Politika Đukanović primio Huana Santandera, novoimenovanog šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa novoimenovanim šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom. On je tom prilikom poručio da je Crna Gora ponosna na saradnju sa UNICEF-om, dok je Santander ocijenio da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija koronavirusa.

“Rezultati ostvareni na planu deinstitucionalizacije, afirmacije ranog obrazovanja, maloljetničkog pravosuđa, prevencije nasilja nad djecom i u brojnim drugim oblastima služe na ponos i Crnoj Gori i UNICEF-u”, kazao je Đukanović, uz podsjećanje na prošlogodišnju zajedničku ocjenu, prilikom susreta u Njujorku sa izvršnom direktorkom Henrijetom Fore, da saradnja Crne Gore i UNICEF može biti uzoran primjer i model saradnje između države i Dječijeg fonda.

Predsjednik je naglasio da je pred nama puno posla u daljem intenziviranju aktivnosti u pravcu implementacije krovnog strateškog dokumenta za period 2019-2023.

“Crna Gora je izabrala svoj strateški pravac, a ka ostvarenju cilja i punopravnog članstva u EU jedan od najvažnijih zadataka je unapređenje stanja dječijih prava”, istakao je Đukanović.

Država je, navodi on, odlučna da tome nastavi da posvećuje posebnu pažnju i očekuje nastavak snažne podrške UNICEF.

Đukanović je zahvalio UNICEF-u na ostvarenoj saradnji sa svim nivoima vlasti i naglasio da moramo uložiti dodatne napore da dostignemo Kopenhaške kriterijume, uključujući i iz ugla poštovanja prava djeteta.

“Posvećenost Crne Gore saradnji sa UNICEF-om još jedna je snažna potvrda iskrene privrženosti Crne Gore multilateralizmu i saradnji sa sistemom Ujedinjenih nacija”, kazao je Đukanović.

Šef kancelarije UNICEF Huan Santander je zahvalio na dobrodošlici i prijemu od strane svih državnih organa, i posvećenosti predsjednika Crne Gore zaštiti, unapređenju i promociji dječijih rada, i podršci djelovanju UNICEF u zemlji.

Uputio je posebne čestitke Crnoj Gori na naporima koje ulaže u borbi protiv pandemije Covid-19, naročito izuzetnom uspjehu u prvom talasu infekcije, uz ocjenu da je Crna Gora bila primjer za cijeli svijet kako se ranim djelovanjem može obuzdati epidemija.

Izdvojio je napore u sektoru obrazovanja u kojem su državni organi, uz podršku UNICEF i Crvenog krsta, omogućili da djeca nastave da uče i da nijedno dijete u Crnoj Gori ne bude isključeno iz obrazovnog procesa.

Santander je naglasio da drugi talas epidemije sa sobom nosi višestruke izazove zaštite ne samo zdravlja, već i ekonomije, finansija i obrazovnog procesa.

“U tom kontekstu, UNICEF će nastaviti da daje podršku Crnoj Gori, kratkoročno i dugoročno, sa posebnim akcentom na najugroženiju djecu i porodice”, naveo je on.

Zajedno su pozdravljeni ključni prioriteti djelovanja UNICEF u budućem periodu na planu smanjenja dječijeg siromaštva i obrazovanja, gdje je prepoznata potreba intenziviranja aktivnosti sa zadatkom unapređenja kvaliteta i jednakog pristupa obrazovnom sistemu. Dogovoren je dalji nastavak bliske saradnje.

Send this to a friend