Politika

CP: Vučiću, na osnovu čega tvrdite da neko otima imoviu SPC

Aleksandar Vučić

Crnogorski pokret uputio je pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga poziva da kaže na onsovu kojie činjenica tvrdi da neko u Crnoj Gori otima imovinu SPC.

“Vi ste pravnik, kažu da ste bili jedan od najboljih studenata Pravnog fakulteta u Beogradu. Ako je tako počnite da stvari posmatrate kao pravnik, a ne onako kako se mnogi srpski nacionalisti ophode sa činjenicama. Vi u svojim javnim nastupima tvrdite da neko otima imovinu SPC u Crnoj Gori? Objasnite, ali kao pravnik, na osnovu kojih činjenica Vi to tvrdite? Čak i da je Crnogorska pravoslavna crkva imala “srpski karakter”, nesporna je činjenica da je ona bila PRAVNI SUBJEKT, registrovan u knjaževini/kraljevini Crnoj Gori”, navodi se u pismu Crnogorskog pokreta Vučiću.

Podsjećaju da je ona je Ustavom knjaževine Crne Gore normirana članom 40, na sljedeći način: “Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno – pravoslavnom Vaseljenskom Crkvom…”

Očito je, kao ističu, iz navedenog, da je CPC zaseban pravni subjekt, registrovan u knjaževini/kraljevini Crnoj Gori, koji nije bio u pravnoj vezi sa bilo kojim drugim pravnim subjektom kao njegov dio.

“U “Opštem imovinskom zakoniku za Knjaževinu Crnu Goru” (1888), čiji je autor, vjerujemo da znate, Valtazar Bogišić, vlasničko pitanje nad crkvenim objektima je riješeno tako da CPC upravlja imovinom, a da se “nepokretna dobra pravoslavnih crkava i manastira ne mogu (se) prodavati ili inače ustupati bez naročitog dopuštenja državne vlasti”. Vama kao pravniku mora biti jasno da vlasništvo podrazumjeva puno pravo raspolaganja imovinom”, napominju u CP-u.

Takođe, podsjećaju,Ustavom Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori, donesenim 12. januara 1904. i Ustavom pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori, donesenim 14. januara 1904. godine, utvrđuje se obaveza čuvanja i dobrog gazdovanja sa imovinom kojom Crkva upravlja, a odredbom i čl. 109. Ustava pravoslavnih konsistorija se precizira: “Nepokretna dobra ne mogu se prodavati, zamjenjivati ili ustupiti. Ako interes dotične crkve zahtijeva da bi trebalo kakvo dobro prodati ili promijeniti sa drugim u ovakvom slučaju Konsistorija će prethodno učiniti sve potrebne izviđaje I tada će podnijeti predlog Ministarstvu prosvjete i crkvenih djela. Posljednja riječ o ovakvim stvarima pripada Knj.Državnoj vlasti”.

“Iz navedenog je jasno da je CPC imala svoj Ustav kojim je definisana kao poseban pravni subjekt i kao autokefalna Crkva. Ovo je sve lako provjerljivo. Takođe je važno napomenuti da se smatra da svaka pojedina mjesna crkva, koje je dobila darovštinom, našljedstvom, zavještajem, ili sličnim kojim načinom, … manastiri i sve ustanove, koje su imale kakvu dobrotvornu svrhu … predstavlja samostalnu juridičku ličnost. U to se možete uvjeriti ako pogledate pravni status Cetinjskog manastira”, piše u pismu CP-aupućenom Vučiću.

Napominju da se neće baviti Podgoričkom skupštinom, sigurno se neće složiti, samo će konstatovati da je nakon nje prestala da postoji Crna Gora kao država na pravno vrlo upitan način.

