Politika

Članstvom u NATO-u Crna Gora ima prosperitet za razvoj

Crna Gora, nakon pristupanja NATO-u, ima mnogo veći prosperitet za razvoj, a njeni stanovnici više mogućnosti za školovanje i zaposlenje koje pruža članstvo u tom savezu, ocijenila je sekretarka za politička i ekonomska pitanja u Ambasadi Republike Poljske u Crnoj Gori, Ana Kasprzak.

Ona je, na divanjenju koje je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u okviru projekta „Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a“, navela da je glas svih država članica jednopravan i da imaju jednak uticaj u donošenju važnih spoljno-političkih odluka.

„Crna Gora, koja je obilježila dvije godine članstva, ima izuzetnu priliku za razvoj, a stanovnici mnogo veći broj mogućnosti koje pruža NATO. Važna činjenica je to što svaka država ima jednak glas u savezu, bez obzira na to da li je u pitanju Poljska koja ima 38 miliona stanovnika ili Crna Gora, u kojoj živi 620 hiljada stanovnika“, rekla je Kasprzak.

Ona je kazala da je Poljska, pristupanjem NATO-u, napravila značajan korak ka svom razvoju.

„Privredna situacija u Poljskoj je, nakon pristupanja, stabilizovana. Imamo privrednu situacija koja garantuje da investicije u Poljskoj mogu biti sigurne i dati profit investitorima. Rezultati se ogledaju i danas, a prognoza za ovu godinu pokazuje više od četiri odsto BDP u odnosu 2018.“, navela je Kasprzak.

Ona ocijenila da je članstvo doprinijelo smanjenju stope nezaposlenosti i učinilo tu državu atraktivnijom za državljane Evrope.

„Nezaposlenost u Poljskoj u aprilu iznosila je 5,6 odsto i najniža je stopa nezaposlenosti u odnosu na sve evropske države, a takođe pružamo priliku sve većem broju mladih da dođu i rade u našoj državi“, istakla je Kasprzak.

Načelnica Direkcije za NATO, Evropsku uniju i mirovne operacije u Ministarstvu odbrane, Radmila Perović, rekla je da je Ministarstvo odbrane u poslednjih dvije godine sprovelo brojne reforme, a čiji su učinak prepoznale i saveznice NATO saveza.

„Međutim, te reforme nisu imale za cilj samo članstvo, već i izgradnju institucija, jačanje sistema i prihvatanje vrijednosti koje to društvo dijeli, jer među saveznicama se nalaze najrazvijenije demokratije svijeta. To je u Crnoj Gori prepoznato, stekli smo reputaciju i upravo zbog toga smo i primljeni“, pojasnila je Perović.

Ona je kazala da članstvo Crne Gore, osim političkih i vojnih prednosti, ima širi društveno-ekonomski značaj i da su zabilježeni značajni rezultati koji potvrđuju napredak u odnosu na 2017.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Mickorazocaran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

Lazi lazo da se veselimo.

razocaran
Gost
razocaran

Da,Da.Od LAZLJIVIH 1,5 milijardi stranih investicija,kako kazu nase narodne,,istine,,Vlada i Monsat.Evropski institut,prije DVA dana obavestava da je Crna Gora imala 445 miliona stranih investicija,sto je 49% od planiranih,i da je UBEDLJIVO na poslednje mjesto na Balkanu.

Send this to a friend