Politika

CKM poziva Srbe da učestvuju u proslavi Dana nezavisnosti

Crnogorska kulturna mreža pozvala je kulturne institucije iz Crne Gore koje se bave očuvanje srpske kulture da učestvuju u centralnoj proslavi Dana nezavisnostim koja će se održati 21. maja u Podgorici.

“Poziv se odnosi isključivo na promociju svog kulturnog nasleđa, nikako na politiku i šovinizam prema crnogorskom identitetu koji oni na događajima koji organizuju iskazuju. Smatramo da bi Srbi kao najbrojnija manjinska zajednica u Crnoj Gori konačno trebalo da prihvate Dan nezavisnosti za svoj praznik i da daju doprinos njegovom obilježavanju”, naveli su u CKM.

Svjesni su, ističu, da baštinjenjem svojih vrijednosti multietničnosti i multikulturalnosti, Crna Gora njeguje i vrijednosti evropskog društva, kojem teži.

“Kako jedan dio građana zaveden od strane prosrpskih političkih partija uporno odbija da prizna tekovine 21. maja, te himnu pa i suverenost države, kroz prethodne godine se pokazalo da je proslava Dana nezavisnosti, sa bogatim kulturno-umjetničkim programom jedan od najboljih načina da i Srbi koji žive u Crnoj Gori osjete zajedništvo i da su svi dobrodošli pod našu širokogrudu zastavu sloge, jedinstva i napretka”, kazali su u Crnogorskoj kulturnoj mreži.

Kako dodaju, i pored poziva koji su upućivali prethodnih godina predstavnicima manjinskih zajednica svih naroda koji žive u Crnoj Gori, ne mogu se pohvaliti dobrom saradnjom sa njima i njihovom željom da učestvuju u obilježavanju 21. maja.

“Javnost je upoznata da Vlada iz budžeta izdvaja znatna sredstva za finasiranje projekata manjinskih zajednica. Kada je u pitanju ovaj konkurs treba naglasiti da Srpska televizija i radio dobija stotine hiljada eura za rad koji ima osnovni cilj da nipodištava tekovine 21. maja i crnogorski identitet”, naglasili su u CKM, poručujući da očekuju da će neko od kulturnih radnika koji rade na očuvanju srpskog kulturnog nasleđa prepoznati značaj njihovog poziva i važnost njegovog prihvatanja za srpsku zajednicu u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mojsilović
Gost
mojsilović

Ne hrani se orao na koncentrat..

Rade Hn
Gost
Rade Hn

@Definit
Gavrilo, STO JE ZAJEDNICKO, TO JE NICIJE I SVACIJE. Ne zelimo zajednicu, u cemu je tvoj problem?
————–
Definit to reci Trampu da je bolje da se rasparcaju SAD na 50 drzava takao da svak ima svoje,to reci i Terzi Mej da rasprca Ujedinjeno Kraljevstvo, to reci i Angeli Merkel da je bila greska kada su se ujedinile Istocna i Zapadna Njemacka…

Surova realnost
Gost
Surova realnost

Naravno da treba da se odazovu svi i da svi zajedno proslavimo Dan nezavisnosti!

m🍹n☀e
Gost
m🍹n☀e

Trebaju Srbi i oni koji se tako osecaju da pocnu sa nama da slave, ne zelimo m zlo.

mojsilović
Gost
mojsilović

Ni mi vama dobro.

Titograd
Gost
Titograd

Dolaze li majke?

Marija
Gost
Marija

Slaviti ne mogu jer me na svaki način obilježavaju I progne. Završila sam predškolsko I 10 godina bez posla jer sam Srpkinja a zapošljavaju se oni koji su prije 2 godine završili.

Milena
Gost
Milena

Marija, odmah da ti kazem da ne govoris istinu. Toliko je prosvjetara Srba. Moze bbiti samo da barjacis protiv drzave, ane bi te onda ni trebalo zaposliti za rad s djecom

Cuca
Gost
Cuca

Marija, uopste nijesi u pravu. Ova tvoja tvrdnja je bez ikakvog dokaza.
Prvo: Srba ima u DPS odnosno vlasti vise nego sto i zamisliti mozes.
Drugo: da li znas koliko iskrenih Crnogoraca i cistih Liberala je zeljno posla? Mnogo njih je upravo zbog te politicke orjentacije ostalo bez posla. Pa sad vidji.