“Ono što Vam želimo napomenuti jeste da je CPC ukinuta vrlo spornim zapisnikom koji su potpisali “Mitropolit Crne Gore I Predsjednik Sv. Sinoda Mitrofan Ban; Mitropolit Pećski dr Gavrilo Dožić; Episkop Nikšićski Kiril Mitrović; Sekretar Sinoda đakon Ivo Kaluđerović”. Zapisnik nijesu potpisali pet članova Sinoda CPC, a jedan od potpisnika, mitropolit pećki, Gavrilo Dožić, nije ni bio član Sinoda, dok đakon Ivo Kaluđerović jeste bio član Sinoda – ali, bez prava glasa. Plus što je u Zapisniku ime CPC pogrešno napisano kao nezavisna Srpsko-Pravoslavna Sv. Crkva u Crnoj Gori i što Ustavom CPC nije predviđena nikakva mogućnost “ujedinjavanja” ili “ukidanja”. Možda će Vam ovakav naziv CPC prijati kao Srbinu, ali ga posmatrajte sa pravnog stanovništva, jer mi se bavimo PRAVOM, u kojem se imena institucija moraju nazivati svojim pravnim imenom”, ističu u CP-u.

CPC je, dalje navode, ukinuta i prisajedinjena novoformiranoj Ujedinjenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Dekretom regenta Aleksandra Karađorđevića 17. juna 1920. godine o ujedinjenju “svih pravoslavnih crkvenih oblasti” u Kraljevstvu SHS, objavljenim u “Glasniku”, službenom listu Ujedinjene Srpske pravoslavne crkve , 14. jula 1920. godine.

“Pozivanje na knjaza/kralja Nikolu I Petrovića i njegove izjave o “srpskoj crkvi” je neukusno, ako se zna da je i on i vlada u egzilu izdali saopštenje da nikada neće priznati gašenje CPC i njeno pripajanje Ujedinjenoj SPC. Da zanemarimo sve činjenice o načinu kako je sve to obavljeno, iako one same po sebi dovode u pitanje čitav proces kao pravno problematičan (i kanonski, ali ovđe se ne bavimo kanonskim pravom i time što je tomos te nove crkve plaćen 1,5 miliona franaka u zlatu – pogledati beogradsko Vreme 3.01.1922. u tekstu “Pitanje naše patrijaršije”), i da se vratimo na pravo vlasništva. Dakle, iako se imovina kojom je raspolagala CPC nije mogla, po svim navedenim pravnim aktima, “prodavati, zamjenjivati ili ustupiti”, ona formalno pravno nije nikada, nijednim aktom upisana u vlasništvo novostvorene, ujedinjene SPC”, napominju u CP-u.

Nakon Drugog svjetskog rata, pojašnjavaju u CP-u, u NR Crnoj Gori takođe nikada nije imovina crkava prepisana na SPC.

“SPC je samo dobila status “zaštićenog korisnika”. Izvolite pa provjerite sve činjenice koje smo Vam naveli prije nego li dizanjem tenzija dovedete do neželjenih događaja. Kao civilizovan čovjek morate se složiti da se ovakva pitanja rješavaju pravnim putem, ili u crnogorskom pravosuđu, ili, ako treba, pred međunarodnim sudovima. Termini “svojim životima”, “svim sredstvima”, pripadaju nekim drugim vremenima, ovo je XXI vijek. Dodatnim dolivanjem ulja na vatru samo se vraćamo u period od prije tri decenije kada su mnogi odgovrni za prolivenu krv, sličnom retorikom, kao da nijesmo ništa naučili”, poručuju iz CP-a Vučiću.

Naglašavaju ad je Crna Gora nezavisna država, ona mora imati zakon kojim će regulisati rad vjerskih zajednica, imovinsko-pravne odnose i registraciju.

“Opet vas pozivamo kao pravnika da objasnite da pravno nije moguće da se eparhije SPC prostiru van teritorije Crne Gore kao pravni subjekti. To nije miješanje u unutrašnje stvari SPC, već pitanje pravne ograničenosti pravnih subjekata koji djeluju u Crnoj Gori na teritoriju države Crne Gore. Nemojte praviti od SPC, niti bilo koje druge crkve, organizaciju koja ne podliješe svetovnim zakonima i pravnim zakonitostima koje važe u svim zemljama. Špekulacije kako je Zakon sada aktuelizovan iz ovih ili onih razloga su besmislene jer je javna rasprava o nacrtu Zakona započeta još 2015. i prekinuta zbog nasilja Amfilohijevih prisatlica. Nema sumnje da bi za svaki termin bilo sličnih špekulacija, jer neki žive od stalnih špekulisanja”, nagpašavaju u CP-u.

