Politika

CKM zadovoljna: Ispred Skupštine nove zastave

Foto: CKM

Mijenjanje zastava ispred zgrade Skupštine Crne Gore, znak je da se krenulo s mrtve tačke kada je riječ o odnosu prema državnim simbolima, kažu iz Crnogorske kulturne mreže.

“Hvala predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću, iako mu je to bila obaveza, što se odlučio da primijeni zakon i ukloni zastave koje su u javnosti bile prepoznatljive kao simboli velikog rodoljuba i patriote – bivšeg predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića”, navodi se u saopštenju CKM-a.

Kako su kazali,  za njih je to znak da se konačno krenulo sa mrtve tačke kada je riječ o odnosu prema državnim simbolima.

“Nadamo se da će predsjednik Ivan Brajović uvažiti i našu drugu inicijativu – da svaka redovna sjednica Skupštine počne intoniranjem državne himne, a da oni poslanici koji ne prustvuju činu intoniranja himne,  budu novčano kažnjeni”, navodi se u saopštenju.

Iz CKM-a smatraju neophodnim i izmjenu Zakona o Državnim simbolima i Danu državnosti, kako bi se sankcionisale starješine državnih organa, među kojima, kako su naveli, ima pojedinaca koji se neodgovorno odnose prema državnim simbolima, jer su u najvećem broju slučajeva  ispred ustanova kojim rukovode istaknute pohabane zastave.

“Deceniju od obnove crnogorske suverenosti nije napravljen značajan pomak kada je u pitanju odnos prema državnim simbolima i crnogorskom identitetu.Posebno zabrinajava podatak da su svi parlamentarni izbori održani od 2006. pa do danas bili bukvalno “referendum” za opstanak suverenosti Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju.

 

Send this to a friend