Politika

Članstvo u NATO uticalo na kredibilitet Crne Gore na svjetskoj sceni

Ministarstvo vanjskih poslova realizovalo je 100 odsto obaveza predviđenih Programom rada Vlade, kazao je ministar Srđan Darmanović, dodajući da je pristupanje NATO-u, kao najveće dostignuće poslije obnove crnogorske nezavisnosti i ostvarenje jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta, značajno uticalo na kredibilitet Crne Gore na svjetskoj sceni.

<<<Darmanović: Crna Gora će glasati da Kosovo bude član Interpola<<<

Crna Gora, podsjeća on,ima 37 diplomatsko-konzularnih predstavništava koja su kadrovski popunjena u skladu sa aktom o unutrašnjoj sistematizaciji i organizaciji Ministarstva vanjskih poslova.

“Iako je aktuelnom optimizacijom zaposlenih u javnom sektoru ograničena dalja mogućnost povećanja broja diplomata u postojećim predstavništvima, planiramo otvaranje novih DKP-a, koja će biti popunjena iz postojećih kadrovskih kapaciteta Ministarstva”, naveo je Darmanović na radnom doručku sa novinarima.

U prethodne dvije godine radili su, kaže, i na dodatnom prilagođavanju konzularnih poslovnih prostorija zahtjevima iz Šengenskog akcionog plana.

“U tom pravcu, razvijen je elektronski  vizni informacioni sistem koji je instaliran u 24 DKP-a. Pokrenuta je on-line aplikacija za podnošenje zahtjeva i izdavanje viza, kao i njihovo odobrenje posredstvom navedenog sistema, čime je dodatno unaprijeđena komunikacija DKP-a sa MVP, kao i sa drugim nadležnim državnim organima. Ovo je samo mala skica onoga čime trenutno raspolažemo a na čijem unaprjeđenju kontinuirano radimo”, kazao je Darmanović.

Ministarstvo vanjskih poslova, navodi ministar,u skladu sa raspoloživim kapacitetima predano radi na sprovođenju svih aktivnosti iz domena spoljne politike, a naročito u kontekstu ostvarivanja naših spoljnopolotičkih prioriteta.

“Napomenuću i da je MVP za 2018. godinu realizovalo 100 odsto obaveza predviđenih Programom rada Vlade. Na toj liniji, bez dileme, prva tema o kojoj ću kratko govoriti jeste pristupanje NATO-u, kao našem najvećim dostignuću poslije obnove crnogorske nezavisnosti.  Crna Gora je 5. juna prošle godine postala punopravna članica Alijanse i time dobila najbolju garanciju teritorijalnog integriteta, nepovredivosti granica, unutrašnje bezbjednosti, stabilnosti i mira. Članstvom u najmoćnijem Savezu stavljen je pečat na nezavisnost Crne Gore i prvi put u istoriji, institucionalno smo postali dio zapadnog sistema vrijednosti”, kazao je Darmanović.

Prema njegovim riječima, ostvarenje jednog od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta značajno je uticalo na kredibilitet Crne Gore na svjetskoj sceni.

“Samo dva mjeseca nakon pristupanja Crne Gore NATO-u, u Podgorici je održan najveći međunarodno – politički skup na visokom nivou u istoriji naše zemlje – samit Američko – jadranske povelje (A5), uz učešće potpredsjednika SAD-a Majka Pensa i šefova država i vlada svih članica i posmatrača Povelje. Jednogodišnje predsjedavanje Crne Gore Američko-jadranskom poveljom (januar-decembar ove godine) iskoristili smo, po prvi put kao NATO – saveznica, za promociju NATO politike otvorenih vrata, ali i za jačanje regionalne bezbjednosne saradnje, kao i odnosa među državama regiona”, naveo je Darmanović.

Kako je dodao, osim garancije bezbjednosti i pozicije na međunarodnom planu, Crna Gora je stvorila i pretpostavke za brži ekonomski razvoj.