Potpuno je, kako napominju, neprihvatljivo da se u Crnoj Gori primjenjuje zakon iz doba SFRJ, iz 1976, i da je Mitropolija cetinjsko primorska (MCP) registrovana u Beogradu, a ne u državi Crnoj Gori.

“Složićete se da se radi o pravnom nonsense. U nadi da ćete shvatiti da je na Vama velika odgovornost za dalji razvoj događaja i da možete izabrati jedan od dva puta: da se pitanje vlasništva riješava civilizovano, pravnim sredstvima, ili da povišenom retorikom, podizanjem emocija dovedete do neželjenih posljedica. Uvjereni smo da je Crna Gora sposobna da se odbrani od bilo kojih nasilnih pokušaja, ali ne želimo bilo kakvo nasilje,ili, daleko bilo, teške posljedice po bilo koga”, zaključuje se u pismu Crnogorskog pokreta upućenog Vučiću.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jokić jelica
Gost
Jokić jelica

Pozdravljam Crnogorski pokret, tu smo uz vas , vratimo naše i naših predaka.Neka nam bude sve vječno Crnogorsko. Crkve naše i manastiri!

Edi89
Gost
Edi89

Imovina crkve je bila drzavna i drzava samo trazi ono sto joj je silom oteto

Zigman
Gost
Zigman

Vucic i Srbija nikako da prihvate da nisu vise nikakav faktor u rehionu

Činjenice
Gost
Činjenice

Nema od ovoga ništa, samo zaluđivanje DPS-ovaca. Sve i da je bilo kraljevine CG, a nije, ova sadašnja država koja se slučajno zove CG nema nikakav pravni i politički kontinuitet sa kraljevinm CG. Ta država je nestala, a sada je stvorena neka druga. Čak ni simboli nijesu isti, ni zastava ni grb ni himna, ni narod nije isti jer su… Više »

GeNiJe
Gost
GeNiJe

Ako je tako činjenice kakve veze ima onda Srbija sa manastirima u crnoj gori.kakve ima veze sa ostrogom. Sem što su ga unovčili dobro.bojiš li se ovih slova što pišeš .Sveti Vasilije ne oprašta.i samo da znate manastiri u crnoj gori su crnogorski pa makar i Sirijci sasluživali u njih.sirijci Srbi kakva je razlika?

Mojkovac
Gost
Mojkovac

Ti znas, verovatno nemas 2 razreda osnovne skole

Stevo trtolja
Gost
Stevo trtolja

Kako im ga skresah?!

Miraš kontejner
Gost
Miraš kontejner

Je li ovo Stevo trtolja?

VOJVODA MIRKO
Gost
VOJVODA MIRKO

pokrenuti pitanje, odnosno da nam se vrati iliti isplati ona osteta od austrije koju su uzeli srbi tj kralj aleksandar kao naslednik CG odnosno silom prisjedinjene u jugoslaviju!! koja je bila tad ni manje ni vise nekih danasnjih milijardu ipo.. + kamata…

VOJVODA MIRKO
Gost
VOJVODA MIRKO

a onda kad se sve ovo zavrsi oko crkava pokrenuti pitanje nadoknade stete za okupaciju, genocid, progon, etnicko ciscenje itd od Srbije!!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Vojvoda Mirko Petrović, pjesma ,,Boj na zupcima”
Pa glavare svoje odabraše
I poslaše srpskoj Crnoj Gori
Na Cetinje Petroviću knezu…

Zulumćar
Gost
Zulumćar

Pjevaj Oprem, pjevaj. Još malo, pa ćemo ti dat’ i po koji cent.

StevanPG
Gost
StevanPG

Niko ne moze uzeti nista od CG sto je nase a istorija je pokazala nepravdu koja je nanijeta CG i sad je doslo vrijeme da se ista ispravi.

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

SPC je postala produzena ruka vlasti u Srbiji i koja sad politicke ideje Srbije promovise na sva zvona i skroz je zanemarila svjetovne zakone.

AV..kosovo..0:1
Gost
AV..kosovo..0:1

Mislim da mu ni Njegos ne bi imao sta dodati.. pametan je covjek tajvucic shvatio je on to amo ne moze sad odjednom da okrene plocu. olabavit ce on to lagano.. no su i ovi sto su poklanjali crkve i manastire SPC poceli da ih povlace nazad..