Primorac
Gost
Primorac

Marija tvoji su proganjali svakog ko nije bio sa njima, pa smo MI DRUGI, bili izdajnici i što ne, trbuhom za kruvom pošli da bi sačuvali porodicu, nismo se busali u prsa, nego tražili da RAD imo i tako sačuvali svoje evo je pasao čitavi jedan vijek, ima stvari koje nisu ispravne, poštene ljucke, ali poštujemo državu i volimo podneblje… Više »

Srbin
Gost
Srbin

Šta da slavimo? Progon ćirilice, zastave trobojke Kralja Nikole, srpskog jezika, crkve ,….

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Srbine, to kr zrebalo prognati jos u Vukovo doba, i ne dopustiti da se prosiri. Sad ti je jasnije.

Jole
Gost
Jole

Hahahaha,kralja Nikolu su progonili i prognali srbi

Ceklin
Gost
Ceklin

Pa vi Srbi prognaste Kralja Nikolu i zabraniste mu povratak. A prognani Petar sa prognanim sinom Aleksandrom se vratise kao oslobodioci i zabranise djedu i tastu da se vrati u svoju Crnu Goru u koju ih je on kao beskucnike primio. Taj Aleksandar je rodjen na Rijeci Crnojevica u kuci za odmor Kralja Nikole. Jesi li to znao Srbine. Lijepo… Više »

uimepravoslav.
Gost
uimepravoslav.

A mogli bi,oni ionako slave svoje poraze!

Definit
Gost
Definit

Poraz je kad se odmetnes od matice, i kad ti je sve milije od nje.
Zivio 21.maj, dan kad smo se vratili sebi i svom vjekovnom ognjistu!

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Proslavljati ukradeni referendum,a tražiti da Srbi učestvuju u tome,protivno je zdravom razumu. Neka taj dan slave razbijači zajedničke države,pojačeni nacionalnim manjinama.

zrno krstov još
Gost
zrno krstov još

Misliš li naSlobov referendum ili na neljudske kriterijume 55:45?

Ljuta
Gost
Ljuta

Ne…mislimo na onaj iz 1944g kad ste prisilno Boku prisvojili nahijama …

Obnevidio
Gost
Obnevidio

Ljubinje,Trebinje,Nevesinjeeeeee, pa još i Vojvodina! Blagoš ….

Primorac
Gost
Primorac

PošuSrbine Boka je 65 prestala da postoji zvanično, Sanđak 50tih,ne širi laži, to dokazuje jedino da si dio naroda koji živi od laži i polu istine.

Liberal
Gost
Liberal

A sto ne spomenu Ugovor o Ujedinjenu Boke i Crne Gore iz1813. sacinjen u Dobroti izmedju tadasnjih glavara i Petra I Petrovica. Valjda ti je to poznato Ljuta. U ostalom i 1944 na zasijedanju AVNOJ- ste imali svojeg predstavnika. Ne znam, vjerovatno su tebe zaobisli .

Danko
Gost
Danko

Dobro, ti nijesi jedan od pametnih Srba! Mi idemo dalje sa razumnim Srbima a ti ostani sa govedima tu dje jesi!!! I za kraj: NIKAD ti ne bih dao one 55 % da sam se ja pitao no 51 ka Britanija kad joj je trebao Bregzit! E zato je Milo to sto jeste !

Definit
Gost
Definit

Gavrilo, STO JE ZAJEDNICKO, TO JE NICIJE I SVACIJE. Ne zelimo zajednicu, u cemu je tvoj problem?

Jole
Gost
Jole

Referendum 2006 je najdemokratskije izjasnjavanje u istoriji CG!Nikad veca izlaznost

Marjan Ko
Gost
Marjan Ko

A baš će vama da dođu. Vi ste sramota za svakog ko je 21 maja zaokruzio DA.

ABC
Gost
ABC

Nudjen – cascen! Ko nece, ne mora, necemo ga vise ni nuditi. Ok?

Liberal
Gost
Liberal

Zaokruzio DA nego sto! A ti druze ako ti se ne svidja imas Kosovo, zar ono nije srce Srbije. Ili mozda ravnu Vojvodinu pa siroko ti bilo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pa sto veli Milo, oce li ?

Lerdi
Gost
Lerdi

Oce ako dodje i Sveto.

Send this to a friend