Politika

Članstvo Crne Gore u NATO podstaći će saradnju sa Turskom

Članstvo Crne Gore u NATO-u dodatno će podstaći njenu saradnju sa Turskom, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Vujanović je danas u Podgorici primio ministra vanjskih poslova Turske, Mevluta Čavušoglua.

“Vujanović je iskazao poštovanje za podršku Turske NATO integracijama Crne Gore, ocjenjujući da će članstvo Crne Gore u alijansi dodatno podstaći ukupnu saradnju dvije države”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Vujanović konstatovao visok nivo odnosa u svim oblastima sa mogućnošću daljeg unapređenja, posebno u sferi ekonomije, i istakao veliki značaj otvaranja turske Ziraat banke u Crnoj Gori koja će, kako je naveo, dodatno ohrabriti ekonomska partnerstva sa Turskom.

“Naglasio je posebno uvažavanje djelovanja Turske agencije za saradnju i koordinaciju – TIKA koja je realizovala preko 150 razvojnih projekata i planirala preko 20 novih projekata u skladu sa najneposrednijim interesima građana Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Čavušoglu se, kako se navodi, saglasio u odnosu na vrijednosti NATO integracija Crne Gore.

On je ocijenio da treba zajednički iskoristiti prostor za dalje unaprjeđenje saradnje uz jačanje ugovorne baze dvije države.

“Iskazao je očekivanje skore posjete Crnoj Gori predsjednika Turske Erdogana, uvjeren da će ona biti potvrda sardžajnih bilateralnih odnosa i važan podsticaj njihovom daljem unaprjeđenju”, dodaje se u saopštenju.

Send this to a friend