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nije pristojno pominjati Njegoša i Vučića u istoj rečenici.

Cipsy
Gost
Cipsy

Podatak da u CG prema 91. godini je zivjelo 9% Srba a da u CG po posljednjem radjenom popisu je 28% Srba tako da niko ne moze reci da su ugrozeni oni u cG.

nindža pipun
Gost
nindža pipun

govorilo se ranije (tako je nekom odgovaralo) da u serbiji ima 2 mil cg, a danas tj. po popisu iz 2011. 30.000, bez poserbica

Adam
Gost
Adam

Haha, pa to znači da se narod osvijestio, ne želi više da se izjašnjava kao Milogorci, a kao Njegoševi Crnogorci vazda.

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Crna Gora je sposobna i moze da se odbrani od svih napada koji joj pristizu iz Srbije, a to je i pokazala.

zacanka
Gost
zacanka

Ovim zakonom koji ce se donijeti u CG ce se rijesiti istoriska nepravda koja je bila nanijeta i CG i CPC i njenom narodu.

ines23
Gost
ines23

Kako moze da kaze da CG otima od Srbije kad su su to Srbi oteli davne 1918. godine?? Pa sad kad treba da se vrati CG to je napada na Srbe a nije bio napad na Crnogorce kad je od njih otimano!

Vitinka
Gost
Vitinka

Sve ovo osmisljeno Srbija radi jer da se sad ne bave ovim pitanjem u CG morao bi da rjesava pitanja Kosova a ocito nije javnost Srbije jos pripremio za to pa zato sad ovo radi.

oliver14
Gost
oliver14

Svjestan je Vucic da njegove rijeci ne vrijede nista ni 5 para sto bi se reklo u narodu ali oce da halabukom iz Srbije oko ovog pitanja u CG skrene sa problema u Srbiji.

Kosta
Gost
Kosta

Dzabe on podize tenzije iz Srbije da bi odbranio nesto sto nije njihovo, na ovo sto sad CG oce da konacno rijesi on tu nema nista argumentovano da kaze!

Svjefol
Gost
Svjefol

Sjajno. Zakonski, kanonski, pravno, istorijski ii naucno jasno. Nema, cak, ni mjesta za tumacenja, samo treba provesti…

opanak rijaliti
Gost
opanak rijaliti

dok se bakcete sa cg medjunarodno priznatom državom, bolje bi bilo da vodite racuna o vojvodini i sandžaku

Amir
Gost
Amir

Pitanje za sve pametne iz Cpc-a : Kada je Crna gora ili Cpc imala patrijarha i kako se zvao?
Ako znamo da su i Petrovići bili Vladike-Mitropoliti. Tako da je pravoslavna crkva u Crnoj gori bila mitropolija

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Eto, da je Rista bio mudriji političar, mogao je biti prvi patrijarh CPC. Ovako je nepovratno prelestio u veljesrpski nacionalizam.

Titograd
Gost
Titograd

Amire, zašto je vaš kralj Aleksandar ukinuo dekretom CPC? Kad već nije postojala?!?

T34
Gost
T34

Opa,bravo za pitanje! Ajde odgovorite Milogorci i mene zanima?

VOJVODA MIRKO
Gost
VOJVODA MIRKO

eto koliko znas… ne znas ni kako se zvao ali volis da lupas pa nagadjas odnosno nazivas kako ti zelis..

mit / laž
Gost
mit / laž

političke organizacije u cg sa prefiksom “serpske” u 7-8 opština nemaju ni jedan jedini glas

evo se krstim
Gost
evo se krstim

nije mi jasno što im se obraćate, oni znaju da kad-tad moraju priznati da je 18te bila klasična okupacija

Tupko
Gost
Tupko

Bice to sve ponovo crnogorsko!!srbi cujte i znajte!!

del boy
Gost
del boy

zasto se ne obratis i albancima,muslimanima,hrvatima,nego samo srbima?

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Zato što Albanci i Hrvati nijesu lopovi…

Kik
Gost
Kik

Sa njima nemamo nerasciscene racune! Sto ti tu nije jasno?!

