Politika

Članstvo Crne Gore u NATO će pozitivno uticati na region

Ulazak Crne Gore u NATO, što je već sasvim izvjesno, pozitivno će se odraziti na stabilnost ostalih zemalja na Zapadnom Balkanu, istaknuto je na konferenciji „Uticaj članstva Crne Gore u NATO na regionalnu bezbjednost“.

Konferencija je održana danas  u Prištini a u organizaciji Udruženja Crnogoraca Kosova, Bezbjednosnog Centra za Istraživanje i Fondacije Fridrih Ebert Stiftung.

„Prijem Crne Gore u NATO, osim što donosi stabilnost regionu, pokazuje i da se događaji odvijaju u pravom smjeru, ali i da su u ovim zemljama neophodne  reforme na unutrašnjem planu i u odnosima među susjedima“, saglasni su predstavnici civilnog sektora iz Kosova, Crne Gore, Albanije, kao i predstavnici  međunarodnih organizacija.

Predsjednik Crnogoraca na Kosovu, Slobodan Vujičić istakao je da je ratifikacija Sporazuma o demarkaciji granice između Kosova i Crne Gore suštinski uslov Kosova za stratesko partnerstvo sa svim članicama NATO saveza.

Aleksandar Dedović iz Alfa centra Nikšić istakao je da je podrška građana pridruživanju Crne Gore Alijansi, od jedne trećine, od prije desetak godina, porasla na sadašnjih 53 procenta.

„Iskustva Crne Gore na putu evroatlantskih integracija mogu biti korisna ostalim zemljama u regionu i Crna Gora je sigurno spremna da im u tome pomogne“, naglasio je Predrag Milašević, advokat iz Crne Gore.

Osim predstavnika Ambasade Crne Gore u Prištini, konferenciji su prisustvovale i diplomate još nekoliko zemalja.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zarija
Gost
Zarija

Pozitivno je svakako jer clanstvom u NATO ce se samo uciniti da je region jaci i stabilniiji i da nema trzavica na njemu.

Ikonija
Gost
Ikonija

Meni je drago sto su clanice NATO-a CG prepoznale kao buducu clanicu i time sve sto smo uradili da bi bili dio Alijanse se isplatilo.

Jana
Gost
Jana

Nasa posvecenost, rad i trud mogu biti dobar primjer ostalim drzavama koje teze euatlanskim i zapadnim vrijednostima.

Nikolija
Gost
Nikolija

Veliki je uspjeh koji smo ostvarili sto smo postali clanica NATO-a jer ce to koristiti i zemljama u regionu.

Bond
Gost
Bond

Ne samo da je clanstvo vazno za nas, vec je vazno za cijeli region.

Maca
Gost
Maca

Nase clanstvo doprinosi stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana.

Anica
Gost
Anica

Iskustvo Crne Gore moze samo da bude plus zemljama regiona i da na osnovu naseg iskustva one se time upravljaju i sjutra i one budu punopravne clanice NATO-a.

Chivas
Gost
Chivas

Mozemo biti pozitiva primjer svima onima koji krenu ka putu integracija.

Radmilaa
Gost
Radmilaa

Stabilnost ostalih zemalja na Balkanu ce ce se samo ucvrstiti i time uciniti region stabilnijim.

Joco
Gost
Joco

Tako je. Krenuli smo pravim putem, znamo šta je dobro za nas. A i članstvo je dobro za cijeli region.

Send this to a friend