Politika Predsjednik Vlade Duško Marković

Civilni sektor da bude oči i uši tamo gdje državni mehanizmi ne dosežu

Crnoj Gori nije potreban izolovan nevladin sektor, već nevladin sektor spreman da radi u interesu svih građana, imun na dnevnu politiku i vođenje političkih kampanja na bilo kojoj strani. Da bude oči i uši tamo gdje državni mehanizmi zaštite i kontrole ne dosežu. Da upozorava i popravlja stvari, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković otvarajući konferenciju Centra za razvoj nevladinih organizacija CRNVO “Civilno društvo u Crnoj Gori. Kako do povoljnog okruženja za djelovanje civilnog društva”.

“Samo takav – legitimno i cjelishodno treba da se još snažnije finansira novcem građana. U dijelu institucionalnog dijaloga upravo je konstituisanjem Ministarstva javne uprave po prvi put u Vladi uspostavljena jedinstvena adresa sa koje vodimo ovaj važan dijalog”, ocijenio je Marković.

 

Ponovio je da civilni sektor kuca na otvorena vrata kada je u pitanju unapređenje ambijenta i okruženja za njegov rad i djelovanje.

Kako je rekao, Vladu ne treba podsjećati ili navoditi da unaprijedi ambijent za civilno društvo.

“Treba zajednički tražiti način – kako da u partnerskom odnosu taj ambijent učinimo što povoljnijim, u interesu građana i države Crne Gore”, dodao je Marković, naglasivši da vjeruje da je odlukom donijetom prije skoro tri godine, da prvi sastanak u mandatu premijera održi sa predstavnicima civilnog sektora, pokazao opredjeljenje Vlade i to od prvog dana.

 

Istakao je da je u mandatu ove Vlade ojačan normativni okvir za saradnju sa civilnim društvom, osnažen sistem finansijske podrške i unaprijeđen dijalog sa institucijama.

“To je prepoznala i Evropska komisija u Izvještaju za Crnu Goru iz 2019. istakavši da je pravno, institucionalno i finansijsko okruženje u kojem organizacije civilnog društva funkcionišu u cjelini poboljšano”, rekao je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je Zakonom o državnoj upravi propisana obaveza organa državne uprave sa nevladinim organizacijama, te da je takav pristup dodatno osnažen donošenjem Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija kao i da je usvojena i Strategija unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020.

„Ovakav pristup dodatno je osnažen donošenjem Uredbe o izboru predstavnika nevladinih organizacija u radna tijela organa državne uprave i sprovođenju javne rasprave u pripremi zakona i strategija. Takođe je, podsjećam, usvojena i Strategija unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020“, kazao je premijer.

Tako postavljen normativni temelj dograđen je sistemom finansijske podrške. Naime, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama definisan je novi način finansiranja iz budžeta, koji je otvorio prostor da izdašnije i transparentno, a u skladu sa prioritetima, podržimo rad nevladinog sektora.

Marković je istakao da je prošle godine za nevladine organizacije izdvojeno 17,5 odsto više sredstava nego 2017. godine uz konkurse posredstvom 13 ministarstva.

“Ove godine 15 ministarstava raspisalo je 33 javna konkursa za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija pri čemu je za tu namjenu opredijeljeno preko 3,5 miliona eura (3,642.947,72)”, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je poručio da je Savjet za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija definisan kao svojevrsni forum za rješavanje otvorenih pitanja i problema sa kojima se nevladin sektor suočava, te da to tijelo ima potencijal.

“Dakle, u Vladi postoji puna spremnost, a za dijalog su potrebni sagovornici, koji su odgovorni i za njegov uspjeh, ali i za neuspjeh. Isto tako, intenzitet i kvalitet dijaloga ne mjeri se brojem susreta sa predsjedinkom Vlade, već uvažavanjem svih institucija u sistemu koje imaju mandat da taj dijalog vode. Zato, na samom kraju, želim da otvorim i pitanje povjerenja i uvažavanja”, naveo je Marković.

Poručio je da se zakoni i procedure moraju poštovati, sviđali se nekom ili ne, i da oko toga nema kompromisa.

“Ne polovično, ne djelimično, već u potpunosti. Da li su dobri i treba li da ih mijenjamo – izvolite da o tome razgovaramo i da objektivno prosuđujemo. Ako smo se opredijelili da učestvujemo u procesu kreiranja javnih politika – nema bježanja od odgovornosti. Ne može se, recimo, ignorisati rad u radnim tijelima ili čekati da se određeni procesi završe, da bi se sa vremenske distance ti isti procesi, ostavljeni od strane njihovih aktera, počeli kritikovati. To nije odgovoran i fer pristup”, konstatovao je predsjednik Vlade.

Premijer je obraćanje na konferenciji, koja je okupila predstavnike nevladinog sektora, državne uprave i diplomatskog kora, zaključio stavom da u društvu koje teži dijalogu i napretku, uz iskazanu otvorenost Vlade i njegovu posvećenost, teza da su država i civilni sektor na suprotnim stranama – treba da bude osuđena na poraz, ma odakle dolazila.

“Ponoviću poruku sa početka svog izlaganja – nevladin sektor je partner Vladi i spremni smo da u svakom pogledu tu saradnju snažimo u zajedničkom interesu. Centru za razvoj nevladinih organizacija čestitam jubilej – 20 godina od osnivanja, sa uvjerenjem da ćemo naredni dočekati u još boljem društvenom ambijentu, čemu će pozitivan impuls – uvjeren sam – dati i ova konferencija“, zaključio je Marković.

Send this to a friend