Todor
Gost
Todor

Kome da se vrati manastir Morača? Zar nisu Nemanjići okupatori?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I Turci su okupatori Srbije, pa im ne vraćate Kalemegdan i sve što su gradili. Ako Srbi prihvate da plate sve što su Nemanjići porušili i popalili u Duklji, onda može. Da te podsjetim da je samo grad Svač, kojeg su sravnili do temelja imao 365 crkava. Čitaj Todore, neka ti srbovanje.

Todor
Gost
Todor

Može onda i Bodin da plati što je ,,popalio” Rašku

Todor
Gost
Todor

Ja samo pitam kome da se vrati, ništa više, sem ako je Moracu osnovala CPC. Ja pitam, zato što ne znam. Kažu da treba da se vrati nekome nešto, pa me zanima kome da se ,,vrati”

Globularnik
Gost
Globularnik

Titogradjanin..sta danas stavljaju u sendvic ..salama dugmetara ili pileca prsa?bogami ako napises jos koji ovako smislen komentar,suta ce biti salame nakoso!paf!! Haha

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, grad Svač su sravnili Mongoli, da bi ga obnovila žena Uroša Nemanje, Kraljica Jelena. 1571.god.su ga opet sravnili Turci, ali to tebi naravno ne smeta.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Oprem, Stara Podgorica je ograničena blesa, nije mi jasno šta mu dokazuješ!

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, Kalemegdan je bio manje pod Turcima, nego tvoji krajevi

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Oprem …
Beograd je vazda bio srpski, kao sto je i danas Kosovo srpsko…
A čuš Beograd, stara turska kasaba …

razocaran
Gost
razocaran

CP,zar zaista mislite,da ce se Vucic spustiti toliko nisko da polemise sa,tamo nekim CP,kojega ni u C.Goru,ne zarezuju,taman koliko i suvu sljivu.

Gile
Gost
Gile

On i sa sorajom polemiše.neznalice

Lavica
Gost
Lavica

Razočarni nema što ko da misli , Vučko skoro svaki dan pokazuje koliko može nisko da padne 😉😉

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Razocarani,
Kad vec pominjes sljive, srbalja ce ostati taman za pod jednu sljivu…
Prorocanstvo … bate …

Lavica
Gost
Lavica

Zna ti taj sve to no su ona dva klovna sve ovo zakuvala , oni greotice ka đeca kad im tata nešto brani ,trče mamici da se žale ali tu im se sve završava jer tata je glava kuće 😂😂😂

Filipa
Gost
Filipa

Rodjendan Srpske pravoslavne je 24 . Novemar 1931.
Datum vam govori cija je to imovina to!
Sedan godina je mitropolija starija od Rista Radovica koji je rodjen 1938!

Joo
Gost
Joo

Kako da ne….jel to bese i kad se sveti Sava ono rodio….pa je kao klinac narucio caletu da mu sredi neku vikendicu….pa mu cale dao CG…….ajde ne budali…….

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Filipa, srpska crkva je 1219.godine dobila autokefalnost. Za CPC to niko ne zna.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Kako ti druže pojma nemaš.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

“Imoviu”

Ovaj “CP” treba se vratiti u osnovnu

KontraMiting
Gost
KontraMiting

Sramota je da jedan predsjednik dozvoljava svojim ministrima da prave onakve internacionalne skandale

Mile
Gost
Mile

On je sramota ,bez obzira sta radili njegovi ministri

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Omilili su se njima milioni sto im risto salje iz crkava ,to je problem

Kaktus
Gost
Kaktus

Izdace njega spc brzo,vidjete,vec ga optizuju da je izdajnim kosova iako su oni prvi pomjerili pecku patrijarsiju u beograd

KOCOBO
Gost
KOCOBO

Glavno da on o kosovu nije ni rijec rekao od globseca

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Nije Kosovo, već Kosovo i Metohija

Zulumćar
Gost
Zulumćar

Oprem,
Kako ide zadnjih dana? Piješ li lekiće?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zulumćar, zašto koristiš nick vezan za Turke?

