Politika

CIVIS: Bez podrške Vladi ako se nastavi sa kršenjem Sporazuma tri lidera

Negiranje genocida u Srebrenici o kojem je svoj sud izrekao Haški tribunal ne korespondira sa Sporazumom koji je temelj funkcionisanja koalicija na vlasti, saopšteno je iz Saveza građana CIVIS.

Kazali su da upozorenje diplomata i javnih djelatnika upućenog Crnoj Gori, zbog stavova Vladinih zvaničnika o Srebrenici, ne doprinose jačanju njenog evropskog puta.

Premijeru Zdravku Krivokapiću su poručili da ubuduće neće tolerisati kršenje Sporazuma, koji čini temelj saradnje tri koalicije, koje su formirale Vladu.

Podsjećaju da se u Sporazumu, koji su uz Krivokapića potpisali lideri koalicija “Crno na bijelo” i “Mir je naša nacija” Dritan Abazović i Aleksa Bećić, pored ostalog, navodi se da će „nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze, jačati unapređenje saradnje sa NATO savezom, ubrzano, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji“.

“Odustajanje od principa koji su potpisala tri lidera poslije izbora u krajnjem znače i da bi, ukoliko se to nastavi, Vlada izgubila podršku CIVIS-a”, poručili su.

Podsjećajuda su brojni zločini počinjeni tokom ratnih devedesetih godina u vijeme kada je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bio premijer, ostali nekažnjeni, ali i da ratni zločini ne zastarijevaju.

“Upravo stoga od aktuelne Vlade, umjesto negiranja zločina, očekujemo da se zalaže za njihovo sankcionisanje i da krivci budu pravedno sankcionisani. Podsjećamo one koji se hvale da je zahvaljujući njihovoj politici Crna Gora devedesetih godina prošlog vijeka izbjegla ratne strahote, da su se ratni zločini dešavali i u Crnoj Gori i da je tadašnja crnogorska vlast aktivno sudjelovala u njima. Pored toga, pomažući ratnim zločincima van Crne Gore da ostvaruju svoje paklene naume kroz aktivnu materijalnu i logističku podršku, kroz scenario i manipulaciju o napadu na Dubrovnik i laži o dešavanjima na drugim ratištima, tadašnja vlast je obrukala Crnu Goru za sva vremena”, zaključuje se u saopštenju.

CIVIS je na paralmentarnim izborima u avgustu prošle godne nastupao u koaliciji sa Građanskim pokretom URA kao platforma Crno na bijelo, koju je predvodio sadašnji potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
NEVENGradjanka
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NEVEN
Gost
NEVEN

CIVIS da podrzi DPS!

Gradjanka
Gost
Gradjanka

A cujes ovog licemerja, UBUDUCE?? Jel moguce da ste takvi NELJUDI?? Sta nije strasna Srebrenica, to moze proci pa UBUDUCE??? E licemjeri jedni kako vas nije stid? I za sve vam je kriv DPS, kompleksasi jedni isfrustrirani. A spasio nas rata i svega a vi osudjujete populisticki, izvinio se predsjednik u Dubrovniku. A vi drzite fasiste na vlasti, zahvaljujuci vama… Više »

Send this to a friend