. Takođe, iz DIK-a su ocijenili i kako su odredbe koje se odnose na glasanje putem pisma jedino zakonito rješenje. Ustavni sud je sve ove navode DIK-a u svom obrazloženju oborio, argumentujući svoje zaključke pozivanjem na odredbe zakona i Ustava Crne Gore, koje sadržinski ne idu u prilog rješenjima, ali ni objašnjenjima DIK-a” navodi se u saopštenju CGO-a.

Iz CGO navode da je Ustavni sud ocijenio da u ovom slučaju ima osnova za preispitivanje akta DIK-a, te da je Ustavni sud nadležan, iz razloga što je „kod svakog pravnog akta neophodno cijeniti ne samo njegovu formalnu strukturu, već i sadržinu“, koja je u ovom slučaju očigledno i bila presudna.

“Rješenje Ustavnog suda daje i precizne definicije karantina i samoizolacije iz Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, čime je potvrđeno da odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojima se uređuje glasanje putem pisma, nisu primjenjive u mjeri da bi se omogućilo zakonito glasanje licima smještenim u karantinu ili samoizolaciji. CGO vjeruje da ovakvim rješenjem Ustavni sud dijelom prejudicira svoju konačnu odluku, odnosno daje jasne naznake da su, kao što je ranije CGO isticao, Tehničke preporuke DIK-a neustavne i nezakonite” piše se u saopštenju.

Kako su kazali, “zaključak Ustavnog suda upućuje na to da DIK ne poznaje Zakon o izboru odbornika i poslanika, iako mu je nadležnost da prati primjenu i daje mišljenja o primjeni tog Zakona, ali i da ne poznaje ni Ustav Crne Gore”.

“Većina sudija Ustavnog suda iskazala je svoje mišljenje u rješenju koje je izričito u stavu da ovakvim preporukama DIK-a nije ispoštovano jedno od osnovnih načela Ustava Crne Gore – načelo zakonitosti, iz razloga što podzakonski akt mora biti u saglasnosti sa zakonom na osnovu kojeg se donosi, a samim tim i Ustavom, što ovdje nije slučaj. Ustavni sud je vrlo precizno i argumentovano, već u samom rješenju o pokretanju postupka, prepoznao problematičnu suštinu odredbi ovih preporuka.

Stoga, pozivamo DIK da ne čeka konačnu odluku kojom bi se potvrdilo isto, već da preispita svoj akt i hitno obavi konsultacije sa Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT) kako bi se pronašlo bezbjedno i zakonito rješenje. U tom pravcu CGO predlaže da se razmotri i mogućnost testiranja svih lica smještenih u samoizolaciji i karantinu, čime bi im se omogućilo zakonito glasanje na njihovim biračkim mjestima”, navodi se u saopštenju.

CGO apeluje na DIK da što hitnije pristupi izradi ustavnih i zakonitih rješenja kojima bi se garantovalo jednako i opšte biračko pravo svima i da prestane ugrožavati zakonitost i legitimitet izbornog procesa svojim zapanjujućim neznanjem.

“Pozivamo i ostale aktere iz političkih partija, međunarodnih i crnogorskih ogranizacija, kao i medije, da sa više pažnje prate rad DIK-a kako bi se rad DIK-a doveo u okvire zakonitosti i ustavnosti”, zaključuje se u saopštenju CGO-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sova
Gost
Sova

CGO poziva DIK “da prestane ugrožavati zakonitost i legitimitet izbornog procesa svojim zapanjujućim neznanjem” i da počne ugrožavati zdravlje građana, jer je politika važnija od zdravlja.
Ako zaražene puste na biračko mjesto, ja ne izlazim.

Send this to a friend