“Već se osjećaju veoma pozitivni efekti kroz rast stranih direktnih investicija, čiji je priliv samo iz država članica NATO u prvih šest mjeseci ove godine povećan 2,5 puta u odnosu na isti period prošle godine. Od trenutka ulaska u NATO porastao je i broj turista iz država članica, i to prema podacima Nacionalne turističke organizacije za oko 25 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine. Pomenuti podaci potvrđuju da je partnerstvo sa najmoćnijim državama današnjice garancija sigurnosti poslovnog i investicionog ambijenta”, kazao je Darmanović

Naveo je i primjer direktne koristi koje učlanjenje u NATO ima za bezbjednost Crne Gore – program zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air Policing), koji je započeo na prvu godišnjicu članstva 5. juna ove godine, a čiji su nosioci dvije NATO saveznice, Grčka i Italija.

“U praksi, to znači da je naše nebo sada zaštićeno od svih mogućih prijetnji vazdušnim kapacitetima koje na raspolaganju ima NATO. Država naše veličine i geografskog položaja i limitiranih resursa dobila je najbolju moguću i dostupnu garanciju bezbjednosti i zaštite vazdušnog prostora”, objasnio je Darmanović.

Podsjeća na još jedan benefit članstva Crne Gore u NATO koji se reflektuje na građane jeste i mogućnost njihovog zaposlenja u strukturama NATO-a, kako u Briselu, tako i u drugim sjedištima širom evro-atlantskog prostora.

“Nedavno su predstavnici NATO službe za ljudske resurse boravili u Podgorici i predstavili studentima mogućnosti zapošljavanja i stažiranja u okviru NATO. Posjeta je imala pozitivan odjek, što je takođe jedan od pokazatelja da građani, već sada, nakon godinu dana članstva, formiraju jasniju i realniju sliku o samoj Alijansi. Smatram da naše pristupanje NATO-u pozitivno utiče na cijeli Zapadni Balkan. Upravo iz tih razloga smo se u prvoj godini članstva snažno fokusirali, između ostalog, i na promovisanje politike „otvorenih vrata“ i jačanje prisustva Alijanse na Zapadnom Balkanu”, poručio je Darmanović.

Kako je naglasio, članstvo u NATO-u snažan je podsticaj ostvarenju našeg drugog spoljnopolitičkog cilja, članstva u EU.

“U posljednje dvije godine otvoreno je sedam pregovaračkih poglavlja (11 – poljoprivreda i ruralni razvoj i 19 – socijalna i politika zaposlenosti, 1 – sloboda kretanja dobara i 22 – regionalna politika, 2 – sloboda kretanja radnika i poglavlju 3 – pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, 17 – Ekonomska i monetarna unija, što je ukupno 31 otvoreno poglavlje i tri privremeno zatvorena. Takođe, privremeno je zatvoreno i poglavlje 30 Vanjski odnosi što predstavlja ulazak u novu etapu pregovaračkog procesa- privremeno zatvaranje poglavlja sa zadatim početnim mjerilima”, obavijestio je Darmanović.

U narednom periodu Crna Gora očekuje otvaranje pregovora u preostala dva poglavlja 27 Životna sredina i 8 Konkurencija.

“Imajući u vidu da smo ispunili sve uslove i postigli internu spremnost za otvaranje poglavlja 27 Životna sredina, očekujemo da ovo poglavlje bude otvoreno već u decembru ove godine. Tokom rumunskog predsjedavanja očekujemo da dinamičnije uđemo u fazu zatvaranja poglavlja. Nastavili smo rad na usklađivanju sa svim pozicijama, odlukama i deklaracijama u okviru Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU. Imamo kvalitetnu sadržajnu saradnju sa našim evropskim parterima – s institucijama EU, kao i državama članicama i u redovnim kontaktima razmjenjujemo mišljenja i smjernice u cilju našeg daljeg integracijskog napretka”, kazao je Darmanović.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rakoc Kreca
Gost
Rakoc Kreca

Je li Darmanovicu tako ti priganica?

Send this to a friend