Zulumćar
Gost
Zulumćar

Oprem,
Zato što me podsjeća na vas Srbe.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zulumćar, takvo ponašanje je potpuno razumljivo za one koji žele da izbrišu srpske korijene, pa idu u drugu krajnost.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Jeste Oprem … KiM … ali je albansko KiM …
A ti sami kucaj anti CG komentare, tastatura-patrioto …

Leart
Gost
Leart

E pa sta se napravi od tako jednostavnog pitanja kakvo je crkvena imovina ,pa zaboga necemo graditi hotele i spa resorte preko manastira,ne znan sto se ovi srbijanci bune

Joo
Gost
Joo

Pa oni su sa srbijanskim tajkunima planirali da grade….secerko crkvenim parama kupio 10 stanova u Dukley Gardens…..ulazu ljudi….sire se nindze…..

Komita
Gost
Komita

On da je htio da se bavi istorijom a ne velikosrpskim nacionalizmom davno bi blagosiljao ovaj zakon,posto su i u drzavi srbiji crkve u drzavnom vlasnistvu

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

Zasto mu se pravdate zaboga ,koji je on faktor bre

Liberal
Gost
Liberal

On je pravnik koliko i vulin vojnik

Stefo12
Gost
Stefo12

On kao pravnik,necemo se tako salit,diplomu ima ali on pravo postuje koliko i obican drumski razbojnik

Sigurica
Gost
Sigurica

…..Na osnovu dogovora sa nekim drugarima….

Petar
Gost
Petar

Sve je jasno napisano!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Kralj Nikola u svom amanetu ostavio crkvenu imovinu mitropoliji.

Fileopg
Gost
Fileopg

AV trguje sa srpskom pravoslavnom crkvom: Ja vam branim imovinu u Crnoj Gori , a vi mene ne napadajte za Kosovo. Avaj:
1. Nećemo mu dozvoliti da trguje sa crnogorskom imovinom pa mu eto srpska.
2. Srpska crkva će ge izdati kao i vazda što su izdavali Državu Srbiju.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Srpska crkva je uvijek bila uz svoj narod i onda kada je država bila okupirana i obezglavljena, crkva je bila ta koja je čuvala biće srpskog naroda. Kako nekad, tako i danas, pa je zbog toga na nju ustalo sve kuso i repato, ali i ovo će proći.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

O Oprem. oporavio si se od debakla. Džabe ti je pope. Davno sam ti napisao da će sve doć na svoje mjesto. To znači da ćete vi, koje je Risto dovuka u Crnu Goru da srbujete, morat nać pošteni posao. Srpska crkva se ni u Srbiji nije ništa pitala a u Crnoj Gori je nikad nije ni bilo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, sa nekim si me pomiješao. Ja sam bio na Saboru, a debakl je bio sledeći dan, kada je na ,,hirotonisanje Episkopa CPC” g-dina Bojovića došlo 30-ak ljudi. Jeste li konačno našli podatak , kada je tzv.CPC osnovana?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, Srpska pravoslavna crkva je osnovana. 24. novembar 1931-e godine. U ruskim i vaseljenskim izvorima piše “Crnogorska autokefalna crkva” prije 150 godina. Da te podsjetim da su tvoji Srbi 1918- spalili više od 20 hiljada knjiga i dokumenata na Cetinju. Tako da ti je džaba sva priča.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, 1219.godine srpska crkva dobija autokefalnist, a te godine Sveti Sava formira Zetsku Eparhiju, preteču naše Mitropolije. Jedino se ne zna ko je i kada formirao CPC?

Nezdravo jezgro
Gost
Nezdravo jezgro

Nikad više ljudi nije bilo na nekom skupu naše crkve, što je DIREKTNA POSLJEDICA izjave prvog čovjeka ove države. Sad kad je on odlučio da se ide u to, gotova je to stvar. Zato je i ova pomama.

Zulumćar
Gost
Zulumćar

Oprem,
Ovo neće proći. Ovo je za vazda.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Zulumćar, to su mislili i Turci i Mlečani i Austrougari, pa svi prođoše.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Šta se mu pravdate, on je niko i ništa.

Biskup
Gost
Biskup

Kako se samo ovi konicani razumiju u crkvena pitanja

Serdar
Gost
Serdar

Ugradio je silikone…

Send this to a friend