Politika

Članovi Državne izborne komisije: Posredstvom sekretara, DPS zlupotrijebio lične podatke birača u Herceg Novom

Ilustracija

Državna izborna komisija, posredstvom sekretara iz redova DPS-a, po ko zna koji put, stavljena je u službu Demokratske partije socijalista u postupku koji je praćen višestrukim zloupotrebama, i to na način što je grubo zloupotrijebila lični podatak svakog birača upisanog u birački spisak za opštinu Herceg Novi, navodi se u saopštenju članova DIK-a Milisava Ćorića, Dražena Medojevića, Vladimira Čađenovića i Koče Đurišića.

“Sekretar DIK-a je naložio zaposlenom u ovom organu da svaki JMBG provjerava i to na krajnje selektivan način izabravši biračke spiskove dvije države iz regiona. Time se DIK željela pretvoriti u partijsko tijelo DPS-a zaduženo za predizbornu kampanju ove partije za lokalne izbore u Herceg Novom”, navodi se u zajedničkom saopštenju članova DIK-a.

“Pristigao je da u tome pomogne i aktuelni predsjednik DIK-a koji je na današnjoj sjednici pod tekućim pitanjima uspio da dovrši započetu namjeru sa prethodne sjednice članova DIK-a iz redova opozicije da pomognu predizbornu kampanju DPS-a u Herceg Novom. Na prethodnoj sjednici DIK-a, kada je uočeno ovako nezakonito postupanje zaključeno je da se zatraži od Agencije za zaštitu ličnih podataka mišljenje o pravu DIK-a na ovakve postupke jer su članovi DIK-a iz reda vlasti jednoglasno upozorili sekretara DIK-a na ovo selektivno ponašanje, ali i na postupanje suprotno Zakonu o zaštiti ličnih podataka”, navode u saopštenju.

Netačna je konstatacija u saopštenju da je DIK utvrdila da postoji 1973 dupla birača, dodaju, jer nijedan član DIK-a nije imao uvid niti kontakt sa ličnim podacima birača.

“Takođe, komisija nije zaključila da se oglasi saopštenjem niti su članovi imali uvid u njegov tekst a naročito nijesu saglasni sa netačnostima navedenim u njemu. Važno je napomenuti da su svi upisi u birački spisak u Herceg Novom sprovedeni pod potpunom kontrolom DPS-a. Članovi DIK-a iz redova sadašnje parlamentarne većine principijelno su se uvijek zalagali za sređivanje biračkog spiska bez izuzetaka ijedne opštine i tražili su jednak tretman za sva dvojna državljanstva sa svim zemljama EU i šire”, navode u saopštenju-

Sekretar DIK-a je bez ikakvih konsultacija sa članovima DIK-a, poručuju, preduzeo navedene nelegalne aktivnosti, iako im dok su bili vlast nije padalo na pamet da po pitanju biračkog spiska preduzmu bilo kakvu aktivnost.

“U najmanju ruku postoji osnov sumnje da je ovakvim postupanjem izvršeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti, pa pozivamo i nadležno državno tužilaštvo da preduzme radnje iz svoje nadležnosti. Pozivamo i Skupštinu Crne Gore da preduzme radnje iz svoje nadležnosti u pogledu utvrđivanja odgovornosti svih članova DIK-a kada postupaju opterećeni partijskim interesima”, ističu u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
leptir
Gost
leptir

Znaci DIK clanovima je sasvim u redu da se krsi zakon i da glasaju ljudi sa dvojnim drzavljanstvom?

marius
Gost
marius

A cesa imaju da glasaju ovizi iz Hercegovine i Srbije u HN ?

Libero7
Gost
Libero7

Vas ne dotice syo ovi glasaju u dvije drzave nego sto su otkriveni,sram vas bilo

,,,
Gost
,,,

Sram vas bilo!

Send this to a friend