Politika Brajović u Kazahstanu

Članstvo u NATO i evropske integracije ključni za bezbjednost i ekonomski razvoj

Delegacija Skupštine Crne Gore na čelu sa predsjednikom Ivanom Brajovićem prvi put učestvuje na sastanku predsjednika parlamenata zemalja Evroazije, koji se ove godine održava u Nursultanu – Kazahstan.

Prvog dana boravka u Kazahstanu, Brajović je imao  susret sa predsjednikom Vlade Republike Kazahstan Askarom Maminom.

Na sastanku su istaknuti dobri politički odnosi kao osnova za intenzivniju ekonomsku, kulturnu i drugu razmjenu.

“Brajović je naglasio da su članstvo u NATO i evropske integracije za Crnu Goru ključni za bezbjednost i dalji ekonomski razvoj, ali da smo posvećeni njegovanju dobrih odnosa sa svim državama”, saopšteno je iz Skupštine.

Sa ciljem jačanja ekonomskih odnosa, predsjednik Vlade Mamin predložio je organizovanje poslovnog foruma crnogorskih i kazahstanskih privrednika do kraja 2019. kako bi se konkretizovali zajednički projekti.

Brajović sastao se i sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom.

Sagovornici su naglasili da intenzivna parlamentarna saradnja značajno doprinosi političkom razumijevanju i partnerstvu dvije države, naročito u okviru NATO saveza.

Šentop je istakao da razvijenu ekonomsku saradnju potvrđuje konstantni rast investicija, te da potencijali saradnje postoje u mnogim oblastima.

“Imao sam zadovoljstvo da se danas sastanem sa mojim kolegom – predsjednikom Skupštine Crne Gore. Zajednički smo ocijenili i analizirali bilateralne odnose između Republike Turske i Crne Gore i izrazili opredijeljenost za dalje unaprjeđenje odnosa između naših država. Dvije prijateljske i sestrinske zemlje mogu snažno unaprijediti svoje potencijale na političkom i ekonomskom planu. Ovakvi i slični sastanci doprinose daljem unaprijeđenju naših odnosa. Zato bih želio da zahvalim predsjedniku Skupstine na susretu“, istakao je Šentop.

On je uputio poziv predsjedniku Brajoviću da, u aprilu naredne godine, prisustvuje svečanoj proslavi 120 godina od formiranja Velike narodne skupštine Republike Turske.

Predsjednik Brajović će se sjutra obratiti učesnicima Četvrtog susreta čelnika više od 50 parlamenata zemalja Evrope i Azije u okviru Plenarnog zasijedanja i govoriće na temu evroazijskog dijaloga, povjerenja i partnerstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Polusvijet

crnogorac
Gost
crnogorac

Nebitan lik

Send this to a friend